Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Fredija pēdējā lielā uzvara

Ziņa par to, ka kinoteātrī Lāčplēsis tiks izrādīts slavenās angļu grupas Queen koncerts Nᅢᄅpstadion Budapeštā, astoņdesmito gadu beigās bija liels notikums katram mūzikas cienītājam Rīgā. Kopš koncertfilmas par ABBA turneju Austrālijā, kuru kā platformāta ekrāna filmu varēja rādīt tikai tagad par koncertzāli pārbūvētais kinoteātris Palladium, šī bija pirmā reize, kad uz kino ekrāna Rīgā varēja vērot pasaulslavenas grupas koncertuzstāšanos.

ABBA gan, salīdzinot ar citām rietumu zvaigznēm, bija bieži redzama televizoru ekrānos Latvijā, bet pilna garuma Queen koncerta demonstrācija no kino lentes tolaik līdz galam vēl nesabrukušajā Padomju Savienībā tika pieļauta droši vien tikai tāpēc, ka šis koncerts bija noticis Ungārijā. Tā kļuva par pirmo tāda līmeņa grupas uzstāšanos Austrumeiropā, tādēļ arī ungāri to bija novērtējuši par ļoti nozīmīgu, un tika pieņemts lēmums apvienot valsts labāko kinooperatoru un tehniķu spēkus, lai to nofilmētu. Tolaik pasaule vēl nenojauta, ka 1986. gada turneja Magic Tour, kurā bija iekļauts arī šis koncerts, kļūs par pēdējo, kurā grupa Queen uzstājās pilnā sastāvā, jo turpmākajos gados pasaules rokmūzikā neatkārtojamākās balss īpašnieka Fredija Merkūrija progresējošās slimības dēļ grupa vairs nekoncertēja. 1991. gada 24. novembrī izcilais dziedātājs atstāja šo pasauli.

Ceturtdien, 15. augustā, plkst. 20 šis koncerts atkal būs redzams uz lielā ekrāna kinoteātrī Splendid Palace atjaunotā digitālā kvalitātē ar jaudīgāku skaņu, kura iepriekšminētajos seansos pirms divdesmit pieciem gadiem Lāčplēsī īsteniem mūzikas baudītājiem, kuri mājās pieraduši griezt skaņu uz pilnu klapi, tomēr šķita par vāju. Pats galvenais arguments - Queen uz skatuves dzīvajā vairs nevarēs redzēt nekad un nekur, tātad tikai ekrānos. Šī koncertfilma dod arī iespēju pārliecināties par to, ka grandiozs koncertšovs iespējams bez visām mūsdienu tehnoloģiskajām iespējām, kuras tagad liek lietā jebkura superzvaigzne, samazinot savu slodzi, un ka bez We Will Rock You, We Are The Champions vai I Want To Break Free grupai Queen ir arī citas brīnišķīgas dziesmas.

Ar šo seansu Splendid Palace atklās jauno sezonu, saviem skatītājiem piedāvājot nobaudīt vairākus izcilu rokgrupu koncertierakstus, kas savulaik pulcējuši neskaitāmu fanu tūkstošu pilnas arēnas visā pasaulē. Nākamajā seansā - 22. augusta vakarā - varēs redzēt joprojām dzīvos The Rolling Stones filmā Crossfire Hurricane, kas gan nebūs viens koncerts, bet dokumentālā filma, kura seko grupai piecdesmit gadu garumā un tajā iekļauts ne vien koncertu materiāls, bet arī intervijas un citas vēsturiskas ainas. Nākamajā seansā 29. augustā, atzīmējot britu mūziķa Moriseja divdesmit piecu gadu solokarjeru, tiks rādīts pavisam svaigs - šī gada martā ierakstīts Moriseja koncerts, bet biļetes uz to tikušas jau izpārdotas divpadsmit sekundēs, kas noteikti ir Latvijas rekords izpārdošanas ātrumā gan kino, gan koncertiem. 5. septembrī - atkal viens šai saulē dzīvajā vairs nesasniedzams un tātad absolūti unikāls koncerts - The Doors Live at the Bowl`68 atjaunotā HD versijā. Šī ir iespēja ar laika mašīnu atgriezties četrdesmit piecu gadu senā pagātnē, jo kur gan vēl, ja ne rokkoncertā var līdz kaulam just laika garu? Jo tur viss notiek pa īstam un nekas nav ne tēlots, ne pievienots ar jaunām tehniskām iespējām. Noslēdzot koncertierakstu sēriju, 19. septembrī būs skatāms vēl viens jauns koncerts, dodot iespēju izlemt, vai ķert to kaut kur arī dzīvajā, vai iztikt ar kino - grupas Def Leppard Viva Hysteria 2013. gada koncertieraksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?