Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Briti pēta ārvalstu pieredzi

Ņemot vērā daudzos zemūdens akmeņus, kā Lielbritānijas amatpersonas, tā biznesa prese aktīvi apspriež iespējas izmantot ārvalstu pieredzi gaidāmās banku reprivatizācijas laikā. Jāuzsver, ka ārvalstu pieredze gan liecina - iespējami ļoti atšķirīgi notikumu attīstības scenāriji.

Par veiksmīgu piemēru, no kura mācīties, parasti tiek uzskatīta Zviedrijā XX gadsimta deviņdesmitajos gados - pēc banku krīzes - īstenotā reprivatizācija. Toreiz šajā Skandināvijas valstī tika nacionalizētas divas bankas - privātā Gota Bank un daļēji arī valstij piederošā Nordbanken (kopš 2001. gada Nordea). Pārējām bankām izdevās tikt galā pašu spēkiem, veicot rekapitalizāciju uz akcionāru līdzekļu rēķina.

No nacionalizētajām bankām izdalīja problemātiskos aktīvus, bet tā dēvētās labās daļas 1993. gadā tika apvienotas. Savukārt jau 1995. gadā notika sākotnējā akciju izvietošana biržā, kuras laikā tika pārdoti 30%jaunas grupas vērtspapīru. Tādējādi bankas atkalnonākšanai privātā kapitāla tirgū bija nepieciešami tikai četri gadi. Kopš tā laika Zviedrijas valdība turpina pakāpeniski pārdot Nordea daļas. 6% akciju pārdošana notika 2011. gadā, savukārt šī gada jūnija vidū par 19,5 miljardiem kronu (1,5 miljardi latu) tika pārdoti vēl 6,4% akciju, samazinot valsts daļu bankā līdz 7%. Pateicoties iespējai izmantot cenu kāpumus biržā, Zviedrijas gadījumā izdevies ne tikai atgūt banku glābšanai iztērētos nodokļu maksātāju līdzekļus, bet pat nopelnīt.

Daudz mazāk veiksmīgs piemērs savukārt ir Dienvidkoreja, kur 1997.-1998. gada krīzes laikā nacionalizēto banku reprivatizācija saskārās ar nopietnām problēmām, tajā skaitā arī politiskajām. Tā ASV finanšu grupa Lone Star, kura 2003. gadā iegādājās ievērojamu daļu Korea Exchange Bank akciju, Dienvidkorejas likumdošanas īpatnību dēļ nespēja pārdot šīs akcijas sev vēlamā laikā un ar zaudējumiem atbrīvojās no tām tikai 2010. gadā, pārdodot akcijas vietējai Hana Bank.

Savukārt britu banka Standard Chartered, kura 2005. gadā iegādājās Korea First Bank, 2011. gadā saskārās ar ilgstošu streiku un tam sekojošu plašu bankas boikotu Dienvidkorejā pēc tam, kad mēģināja tajā ieviest uz darba rezultātiem balstītu atalgojuma sistēmu. Šie un citi līdzīgi gadījumi biedē ārvalstu investorus, kamdēļ ar izgāšanos ir beigušies, piemēram, visi trīs līdz šim notikušie mēģinājumi pārdot no problemātiskajiem aktīviem izveidotās Woori Financial Group 57% akciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?