Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Briselē spriedīs par Lielbritāniju

Briselē ceturtdien sāksies Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāju sanāksme, kas var būtiski izšķirt 28 valstu bloka nākotni. Samita centrālais jautājums būs Lielbritānijas konservatīvā premjerministra Deivida Kemerona prasītās izmaiņas Apvienotās Karalistes un ES attiecībās. No sanāksmē panāktās vienošanās var būt atkarīgs iznākums D. Kemerona solītajam referendumam, kurā briti balsos par valsts turpmāku dalību ES.

Solījums vēlētājiem

D. Kemerons uzskata, ka attiecības starp Londonu un Briseli nedarbojas Lielbritānijas interesēs, tāpēc nepieciešams tās pārskatīt. 2013. gada janvārī viņš paziņoja, ka runās ar Briseli par izmaiņām Lielbritānijas un ES attiecībās, bet pēc tam sarīkos tautas nobalsošanu par valsts palikšanu ES sastāvā. Solījums lielā mērā palīdzēja premjera vadītajai Konservatīvajai partijai uzvarēt pērn notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās.

Dauningstrīta Briselei iesniedza prasību paketi. Londona vēlas, lai uz Lielbritāniju neattiecas princips par savienības ciešāku politisko integrāciju, bet ES dalībvalstu nacionālie likumdevēji varētu uzlikt veto ES likumiem. Tāpat D. Kemerona valdība gribēja panākt, ka imigrantiem no citām ES valstīm četrus gadus pēc ierašanās Lielbritānijā liegtu pieeju strādājošo un bezdarbnieku pabalstiem, kā arī bērnu un mājokļu pabalstiem.

Pēc vairāku mēnešu ilgām sarunām starp Briseli un Londonu ES Padomes prezidents Donalds Tusks februāra sākumā publicēja savu reformu plānu, kas ir tikai daļēja piekāpšanās D. Kemerona prasībām. Tajā teikts, ka uz Lielbritāniju neattieksies tālāka savienības politiskā integrācija. D. Tusks arī piedāvā piešķirt dalībvalstu parlamentiem tiesības bloķēt vai ieviest labojumus Briseles likumdošanas iniciatīvās. Tam gan būtu nepieciešams vismaz 55% vai vairāk nacionālo likumdevēju atbalsts.

D. Tusks piekāpies D. Kemerona vēlmei ierobežot pieeju strādājošo pabalstiem iebraucējiem no pārējām ES dalībvalstīm. Attiecībā uz bērnu pabalstiem imigrantiem Brisele piedāvājusi noteikt to apmēru, ņemot vērā dzīves dārdzību iebraucēju dzimtenē.

Smagas sarunas

Gaidāms, ka sarunas Briselē būs ļoti smagas, jo vairākas ES dalībvalstis iebilst pret D. Kemerona prasībām.

Polija, Ungārija, Slovākija un Čehija šonedēļ paziņojušas, ka neatbalstīs britu valdības vēlmi apcirpt pabalstus viesstrādniekiem no citām ES dalībvalstīm. Tā saucamā Višegradas valstu grupa norāda, ka pabalstu ierobežojumus nedrīkst attiecināt uz migrantiem, kas jau pašreiz strādā Britu salās.

Izdevums The Daily Telegraph raksta, ka Francija ir pret Lielbritānijas prasību izslēgt to no tālākas ES politiskās integrācijas. Parīze arī nevēloties pieļaut, ka Londonai varētu tikt piešķirtas veto tiesības ES lēmumos, kas attiecas uz eirozonu. Arī Spānija satraucoties, ka Lielbritānija varot kļūt par šķērsli lēmumiem, kas attiecas uz eirozonu.

Ja samits noslēgsies ar vienošanos, D. Kemerons sasaukšot britu valdības ārkārtas sēdi, kurā varētu izziņot pirmsreferenduma kampaņas sākumu, raksta The Guardian. D. Kemerons kā iespējamo referenduma datumu nosaucis 23. jūniju.

Vairāku sabiedrisko aptauju apkopojums, ko no 27. janvāra līdz 16. februārim izstrādājusi vietne Whatukthinks.org, uzrāda, ka 51% britu balsotu par Lielbritānijas palikšanu ES, bet 49% balsotu «pret», vēsta izdevums The Week.

Savukārt visās 28 ES dalībvalstīs veiktā aptaujā noskaidrojies, ka 60% eiropiešu vēlas Lielbritānijas palikšanu ES, raksta tabloīds The Sun. Tikai 10% respondentu vēlētos, lai Lielbritānija pamet ES, bet 30% esot vienalga. Latvijā 58% aptaujāto apgalvojuši, ka balsotu par Lielbritānijas palikšanu ES, bet britu izstāšanos atbalstījuši 9%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Atļaut Lielbritānijai izvairīties no ciešākas politiskās integrācijas ES, ko vēlas Brisele. Piešķirt plašākas pilnvaras ES dalībvalstu parlamentiem bloķēt ES likumdošanu. Atļaut dalībvalstīm uzlikt veto tām nepieņemamām direktīvām

Samazināt vienotā tirgus pārlieku regulāciju, lai veicinātu konkurētspēju ES

Ierobežot strādājošo un bezdarbnieku pabalstus iebraucējiem no pārējām ES dalībvalstīm četrus gadus pēc ierašanās Lielbritānijā

Garantijas, ka soļi ciešākas finanšu savienības virzienā neattieksies uz valstīm, kas neietilpst eirozonā, un ka britiem nebūs jāpiedalās eirozonas dalībvalstu glābšanas programmās

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?