Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Eiropa mūs saprot

Globalizētās vai kolektivizētās struktūrās, kā ES un dažādi tirgi, nekas nenotiek atrauti no kopsakara. Tomēr to dalībniekiem, arī Latvijai, ir lielas iespējas palikt zaudētājos, nepiemēroti reaģējot uz attiecīgajām norisēm. Piemēram, nav līdz galam skaidrs, kāpēc faktiski vienlaikus kļuvis zināms par ES formāli atbalstīto igauņu un lietuviešu dumpošanos pret Gazprom monopolu šajās mūsu kaimiņvalstīs, bet no Latvijas puses - klusums.

Lietas būtība ir vienkārša. Visas jaukās runas par energoresursu piegāžu dažādošanu ir tukšas, kamēr pats piegādes līdzeklis - gāzes cauruļvadi - faktiski atrodas Gazprom kontrolē. Par to, ka tā nav vis nevainīga Baltijas un daļēji arī Somijas vietējā īpatnība vai «tīrs bizness», kā to noturīgi cenšas iestāstīt Maskava, ES politikas veidotājiem un enerģijas stratēģiem ir skaidrs nu jau vairākus gadus.

Gluži nemanīts tas nav palicis arī Latvijā. ES prasība par trešās puses pieeju cauruļvadiem gāzes tirgū Latvijā cirkulējošos dokumentos atblāzmo vismaz kopš 2001. gada kā viens no principiem, ar ko mums kopienā, uz kuru tobrīd tiecāmies, būs jārēķinās. Jau esot ES, sekoja Latvijas valstsvīru žēlabas, ka mums ir jaunattīstības tirgus, pārejas laika grūtības un apelēšana pie ES Otrās gāzes direktīvas punkta, kas specifiskos apstākļos atļauj tirgus liberalizāciju atlikt. «Tikai līdz 2010. gadam!» toreiz solījām. Kas notika pērn decembra sākumā, ir zināms: pēc V. A. Kraukļa un K. Leiškalna (abi TP) ierosinājuma steidzamības kārtā Gazprom monopols tika pagarināts uz četriem gadiem. Stindzinošais arguments, kas valstij nozīmīgajā jautājumā todien parlamentā neizraisīja ne debates, ne replikas, bija, ka, turot doto vārdu par gāzes tirgus liberalizāciju, nāktos sadalīt Latvijas gāzi.

Tādu «herēzi» todien Jēkaba ielā apspriest nebija gatavs neviens. Un tas ir dīvaini, jo šeit nu mēs pēc deviņiem mēnešiem esam nonākuši - pie tā paša jautājuma, kas mūsu ziemeļu un dienvidu kaimiņos nemaz neizraisa šausmu stingumu. Jo stratēģiski nozīmīgo gāzes cauruļvadu pārņemšanu paredz t. s. ES Trešā energopakete (TEP), kas arī mūsu nacionālajā likumdošanā ir integrējama līdz nākamā gada martam. Latvijas situācijā TEP paredz tieši to, ar ko Leiškalns ziemā sabiedēja parlamentu, - sadalīt Latvijas gāzes līdzšinējo monopolu, Latvijas ziņā atstājot paša sistēmiski nozīmīgā cauruļvada pārvaldīšanu, kas principiāli, kaut pagaidām teorētiski, dod iespēju gāzes tirgus liberalizācijai nākotnē, Gazprom atstājot tam piekrītošo daļu - tirgošanos ar gāzi, nevis stratēģiskas infrastruktūras pārvaldi.

Krieviem ir sakāmvārds par caurumu no barankas, kas tiek apdalītam muļķim. Herberta Smita starptautiskā juridiskā biroja sagatavotajā pārskatā par Eiropas enerģētiku 2010. gadā Latvijas sadaļā valda nolemtības tonis: Enerģētikas likuma vāks ir aizcirties līdz 2014. gada 4. aprīlim. Iespēja to virināt un kacināt aiz tā esošā Gazprom intereses dokumentā netiek apspēlēta. Tomēr šis ir izšķirīgs brīdis, vai baltiešiem būs savi gāzesvadi vai tikai to caurums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?