Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Iepūš konkurences elpu

Pilotu rangs nav mainījies, savukārt kamanu iestumšanā ekipāžām rezultāti kļuvuši blīvāki. Latvijas bobslejisti atgriezušies no pirmajiem ledus treniņiem Lillehammeres trasē Norvēģijā un jau pošas uz oficiālo treniņnedēļu 2014. gada olimpisko spēļu trasē Sočos.

«Lillehammerē trase bija ļoti ātra, tāpēc stūmējiem neklājās viegli un viens otrs jau bija uz spēku izsīkuma robežas. Priecē, ka starta ieskrējienā otrā un trešā ekipāža tikai nedaudz atpalika no Oskara Melbārža četrinieka, kas pagājušajā sezonā starta posmā bija labākais pasaulē,» Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis Dienai norādīja uz konkurences saasināšanos un piebilda: «Runājot par stūmējiem, man gan vēl ir daudz neatbildētu jautājumu.»

PK sezonu sāks divi Oskari

Par pilotiem viss ir puslīdz skaidrs. Pasaules kausa izcīņas pagājušās sezonas kopvērtējuma otrās vietas ieguvējs divnieku un četrinieku konkurencē Oskars Melbārdis ir neapstrīdams pirmais numurs, un savu pārākumu trasē viņš apliecinājis arī Lillehammerē, lai gan vienā četrinieku treniņu braucienā jaunais Oskars Ķibermanis uzrādījis par 0,2 sekundēm labāku rezultātu. Jau pirms Lillehammeres bijis plāns, pēc kura sezonu Pasaules kausa izcīņas apritē uzsāktu Ķibermanis, savukārt Uģis Žaļims līdz Jaungadam startētu Eiropas kausa posmos. Korekcijas nebūs nepieciešamas, jo kontrolsacensībās Lillehammerē Ķibermanis arī bijis pussolīti Žaļimam priekšā, tiesa, ne abos braucienos. Vienā braucienā par 0,5 sekundēm labāku rezultātu sasniedzis Ķibermanis, otrā 0,3 sekundes priekšā jau bijis Žaļims, jo «mazais Oskars» diezgan rupji nokļūdījies.

Divniekā mainīs stūmējus

Olimpiskajā sezonā atšķirībā no iepriekšējiem gadiem biežāk mainīšoties divnieku ekipāžu stūmēji. «Izmaiņu būs vairāk arī tāpēc, lai atpūtinātu Melbārža ekipāžas pamatstūmēju Daumandu [Dreiškenu],» skaidro Prūsis. Paredzams, ka Pasaules kausa (PK) izcīņā rudens ciklā Ziemeļamerikā četrinieku ekipāžas kopš pagājušās sezonas PK pēdējā posma Sočos nebūs mainītas. Pilots Oskars Melbārdis startēs ar ierastajiem pagājušās sezonas līdzbraucējiem Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Intaru Dambi. Ķibermanim kamanas palīdzēs iestumt Helvijs Lūsis, Raivis Broks un Jānis Strenga. Eiropas kausa izcīņā Žaļima ekipāžā iekļausies Kristaps Kalniņš, Edgars Eriņš un Vairis Leiboms.

Eriņam pirmie braucieni

Latvijas rekordists desmitcīņā Edgars Eriņš Lillehammerē veica pirmos braucienus bobsleja trasē. «Pirmajai reizei bija pat negaidīti labi. Viņam sākums ir nedaudz par maigu, bet beigas viņš uzskrien tīri labi. Visu jau izsaka rezultāti, un tie ir pārsteidzoši līdzīgi. Visas trīs ekipāžas starta posmā ietilpa vienā sekundes desmitdaļā. Ķibermaņa četrinieks no Melbārža kvarteta atpalika 0,5, bet Žaļima - 0,8 sekundes simtdaļas. Izskatās cerīgi, jo pagājušajā sezonā Melbārža četrinieks startā taču bija labākais.»

Prūsis atklāja arī, ka mūsējie Lillehammerē par pussekundi labojuši trases rekordu, tomēr neesot bijuši citu bobsleja lielvalstu pārstāvji. Vēl tikai viens polis un norvēģi trenējušies Lillehammerē. Varbūt Sočos varēs pirmo reizi salīdzināt mūsējo varējumu uz pārējo fona? Prūsis tam nepiekrīt. «Ko kurš spēj, pa īstam varēs redzēt tikai pirmajos Pasaules kausa izcīņas mačos Ziemeļamerikā. Krievi, piemēram, novembra sākumā nemaz nebūs Sočos, jo olimpisko trasi pietiekami labi apguvuši un jau devušies pāri okeānam.»

Bez sprintera Arāja

Ieilgušo veselības problēmu dēļ stūmējiem konkurenci neveidos Latvijas rekordists 100 metru skrējienā Ronalds Arājs. Prūša rīcībā palikuši 13 sportisti. «Stūmēju aprindās mums ir tikai viens rezervists. Sākumā tas laikam būs Raivis Zīrups. Vispirms viņš dosies uz Eiropas mačiem Altenbergā, bet pēc tam lidos uz Pasaules kausa izcīņu Kalgari. Žaļima ekipāža Eiropā paliks bez rezervista.»

Pasaules kausa izcīņas sezona sāksies 29. novembrī Kanādas trasē Kalgari.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bobslejs

Turpmākie plāni
6.-16.XI treniņnometne Sočos
21.-24.XI EK 1. posms Altenbergā
29.-30.XI PK 1. posms Kalgari
Paredzamais sastāvs PK mačiem
Piloti: Oskars Melbārdis, Oskars Ķibermanis. Stūmēji: Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste, Intars Dambis, Raivis Broks, Helvijs Lūsis, Jānis Strenga. Rezervists: Raivis Zīrups
Paredzamais sastāvs EK mačiem
Pilots: Uģis Žaļims. Stūmēji: Kristaps Kalniņš, Edgars Eriņš, Vairis Leiboms

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?