Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Iepriecināta par Latvijas attieksmi

Vai nejaušība, ka tieši Novopolocka ir kļuvusi par 1. Baltkrievijas un Latvijas sadraudzības pilsētu foruma norises vietu?

Iniciatīva rīkot šādu forumu nāca no organizācijas Porodņonnije goroda, kuru vada Minskas apgabala vadītājs Boriss Batura, un Latvijas un Baltkrievijas draudzības biedrības. Tāpat liels paldies par palīdzību foruma rīkošanā Baltkrievijas vēstniecībai Latvijā. Latvijas un Baltkrievijas sakariem pašvaldību līmenī ir milzīga nozīme, un 1. Baltkrievijas un Latvijas sadraudzības pilsētu forumā piedalījās 39 Latvijas pašvaldību pārstāvji un 36 pašvaldību pārstāvji no Baltkrievijas. Foruma laikā tika parakstīti 12 partnerības līgumi starp Baltkrievijas un Latvijas pašvaldībām. Iepriekš pastāvēja partnerattiecības starp 27 mūsu valstu pašvaldībām, tagad, parakstot vēl 12 līgumu, jau 39 Latvijas un Baltkrievijas pašvaldības veido partnerattiecību saites. Šīs partnerattiecību saites nav tikai parakstīti papīrīši, kas pēc tam tiek nolikti maliņā. Novopolockai ir 16 sadraudzības pilsētu, un mēs ļoti aktīvi sadrabojamies ar tām. Piemēram, mūsu sadraudzības pilsēta ir Ludza. Gada laikā mēs viens pie otra esam bijuši tik daudz reižu, ka man tagad grūti pat saskaitīt. Mums ir ļoti labas attiecības ar Ventspili, ar kuru sadraudzības līgumu parakstījām 2008. gadā. Tomēr Ventspils Novopolockai nav jauns partneris - tas ir sens partneris. Mūs jau kādreiz vienoja draudzība - naftasvada draudzība. Šī ekonomiskā sadarbība turpinās arī šodien.

Kāda ir Novopolockas ekonomiskā sadarbība ar Latviju?

Latvijai ir ārkārtīgi liela nozīme Novopolockas eksporta jomā, kas pagājušajā gadā palielinājies par 154%. Pirmām kārtām, protams, tā ir sadarbība, kas izriet no mūsu naftas pārstrādes rūpnīcas Naftan piegādēm pasaules un arī Latvijas tirgiem - tas ir benzīns, dīzeļdegviela, aviācijas degviela, visdažādākie naftas un ķīmiskās rūpniecības produktu veidi, ko ražo šī milzīgā rūpnīca ar 13 tūkstošiem strādājošo, kurai pateicoties ir uzcelta Novopolocka, un rūpnīca Polimir. Ņemsim vērā, ka Latvija ir trešā lielākā Baltkrievijas ekonomiskā partnere, un vairāk nekā 60% no visām Baltkrievijas kravām, kuras tiek pārvadātas ar jūras transportu, tiek vestas caur Latvijas ostām. Tomēr ne tikai ekonomiskā sadarbība ar Latviju ir svarīga. Novopolockai ir izveidojusies ļoti cieša sadarbība ar Latviju tieši izglītības jomā. Mūsu skolas, mūsu skolotāji apmainās ar pieredzi - gan Ludzas, gan Ventspils, gan Novopolockas skolas ir viesojušās cita pie citas. Nesen atvērām augsto un IT tehnoloģiju parku Minskā, bet šo tehnoloģiskā parka ideju pārņēmām no Latvijas.

Baltkrievijas un Latvijas pilsētu draudzības forums notiek uz ekonomisko sankciju fona. Ar kādām izjūtām Baltkrievijā tiek uzņemtas šīs sankcijas?

