Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Holandes siļķe maatje

Aptuveni 200 miljonus siļķu katru gadu notiesā holandieši. Kādu mazu procentu apēd tūristi, jo tas ir tāds pats must-have kā Kēkenhofa, vējdzirnavas un koka tupeles. Bet lielākā daļa siļķu nonāk vietējo vēderos. Amsterdamas lielākajā tirgū visbiežāk pēc siļķes tiek prasīts holandiešu valodā, kaut gan drūzmu rada nevietējie, kas nespēj saprast, vai ir ko tādu gatavi nogaršot.

Holandse nieuwe jeb Holandes jaunā patiešām ir īpaša. Tā vis nav kaut kāda parasta siļķe, par to liecina arī tās otrs nosaukums - maatje -, kas ir atvasināts no holandiešu vārda «jaunava». Tās Ziemeļjūrā zvejo tikai vienu mēnesi - no maija beigām līdz jūlija sākumam -, kad tās ir vistreknākās un nav vēl sākušas nodoties mīlaspriekiem. Holandes jaunās siļķes sezona ikgadu svinīgi tiek atklāta Shēveningenā ar simbolisku izsoli. Pērn 45 zivis pārdeva par rekordaugstu summu - 66 tūkstošiem eiro -, un šī nauda tika ziedota labdarībai.

Siļķe skaitās laba, ja tauku procents ir vismaz 16%. Tā vienmēr ir vairāk vai mazāk plaukstas garumā un tiek iztīrīta jau uz zvejas kuģa klāja - tai novelk ādu, izņem galveno asaku un iekšas, nogriež galvu, bet atstāj asti un aizkuņģa dziedzeri (dažos avotos min arī nieres). Dziedzeris nepieciešams, jo tas turpina izstrādāt enzīmus, kas vajadzīgi gatavināšanas procesā. Tad siļķes sasāla un nogatavina pāris dienu, pēc tam sasaldē, lai apturētu fermentēšanos. Sasālīt gan nav pareizais vārds, jo faktiski sāli nejūt un tas nedrīkst būt vairāk par 2%. Tas arī ir būtiskākais, kas atšķir Holandes siļķi no vācu, dāņu un vēl jo vairāk latviešu marinētās siļķes.

Maatje (izrunā [mātje]) ir maigi trekna un ļoti siļķaina. Mans dzīvesbiedrs, vislabāko nodomu vadīts, nolēma japāņu kolēģus noteikti aizvest uz kādu no Amsterdamas siļķotavām - galu galā lai nu kas, bet japāņi spēs novērtēt jēlu zivi. Liels bija viņa izbrīns, kad neviens no 12 cilvēku grupas nebija gatavs nokost pat mazu gabaliņu zivs. Jēla siļķe - ko vēl ne?! Pa īstam holandiski to ēd, atgāžot galvu, paceļot aiz astes divos pirkstos satvertu siļķi un kožot no galvas puses. Dzīvē gan ne pārāk bieži nākas šādu ēšanas stilu novērot. Visvairāk lietotais paņēmiens ir uz papīra šķīvja izkārtota zivs, kas sagriezta kumosgabalos un apbērta ar kapātiem sīpoliem (kas par mutes smaku pēc tam!). Nedaudz retāk vērojama siļķe, kas iestūķēta baltmaizes bulciņai pa vidu. Un vēl retāk siļķe ar marinētiem gurķiem (kas gan vairāk garšo pēc etiķaini cukurotiem gurķiem). Es ēdu to pa latviešu modei - ar biezpienu un vārītiem kartupeļiem.

Holandieši nemēdz savas siļķes ēst mājās. Tas ir savdabīgs ielas ēdiens, un tikai tur tas piederas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?