Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Briti meklē aizmukušās skolnieces

Lielbritānijas tiesībsargājošās iestādes noraidījušas Turcijas pārmetumus, ka briti novēloti informējuši par trim pusaudzēm, kuras pagājušajā nedēļā no Londonas devās uz Turciju, lai, iespējams, pievienotos Sīrijā karojošajai džihādistu kustībai Islāma valsts (IS). Pēdējā gada laikā uz pilsoņkara plosīto Sīriju ir devušās simtiem radikalizētas rietumvalstu iedzīvotājas, kuru nolūks bija kļūt par IS kaujinieku sievām. Izmeklētāji pieļauj, ka trijotni doties uz Sīriju iedrošināja cita britu jauniete, kura tur ieradās jau 2013. gadā.

Nosoda Lielbritāniju

Britu un turku likumsargi intensīvi strādā, lai noskaidrotu, kur atrodas 15 gadu vecās Šamima Beguma un Amīra Abase un gadu vecākā skolasbiedrene Kadiza Sultana, kuras 17. februārī no Londonas Getvikas lidostas aizlidoja uz Turcijas lielāko pilsētu Stambulu. Turcija ir kļuvusi par populārāko tranzītpunktu cilvēkiem, kuri vēlas nokļūt IS kontrolētajās teritorijās Sīrijā un Irākā.

Turcijas vicepremjers Bilents Arinčs brīdinājis, ka meklēšana var izrādīties veltīga, jo Lielbritānijas varasiestādes tikai trešajā dienā pēc meiteņu ierašanās Stambulā esot lūgušas palīdzību Turcijai. «Lielbritānija rīkojās nosodāmi. Viņi neveica visus nepieciešamos pasākumus,» B. Arinču citē The Daily Telegraph. «Būtu lieliski, ja mēs viņas varētu atrast. Ja mēs nevarēsim, tad tā nebūs mūsu, bet britu atbildība.»

Lielbritānijas policija noliegusi turku amatpersonas apgalvojumus, paziņojot, ka sadarbību ar Turcijas varasiestādēm sākušas nākamajā dienā pēc meiteņu pazušanas. «Kad noskaidrojām, ka meitenes devušās uz Turciju, sazinājāmies ar Turcijas vēstniecību Londonā,» teikts Skotlendjarda paziņojumā. «Kopš tā brīža cieši sadarbojamies ar turku varasiestādēm, kuras sniedz lielisku palīdzību mūsu izmeklēšanai.» Uz Turciju devusies britu izmeklētāju komanda.

Džihādistu līgavas

Skotlendjards pieļauj, ka uz Turciju aizlidojušās meitenes iedvesmojusi Lielbritānijas pilsone Aksa Mahmūda, kura 2013. gada novembrī pameta Skotijas pilsētu Glāzgovu un caur Turciju devās uz Sīriju, lai kļūtu par «džihādista līgavu». Zināms, ka neilgi pirms aizbraukšanas no Lielbritānijas Š. Beguma ar sociālā tīkla Twitter starpniecību sazinājusies ar 20 gadu veco A. Mahmūdu, kura kopš nokļūšanas Sīrijā sociālajos tīklos regulāri slavējusi IS ideoloģiju un aicinājusi rīkot uzbrukumus pret Rietumiem.

Skolā, kurā visas trīs meitenes mācījās, apgalvo, ka viņas nekad nav izrādījušas atbalstu radikālajam islāmam. Neko aizdomīgu viņu uzvedībā vai uzskatos neesot saskatījuši arī speciālisti, kuri ar mācību iestādes audzēkņiem strādāja pēc tam, kad decembrī uz Sīriju bija aizbraukusi kāda viņu skolasbiedrene, vēsta BBC.

Pēdējos septiņos mēnešos no Lielbritānijas uz Sīriju devušās vismaz astoņas skolnieces, bet patiesais skaits varētu būt lielāks, jo atsevišķos gadījumos policija un tuvinieki par to neinformē, liekot šaubīties par izlūkdienestu spēju cīnīties pret musulmaņu jauniešu radikalizāciju internetā, raksta tabloīds The Daily Mail.

Tiek lēsts, ka uz Sīriju varētu būt devušās ap 60 Lielbritānijas pilsonēm. Iespējams, ka daļa no viņām tur nokļuvušas ar dažādu radikālo interneta vietņu starpniecību. Viena no tādām ir Jihad Matchmaker, kas piedāvā musulmaņu sievietēm iespēju norunāt precības ar džihādistiem.

Londonas domnīcas Institute for Strategic Dialogue dati liecina, ka no aptuveni 3000 rietumvalstu iedzīvotājiem, kas pievienojušies džihādistu grupējumiem Sīrijā un Irākā, vismaz 550 ir sievietes. Spānijas policija otrdien pavēstīja, ka ir likvidējusi interneta tīklu, ko apsūdz sieviešu vervēšanā IS.

Audzina pēctečus

IS redzeslokā ir ne tikai jaunas sievietes, bet arī pavisam mazi zēni, kurus audzina par nākamajiem «islāma kareivjiem». Kustība šonedēļ publicēja video, kurā redzami aptuveni 70 kamuflāžas apģērbā tērpti zēni, kuri piedalās militārajās mācībās un atbild uz reliģiskiem jautājumiem, vēsta Fox News, piebilstot, ka jaunākie bērni nav vecāki par pieciem gadiem.

Tas apliecina ANO Cilvēktiesību padomes pērn publicētajā ziņojumā teikto, ka IS apmāca bērnus šaujamieroču lietošanā, lai viņus iesaistītu aktīvajā karadarbībā, tajā skaitā spridzinātāju pašnāvnieku misijās.

IS ar šo video vēlējās pateikt, ka ir uz palikšanu, uzskata islāma ekstrēmisma pētnieki. «Jūs varat nogalināt esošos džihādistu līderus un kaujiniekus, bet viņu bērni turpinās cīnīties,» stāsta nacionālās drošības pētnieks Raiens Mauro no pētniecības institūta Clarion Project.

Video esot uzņemts IS bastionā Rakā Sīrijas ziemeļos. Džihādisti Rakā nesen atvēruši divas skolas, kur mācības notiekot angļu valodā. Mācību iestādes varētu būt paredzētas no ārzemēm atbraukušo kaujinieku bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?