Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Dārzeņu ēdieniem zaļo ielu!

Kam netīk pieēsties pār mēru ne ikdienā un pat ne svētku reizē, kas vēlas ēst veselīgi un garšīgi, jau veselu gadu mielastu ietur restorānā Terra Blaumaņa ielā. Fabians de Vries jeb draugu un pastāvīgo klientu vidū saukts par Fabi, kas Rīgā ieradies no Vācijas, ir pārpilns ar enerģiju un vēlēšanos radīt gardus ēdienus no dārzeņiem.

Fabians brīnās, ka cilvēki gandrīz vai jāpierunā gatavot dārzeņus: «Mūsu ikdienā ir pieejams viss, ja vēlamies, varam ēst mango janvārī un zemenes Ziemassvētkos. Tomēr aizvien vairāk domājam, no kurienes nāk tas, ko ēdam. Aizvien biežāk mūs interesē iespēja izvēlēties ēdienus un produktus, ka auguši tepat Latvijā. Es vēlos ēdienu gatavot no dārzeņiem, kuri nepelnīti piemirsti. Dienas lasītājiem piedāvāju trīs dārzeņus, kuri aug tieši Latvijā. Iemācīšu no tiem pagatavot trīs garšīgus ēdienus.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Divām porcijām vajadzēs: 400 g burkānu, 300 g pastinaka, 300 g biešu, 1 citronu, rozmarīna zariņu, 2 ēd. k. olīveļļas, šķipsnu jūras sāls, svaigi maltus piparus, cukuru, rukolas salātus, olīveļļu, maurlokus. Mērcei: 50 g kūpinātas foreles, 100 g skābā krējuma, 2 tējk. mārrutku
1. Nomizo burkānus, pastinakus un bietes. Burkānus un pastinakus sagriež gareniski plāksnītēs. Atkarībā no izmēra pārgriež bieti uz pusēm un sagriež aptuveni 1 cm biezās šķēlēs. Nomazgā citronu un nosusina, ar kartupeļu mizotāju nogriež plānas šķēlītes. Bļodā sajauc burkānus, bietes, pastinakus, citrona miziņu, rozmarīnu un olīveļļu. Piemet šķipsnu sāls, cukura un piparu.
2. Kārto dārzeņus uz cepamā papīra, kas izklāts uz cepešpannas. Ievieto krāsnī, kas uzkarsēta līdz 220 grādiem (ventilatoru krāsnīs uz 200 grādiem) un cep 30-35 minūtes krāsns zemākajā trešdaļā.
3. Tikmēr sasmalcina foreli un sajauc ar skābo krējumu un mārrutkiem. Garšai pievieno mazliet citrona sulas, sāli un piparus. Sasmalcina maurlokus.
4. Dārzeņus apslaka ar olīveļļu, pārkaisa ar maurlokiem un pasniedz ar foreles mērci. Papildina ar rukolas salātiem.

Bez nosaukuma

Četrām porcijām vajadzēs: 600 g kāļu, 300 g miltainu kartupeļu, 5-6 timiāna zariņus, 300 g miltu, šķipsnu jūras sāls, svaigi maltus piparus, maltu muskatriekstu, 2 olas, 4 tējk. olīveļļas, 40 g saulē kaltētu tomātu, parmezānu, šķiņķi, timiānu dekorēšanai
1. Kāli nomazgā, nomizo un sagriež palielos kubiņos. Ievieto katliņā ar sālsūdeni un vāra 20-25 minūtes ar aizvērtu vāku. Nomazgā kartupeļus un vāra lielā daudzumā ūdens aptuveni 20 minūtes, līdz tie mīksti. Nomazgā timiānu un nokrata lieko mitrumu, noplēš lapiņas un rupji sasmalcina.
2. Kartupeļus nokāš, noskalo zem auksta ūdens un nomizo. Kamēr vēl karsti, kartupeļus izspiež biezenī lielā bļodā. Ļauj tiem atdzist 10-15 minūtes. Nokāš kāli, izklāj uz cepamā papīra un cep krāsnī, kas uzkarsēta līdz 175 grādiem (ventilatoru krāsnīs uz 150 grādiem) aptuveni 10 minūtes, līdz tie iztvaiko. Kāli saspiež biezenī tāpat kā kartupeļus un sajauc kopā. Pakāpeniski iemīca miltus. Pievieno olas, timiānu, sāli, piparus un muskatriekstu.
3. Izveido garenus rullīšus (aptuveni 2 cm diametrā) un sagriež aptuveni 4 cm gabalos. Saplacina ar nazi.
4. Uzvāra lielu katlu ar ūdeni. Vārošā ūdenī ievieto gnocchi gabaliņus un vāra 3-5 minūtes, līdz tie uzpeld virspusē; tad tos uzmanīgi izņem ar nokāšamo karoti un nosusina uz dvieļa.
5. Uzkarsē pannu un cep gnocchi gabaliņus, līdz tie iegūst viegli zeltainu nokrāsu. Pievieno saulē kaltētus tomātus un šķiņķa gabaliņus, maisa, kamēr karsts. Noņem no uguns un pasniedz galdā. Pārkaisa ar svaigi rīvētu parmezānu un mazliet olīveļļas, dekorē ar timiāna zariņu.

Bez nosaukuma

Četrām porcijām vajadzēs: 600 g kartupeļu, 300 g rutku, šķipsnu ķimeņu, 1 ķiploka daiviņu, 1 tējk. olīveļļas, 1 mazu sīpolu, 800 ml dārzeņu buljona, 1 glāzi baltvīna, 200 ml krējuma, šķipsnu jūras sāls, cukuru, svaigi maltus piparus, 20 g magoņu
1. Kartupeļus nomizo un sagriež mazos kubiņos. Nomizo sīpolu un smalki sakapā. Ar ķiploku presi izspiež ķiploku.
2. Katlā uzkarsē olīveļļu. Tvaicē sīpolu un ķiploku, līdz tie mīksti, tad pievieno kartupeļus, sāli, cukuru, ķimenes, piparus un aplej ar baltvīnu. Vāra, līdz vīns gandrīz iztvaikojis. Pievieno dārzeņu buljonu un vāra, līdz kartupeļi mīksti.
3. Tikmēr nomizo rutku un sagriež plānās šķēlēs. Pievieno kartupeļus un vāra īsu brīdi. Pievieno krējumu un sablenderē, dekorē ar magonēm. Pēc izvēles var pievienot svaigi grauzdētu maizi vai apceptus gaļas kubiņus.
Pasniedz karstu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?