Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Cer apvienot piejūras seniorus

Ar carnikaviešiem ir interesanti. Gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, jo Carnikavas pensionāru biedrības Paeglis pārstāvji mūs sagaida Kalngalē Brīvā laika pavadīšanas centrā Kadiķis, kas ir viņu mītnes vieta. Patiesībā biedrības Paeglis seniori ir labs piemērs tam, ka nav svarīgas ne ģeogrāfiskās, ne vecuma robežas. Ja vien ir griba darboties, attīstīties un paveikt ko nozīmīgu sava novada labā, pielietojumu neizsīkušai enerģijai un realizāciju idejām var atrast jebkur.

Vienota sabiedrība

Carnikavas novada pensionāru biedrība Paeglis tikai nesen nosvinējusi savu pirmo jubileju, bet paveikusi jau tik daudz! Taču visu pēc kārtas.

«Viss sākās ar Kaimiņu dienām, ko rīkojām vasarā parkā - sporta spēles, pasākumus bērniem, ar mūziku, dejām un uzklātiem galdiņiem,» stāsta biedrības pārstāve Ina Kerele. Turpina Kaimiņdienu idejas autore Maiga Gubāte: «Tā kā Carnikava tiek uzskatīta par tādu kā Rīgas guļamrajonu, daudzi cits citu nepazīst - labi, ja tikai tuvāko kaimiņu. Mūsu mērķis bija šādos kopīgos pasākumos iepazīties vienam ar otru, ar tuvākiem un tālākiem kaimiņiem. Lai varam funkcionēt kā vienota sabiedrība.»

Senioriem pašiem gan īsti nav bijis vietas, kur satikties, līdz Kalngalē atklāts Brīvā laika pavadīšanas centrs Kadiķis. «Te sākām pulcēties un nodibinājām biedrību Paeglis. Pastāvam tikai gadu, bet mums jau ir sava himna, savs karogs, krekliņi ar biedrības emblēmu un esam piedalījušies 12 pasākumos,» ar paveikto lepojas Maiga Gubāte. Viņa teic, ka šeit seniori nekad nav strikti vilkuši robežas - sak, sadarbojamies tikai ar sava vecuma cilvēkiem. «Gluži otrādi - esam integrēti sabiedrībā, piedalāmies visur, kur vien varam būt vajadzīgi. Neesam no tiem, kas dzīvo paši par sevi un tikai viens otram rociņu patur, ja kaut kas sāk sāpēt,» biedrības nostādni atklāj tās vadītāja Astra Pavlovska.

Viņa norāda, ka senioru biedrības veiksmīgu attīstību veicinājusi arī cita biedrība - Kalngalieši, kas darbojas turpat Kadiķī. Tā gan nav senioru organizācija, lai arī starp kalngaliešiem esot senioru vecuma ļaudis. «Mēs īpaši nešķirojam - piemēram, kundze darbojas Paeglī, bet viņas dēls vai citai vīrs - Kalngaliešos. Visus pasākumus organizējam kopīgi,» paskaidro Maiga Gubāte.

Visu dara kopā

Kalngaliešus te dēvē par lielo biedrību, tās mērķis ir attīstīt Kalngales iedzīvotāju kultūras dzīvi, savukārt senioru organizācijai - iesaistīt aktivitātēs aizvien vairāk savas paaudzes cilvēku, celt dzīves kvalitāti un būt sabiedrībai noderīgiem.

«Ja kādreiz pašvaldība rīkoja divus pasākumus gadā, tad tagad, kopš nodibināta biedrība, gada laikā jau notikuši 12 pasākumi. Kad lielā biedrība strādā, viņi neaizmirst arī par senioriem, kuriem visos pasākumos tiek uzticēti savi darbiņi un pienākumi. Ja rīkojam talkas, tad talkojam kopā, ja bērnu svētkus, tad arī kopā. Pie mums neviens netiek dalīts ne pēc vecuma, ne pa grupām. Mēs visu darām kopā,» uzsver Carnikavas novada pašvaldības Brīvā laika pavadīšanas centra Kadiķis vadītāja Gunita Dzene.

