Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Dvēseļu radniecība un mantojums

Divas pretējas mentalitātes un pasaules sastapsies Raimonda Paula autorkoncertā, kuru viņš kopā ar saviem domubiedriem - Māra Briežkalna vadīto džeza ansambli un dziedātāju Intaru Busuli sniegs klausītājiem Siguldā (sestdien, 9.janvārī, plkst.15 un 18 koncertzālē Baltais flīģelis). No vienas puses - ievērojamā krievu dzejnieka Jevgeņija Jevtušenko ļoti privāti intīmā dzeja: līdz pēdējai vīlītei atklāta vīrieša mīlestības daba, kura nesen izgājusi tautās vienpadsmit jaunu R.

Paula dziesmu veidolā. Tai blakus - no paaudzes paaudzē cauri gadsimtiem slīpētas latviešu tautasdziesmas. Šoreiz gan bez vārdiem - instrumentālās džeza apdarēs.

Gan Jevtušenko dziesmu cikls, gan latviešu tautasdziesmas pirmoreiz izskanēja 7.decembrī koncertā Latvijas Nacionālajā operā, kur tika svinēta tautasdziesmu apdaru albuma Tres aquas (Trīs ūdeņi) iznākšana. R.Pauls toreiz izmantoja šo gadījumu un kuplināja programmu ar J.Jevtušenko dziesmu cikla pirmatskaņojumu paša dzejnieka klātbūtnē (viņš speciāli ieradās no ASV, kur dzīvo un strādā tagad). Intara Busuļa dziedātas, tās bija gan nevaldāmi kaislīgas un dramatiskas, gan liriskas - to vidū dažas īsti smeldzīgas, neviltota sentimenta piestrāvotas pērles, kuras, paredzams, jau drīz kļūs par ne tikai Latvijā mīlētiem hitiem. Tādiem, kā vēl pirms 20 gadiem ar sirds asinīm 1989.gadā sacerētā dziesma Dai Bog (Dod Dievs!). Ir arī pa drastiskam izlēcienam, mūzikā tiek apspēlēti dzejnieka ieviestie jaunvārdi - nedarbi. Tādi, kā vjubčiv - īsts brunču mednieks. (Šā vārda nozīmi dzejnieks dziedātājam mēģinājumā skaidroja ar izteiksmīgu rokas žestu, ko I.Busulis koncertā perfekti atkārtoja.) Tāpat kā pirms mēneša Operā, dziesmas skanēs arī šoreiz. Tikai ne visas un šoreiz bez Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra dvēseles stīgām - proti, kompaktā džeza mūziķu sastāvā.

Mazā džeza ansambļa izpildījumā ar Raimondu Paulu pie klavierēm Siguldā skanēs arī latviešu tautasdziesmas. Protams, izlase, nevis visas 14, kuras nesen skanēja Operā. Šīm dziesmām bez vārdiem īpašu, jaunu garšu piešķir brazīliešu sitaminstrumentu virtuoza Tjago Loei piedalīšanās. Un izrādās, ka temperamentīgās sambas, līgani vijīgās rumbas vai bossa nova ritmi, kurus Operā brīžiem sita līdzi arī publika ar visiem izsniegtajām olām grabulīšiem, gluži labi sader ar latviešu tautasdziesmu muzikālo pasauli. Pats brazīliešu mūziķis, šonedēļ nejauši sastapts pārtikas veikaliņā, smejas, ka pusotru gadu dzīvojot Latvijā un, šobrīd te iepazīstot sniegotu ziemu, viņš kļūst arvien «baltāks» un rāmāks. Teikt jau tā var, tomēr tieši viņa spēlētās kongas un komiski «rejošās» Kuijka bungas kopā ar Djūka Elingtona staccato piesitienu Raimonda Paula spēlē piešķir jau zināmajiem latviskajiem skaņurakstiem uguni un brīžiem pat izspēlē dziesmu kā humora pilnu «stāstiņu iz dzīves». Ieskaitot Mājās eju, kurā Raimonds Pauls, tīši klumzīgi bakstot pa taustiņiem, atveido streipuļojoša dzērāja gaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?