Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Elektrības tirgu turpina plosīt

Saeima galīgajā lasījumā atbalstījusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, atliekot tirgus atvēršanu mājsaimniecībām vēl uz astoņiem mēnešiem. Tas nozīmē, ka izmaiņas stāsies spēkā no 2015. gada janvāra, nevis no šī gada 1. aprīļa, kā tas bija iecerēts iepriekš.

Uz laiku atlikt tā saukto liberalizācijas procesu nolemts tāpēc, ka nav sakārtots mehānisms, kā šādā situācijā atbalstīt trūcīgās un mazturīgās ģimenes. Skaidrs ir tas, ka elektroenerģija mājsaimniecībām kļūs par apmēram 40% dārgāka, un lielai daļai šis slogs var būt pārāk smags.

Šis bija iemesls, kāpēc elektrības tirgus atvēršanu atlika pirmo reizi - pērnā gada septembrī. Tad nebija nedz kompensācijas mehānisma, nedz arī naudas, ko piešķirt kompensācijās. Tagad Ekonomikas ministrijas pārstāvis Jurijs Spiridonovs stāsta, ka šajā laikā no septembra tika radīts jauns nodoklis, kas dod iespēju kompensācijās izmaksāt vairāk nekā piecus miljonus eiro. Izstrādātā atbalsta sistēma paredzēja šīs naudas administrēšanu deleģēt pašvaldībām, kas, izmaksājot dzīvokļa pabalstus, iekļautu arī kompensāciju par elektrību. Pret šādu mehānismu striktus iebildumus izteica pašvaldības, pieprasot 2,5 miljonus eiro vien par to, ka tām jānodarbojas ar naudas administrēšanu. «Lai kā es necenstos būt pieklājīgs, man nešķiet, ka šis cipars ir normāls,» bilst J. Spiridonovs.

Tā kā mehānisma tālākā virzība ir apturēta, arī tirgus liberalizācija nevar notikt. Ekonomikas ministrija kopā ar Labklājības ministriju izstrādājusi jaunu atbalsta shēmu, ko jau ir apstiprinājis Ministru kabinets. Tas paredz, ka katrs cilvēks, kam ir maznodrošinātā vai trūcīgā statuss, saņems piecu eiro atlaidi savam elektrības rēķinam. Saņēmējus izvēlēsies pašvaldības, piešķirot maznodrošinātā statusu, un valsts, nosakot personai trūcīgā statusu. J. Spiridonovs norāda, ka līdz 1. janvārim laiks sagatavēm ir pilnīgi pietiekams. Bažīgs viņš kļūst, pieminot, gaidāmās Saeimas vēlēšanas: «Jautājums, vai, nomainoties valdībai, gada nogalē nebūs jauns uzstādījums - darboties vēl citā virzienā?» Jau tagad tiek runāts, ka mehānismu, visticamāk, vajadzēs mainīt, lai atbalsts aptvertu pēc iespējas vairāk cilvēku, piemēram, pensionārus, invalīdus un daudzbērnu ģimenes.

Pašvaldības arī neslēpj, ka prasījušas 2,5 miljonu eiro atbalstu administrēšanai. Pašvaldību savienības pārstāvis Aino Salmiņš norāda, ka process ir ļoti sarežģīts. Viņš uzskata, ka ministrijām vajadzētu strādāt pie datubāzes savienojamības un tad atkristu jautājums par lielajām administrēšanas izmaksām. «Ja abas ministrijas atrisinātu elementārus jautājumus, problēmu nebūtu. Pirmkārt, vienotos par to, cik liels būs atbalsta apjoms. Otrkārt, ir skaidri jādefinē, kam šis atbalsts tiks piešķirts. Treškārt, ir jātiek galā ar administrēšanas jautājumu,» uzskata A. Salmiņš.

Izmaiņas skars arī valsts budžetu. Kā norāda Finanšu ministrijā, liberalizācijas atlikšana varētu ietekmēt inflāciju, atstājot negatīvu iespaidu uz vispārējo valdības budžeta bilanci tuvākajiem gadiem.

Ķibeles Saeimas lēmums sagādās arī jaunajiem tirgus spēlētājiem. Baltcom jau ir paziņojis, ka gatavs tiesāties par elektrības tirgus atvēršanas atlikšanu. Uzņēmuma pārstāve Elizabete Podinska portālam Nozare.lv uzsvēra, ka veids, kā tiek risināts šis jautājums nozarē, vājinās konkurenci. Iedzīvotāji, kas ar Baltcom ir noslēguši līgumu, pēc 1. aprīļa pakalpojumu turpinās saņemt no līdzšinējā komersanta. Jāpiemin, ka AS Latvenergo no aprīļa līdz gada beigām turpinās pārdot elektroenerģiju atbilstoši pašreizējiem līgumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?