Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Gaida ziņas par melno stārķi

Viens no Latvijas simboliem ir melnais stārķis, taču šo putnu populācijas analīze liecina, ka kopš Latvijas neatkarības atgūšanas esam pazaudējuši vairāk nekā pusi no sākotnējā melno stārķu skaita. Pašlaik droši zināmas ir tikai mazliet vairāk nekā 120 dzīvu ligzdu. Tomēr noteikti Latvijā joprojām ir neapzinātas ligzdas, kuru atrašanai var palīdzēt burtiski katrs novērojums.

Melnie stārķi Latvijā parasti atgriežas marta pēdējā nedēļā - aprīļa sākumā. Starp citu, pirmais melnais stārķis Latvijā Spīganas stacijas apkārtnē (Pļaviņu novadā) 23. martā jau redzēts.

Šogad ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu tiks atjaunots sugas aizsardzības plāns melnajam stārķim, tāpēc ir nepieciešama maksimāli precīza aktuālā informācija. Lai to iegūtu, Latvijas Ornitoloģijas biedrība rīko aptauju par melno stārķi Latvijā. Personiskas aptaujas anketas ir izsūtītas visiem strādājošajiem mežu darbiniekiem un dabas aizsardzības inspektoriem, bet ne jau viņi vienīgie, kas šos putnus var būt redzējuši. Ir pensionēti mežkopji, makšķernieku tūkstoši, dīķsaimniecību īpašnieki un darbinieki, cilvēki, kas staigā pa mežu, un daudzi citi. Šādi dati ir ļoti svarīgi no jebkura iedzīvotāja.

Interesenti aicināti rakstīt par katru novērojumu atsevišķi, norādot iespējami precīzu datumu vai vismaz «sezonas galu», piemēram, «2011. g. maija beigās»; «2012. g. pēc Jāņiem», «2011. g. pavasarī, pirms saplaukušas lapas» vai tml. Ir ļoti svarīgi norādīt novērošanas vietu. Vislabāk minēt vietas koordinātas (LKS 92 vai ģeogrāfiskās) vai atlikt novērojumu uz kartes, izmantojot www.balticmaps.eu iespējas. Nevajadzētu kā vietas atsauces minēt kartēs neatrodamus māju nosaukumus un tml. publiski nepieejamas norādes.

Svarīgi ir minēt, kas tieši ir redzēts, piemēram, «viens putns pārlidoja ceļu Z virzienā»; «putns izcēlās no ceļmalas grāvja»; «divi putni riņķoja virs meža» u. tml. Ja esat ievērojuši, lūdzu, miniet, vai redzēti pieaugušie putni (kājas un knābis sarkans, tērps ar spīdumu) vai jaunie (tērps nespodri brūns, knābis un kājas pelēki zaļganas). Ja kāds putns ir bijis gredzenots, ziņojiet arī par to!

Ja zināma melno stārķu ligzda un iespējams sniegt ziņas par to, vēlama informācija par katru ligzdas apmeklējumu (arī viena gada laikā) atsevišķi! Ļoti vēlams ziņojumiem pievienot fotogrāfijas, ja tādas ir!

Ja melno stārķi esat redzējis tikai senāk, lūdzam minēt pēdējo novērošanas gadu (vienalga, cik sen!) un - iespēju robežās - visu iepriekš lūgto informāciju. Šādas ziņas ir īpaši svarīgas gadījumos, ja kādā teritorijā stārķi agrāk bijuši un vairs nav. Ja ir zināms ligzdas pamešanas iemesls, lūdzu, ziņojiet arī to!

Ziņošanai var izmantot portālu Dabasdati, bet tiem, kam nepatīk vai nav pieejamas interneta dotās iespējas, aicinām ziņot jebkādā citā veidā - sūtot vēstules vai e-pastus.

Ziņojumus pa pastu lūdzam sūtīt M. Strazdam, a. k. 479, Rīgā, LV-1050 vai pa e-pastu - [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?