Viennozīmīgi neteiktu, ka šīs sankcijas būtu kaut kas mums ekonomiski nozīmīgs. Tomēr man nav saprotama Eiropas Savienības pozīcija attiecībā pret Baltkrieviju, kura ir brīnišķīga valsts, kas šodien sekmīgi attīstās. Esmu iepriecināta par mūsu Latvijas partneru attieksmi pret mums. Atceros, kad atnācu vakarā mājās un televīzijas ziņu kanālā ieraudzīju Ventspils mēra Aivara Lemberga citātu, kad viņš neatbalstīja sankcijas pret Baltkrieviju, es tiešām uzelpoju. Mums bija raizes par to, cik delegātu saistībā ar šīm ES sankcijām ieradīsies uz 1. Baltkrievijas un Latvijas sadraudzības pilsētu forumu. Bet, kad ieraudzījām to lielo cilvēku daudzumu no Latvijas, kas ierodas un ierodas, varu teikt tikai vienu - liels paldies jums!

Kā jūs Baltkrievijā skaidrojat ES sankciju ieviešanu pret jums?

Jā, mēs zinām, ka Eiropā tiek runāts par demokrātijas un opozīcijas tiesību ierobežošanu, tomēr es nezinu, vai tas ir sankciju iemesls. Tad kā iemesls tiek minēts nāvessoda izpildīšana šiem cilvēkiem - kurus es pat nezinu, kā nosaukt, - jo pie mums šis terora akts bija baisa traģēdija, neko tādu mēs nebijām gaidījuši.

Vai tautā ir izplatītas šaubas par šo cilvēku vainu?

Tautā viennozīmīgi šādu šaubu nav. Jūs tagad ar mani runājat kā ar varas pārstāvi, bet jūs varat ar mani parunāt kā ar vienkāršu Baltkrievijas cilvēku, un es jums pateikšu, kā ir. Neviens te neatbalsta opozīciju - viņi kaut ko te mēģināja runāt pirms vēlēšanām, un kas tad tur bija - muldēšana. Cilvēki atbalsta šo soda līdzekli, jo tādas briesmīgas lietas nevar palikt nesodītas. Neticat? Paprasiet cilvēkiem.

Kā Baltkrievijas ekonomiskā krīze ir ietekmējusi cilvēku sadzīvi? Vai cilvēki, teiksim, tagad var samaksāt par dzīvokli?

Kādēļ jūs visi no Latvijas man prasāt par to maksu par dzīvokli? Maksa par dzīvokli ģimenes budžetā mums veido niecīgu daļa, Novopolockas iedzīvotāji maksā tikai 13% no komunālo maksājumu pašizmaksas - pārējo subsidē valsts no kopējā konsolidētā budžeta. Es dzīvoju divistabu dzīvoklī un par to kopā ar visiem komunālajiem pakalpojumiem maksāju 150 tūkstošus rubļu (10 latu) mēnesī. Jā, valstī notika cenu kāpums, cilvēki par algu var mazāk nopirkt. Tomēr pašlaik vidējā darba alga Novopolockas pilsētā ir trīs miljoni 600 tūkstoši rubļu jeb 450 dolāru (237 lati), un mēs darām visu, lai palielinātu darba algu. Bet ņemiet tomēr vērā, ka par dolāru Latvijā un dolāru Baltkrievijā var nopirkt dažādu preču daudzumu. Biļete sabiedriskajā transportā Novopolockā maksā 1300 rubļu (astoņi santīmi), esmu dzirdējusi, ka jums sabiedriskais transports ir dārgāks. Neskatoties uz krīzi, tieši Novopolockā pagājušais bija ļoti veiksmīgs gads, mēs piešķīrām papildu līdzekļus pilsētas labiekārtošanai, ielu un ceļu asfaltēšanai, skolu celtniecībai un pat jauna tilta pār Zapadnuju Dvinu [Daugavu] būvei.

Sakiet, kādā valodā pārsvarā runā Novopolockas iedzīvotāji?

Krievu valodā. Novopolockā dzīvo 52 nacionalitāšu pārstāvji, jo pirms 53 gadiem, kad sāka būvēt pilsētu, tā bija vissavienības triecienceltne. Tāpēc Novopolocka ir jauna pilsēta vārda tiešā nozīmē - vidējais iedzīvotāju vecums mūsu pilsētā ir 36 gadi. Tāpēc šeit runā vairāk krievu valodā, bet arī baltkrieviski. Vairāk baltkrieviski runā mūsu rietumu pusē. Mums ir laba valsts, brauciet pie mums biežāk, runājiet ar cilvēkiem - un jūs dzirdēsiet, kā viņi runā un ko domā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?