Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

«Cars» Vladimirs Putins atgriežas Kremlī

«Cars ir atgriezies». Šādi un līdzīgi virsraksti pirmdienas rītā rotāja rietumvalstu lielāko laikrakstu pirmās lappuses, kas vēstīja par iepriekš prognozēto Vladimira Putina uzvaru Krievijas prezidenta vēlēšanās. Ārvalstu prese uzskata, ka, par spīti V. Putina uzvarai, «putinisma» beigas ir tuvu, tikai nav zināms, tieši kad noslēgsies Krievijā ietekmīgākā un populārākā politiķa ēra.

Tomēr pagaidām ir skaidrs, ka uzvara V. Putinam piešķīrusi mandātu vadīt Kremli vismaz sešus gadus, kuru laikā viņam nāksies pildīt daudzos priekšvēlēšanu solījumus, kas paredz ne tikai palielināt izdevumus sociālajai un militārajai nozarei, bet arī veikt plašas demokrātiskas reformas.

Pēdējo nozīmi īpaši uzsver opozīcija, kas jau pirms prezidenta vēlēšanām paziņoja, ka turpinās pirms vairākiem mēnešiem aizsāktos protestus. Vakar vēlu vakarā vairāki desmiti tūkstoši opozīcijas atbalstītāju pulcējās Maskavas centrā.

Konkurences trūkums

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka par V. Putinu svētdien notikušajās vēlēšanās nobalsojuši gandrīz 64% vēlēšanās piedalījušos balsstiesīgo, vēsta NEWSru. Līdz ar to uzvarētāja noskaidrošanai nebūs nepieciešama otrā kārta.

Krievijas Centrālās vēlēšanu komitejas vadītājs Vladimirs Čurovs paziņoja, ka līdz pirmdienai saņemti tikai daži desmiti ziņojumu par vēlēšanu pārkāpumiem. Arī V. Putina štābs ar lepnumu paziņoja, ka šīs esot bijušas «tīrākās vēlēšanas Krievijas vēsturē».

Pilnīgi pretēju ainu zīmē neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija Golos, kas apgalvo, ka saņēmusi vairāk nekā 3500 iesniegumu par pārkāpumiem. Daudzos gadījumos konstatēta tā saucamā karuseļbalsošana, kad viens cilvēks nobalsojis vairākos vēlēšanu iecirkņos, ziņo Reuters. Internetā arī atrodami video, kuros redzams, kā viens cilvēks balsošanas urnā iemet vairākus biļetenus.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) un Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) paziņojušas, ka «vēlēšanas nebija godīgas, jo to noteikumi tika pielāgoti vienam kandidātam, V. Putinam, bet reālas konkurences nebija». «Nopietnu satraukumu» par Krievijas prezidenta vēlēšanu norisi paudusi arī Eiropas Savienības ārlietu pārstāve Ketrina Eštone.

Vēros Latviju un Igauniju

Pirms vēlēšanām vairākos lielākajos Krievijas laikrakstos parādījās V. Putina publikācijas, kurās viņš plaši aprakstījis nepieciešamās ekonomiskās, politiskās un sociālās jomas reformas. Publikācijas ļauj secināt, ko Krievija un pasaule tuvākajos gados var sagaidīt no V. Putina.

Viena no svarīgākajām V. Putina ārpolitikas prioritātēm ir ārvalstīs dzīvojošo krievu tiesību aizsardzība. Jo īpaša uzmanība esot jāpievērš Igaunijai un Latvijai, kur krievu minoritāte «ciešot no diskriminācijas», teikts viņa rakstā Moskovskiye novosti. Viņaprāt, nepieciešams veicināt «labvēlīgu un precīzu» Krievijas tēlu ārvalstīs, jo īpaši Austrumeiropā, «eksportējot izglītību un kultūru».

Runājot par nacionālo drošību, viņš uzsver vajadzību modernizēt Krievijas bruņotos spēkus un militāro rūpniecību, šim mērķim desmit gados paredzot 23 triljonus rubļu (414 miljardi latu). To viņš pamato, brīdinot, ka «mūsu vājumu var izmantot ārvalstis, lai kaitētu Krievijai».

V. Putins atzīst, ka Krievijai ar steigu nepieciešams veikt ekonomikas diversifikāciju. Viņa vīzijās Krievija nākotnē ir «inovācijās balstīta ekonomika», kurai jānodrošina darba vietas 25 miljoniem augsti kvalificētu speciālistu. Viņš arī sola samazināt valsts lomu ekonomikā un uzlabot biznesa vidi Krievijā.

Krievijas nākamais prezidents arī apņēmies modernizēt valsts demokrātiju, lai attīstītu «daudz efektīvāku, atbildīgāku un caurspīdīgāku valsts pārvaldību», teikts viņa publikācijā izdevumā Kommersant.

Viņš atbalstot varas decentralizāciju, tādēļ ir paredzēts atjaunot tiešas reģionu vadītāju vēlēšanas. Viņš arī sola atvieglot politisko partiju reģistrēšanas procesu un samazināt parakstu skaitu, ko nepieciešams savākt, lai kandidētu prezidenta vēlē šanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Putina ienākumi un īpašumi

Pēdējos četros gados no darba samaksas, noguldījumiem bankā, akcijām un kara pensijas ieņēmis 17 734 755 rubļus (319,225 tūkstoši latu). Banku kontos atrodas
5 722 551 rublis (103 tūkstoši latu)

Pieder zemes gabals (1500 kvadrātmetru), dzīvoklis (77,7 kvadrātmetri), garāža (12 kvadrātmetru) Sanktpēterburgā un trīs automašīnas - 1960. gadā izlaista GAZ M21, 1965. gadā ražota GAZ M-21P un 2009. gada Lada 21214

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?