Viņa ir arī biedrības Kalngalieši valdes priekšsēdētāja, starp citu, šai biedrībā vienīgā carnikaviete, pārējie esot Kalngales iedzīvotāji. Pirmais pasākums, ko abas biedrības rīkojušas kopā, pērn bijušas atvadas no ziemas. «Šeit ir ļoti daudz krievvalodīgo iedzīvotāju, tāpēc pasākumu organizējām starp Meteņiem un Masļeņņicu. Krievu tautības cilvēki nāca ar pankūkām, mēs nācām ar buktiņbiezputru, lai iedzīvotājus maksimāli integrētu sabiedrībā. Visi bija ļoti apmierināti,» gandarījumu pauž Gunita Dzene.

Lai nejustos atstumti

Organizējuši, piemēram, Bērnu svētkus - ar bērnu daiļrunāšanas konkursu, senioriem atvēlot godu būt žūrijā. Uzrakstījuši arī projektu, lai iegūtu līdzekļus blakus esošajā parkā izvietot solus un nojumes pasākumu rīkošanai sliktākos laikapstākļos. «Darām maksimāli visu, lai cilvēki nejustos atstumti,» uzsver Kadiķa vadītāja. Viņa arī atzīst - seniori ir ievērojams atbalsts dažādu ideju īstenošanai: «Latvijā vispār seniori ir ļoti aktīvi - kaut jaunie viņiem varētu turēt līdzi!»

«Bet mūsējie ir vislabākie,» cita caur citu sauc biedrības Paeglis seniores. Viņas atminas, kā kopā stādījuši priedītes - abas biedrības apvienojušas spēkus un sadarbībā ar Rīgas mežiem devušās stādīt mežu. Piedalījušies 57 cilvēki - katrs iestādījis 40 vai 50 priedīšu. Gandarījums joprojām silda! «Un vēl mēs esam izgudrojuši jaunu zupu! Pēc talkām to vienmēr vārām - no mājas katrs nesam, ko varam, visu liekam vienā katlā. Kas nu katram ledusskapī - kam gaļa, kam pupiņas, kam gurķi, putraimi, sīpoli. Sanāk pat ļoti garda!» ne tik daudz par recepti, kā par iespēju būt noderīgām priecājas seniores.

Savu cilvēku labā

Biedrībai Paeglis ir arī kāds lielāks mērķis. «Apbraukājām vairākas piejūras senioru organizācijas - Ainažos, Engurē, Nīcā, arī Džūkstē, un nolēmām, ka pēc diviem gadiem varētu rīkot plašāku piejūras senioru organizāciju saietu. Mēs gribētu apvienot visas piejūras senioru biedrības,» atklāj Gunita Dzene. Ja ideju izdosies realizēt, to varētu paplašināt arī augšup un lejup gar jūras krastu aiz Latvijas robežām.

Seniores atzīst - aizbraucot ciemos, dāmas vienmēr aiziet līdz jūrai paskatīties, kā izskatās cits krasts. Katrai organizācijai ir, ko parādīt, un šādi, paplašinot draugu loku, var smelties arī vērtīgas idejas. «Pašvaldība mūs atbalsta, piešķirot zināmu summu katru gadu, ko varam tērēt transporta izmaksām. Piemēram, braucienā uz Nīcu brauca līdzi arī mūsu Carnikavas novada domes priekšsēdētāja, arī viņai tas bija vērtīgs brauciens. Ir labi, ja piejūras teritorijās dzīvojošie ir pazīstami, tā arī sabiedriski nozīmīgās jomās var panākt daudz vairāk. Mūs atbalsta arī tāpēc, ka popularizējam Carnikavas vārdu. To gribam darīt arī turpmāk!» uzsver biedrības vadītāja Astra Pavlovska.

Lai iekustinātu arī pārējos Carnikavas novada mazos ciemus, līdzīgi brīvā laika pavadīšanas centri tikšot veidoti arī Garciemā un Gaujā. Kadiķī gan neuzskata par lietderīgu veidot biedrību, kura tikai ņem un ņem, neko nedodot pretī. «Mums ir vajadzīgs pašvaldības atbalsts, un arī mēs esam vajadzīgi pašvaldībai. Ir jāsadarbojas sava novada attīstības, savu cilvēku labā. Te mums ir kodols, kas gatavs darboties,» saka Maiga Gubāte. «Un, ja redzi, ka citi daudz paveikuši, rodas pacilājoša sajūta - arī pašam gribas ko paveikt,» uzskata Ina Kerele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?