Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ierobežos transtaukskābes

Latvijā pašlaik veic pētījumu, lai apzinātu dažādu slimību izraisīšanā vainoto transtaukskābju daudzumu vietējās izcelsmes pārtikas produktos. Vēl iecerēts aprēķināt, cik daudz šos kaitīgos savienojumus saturošu pārtiku patērē valsts iedzīvotāji. Ņemot vērā iegūtos datus, nākamajā gadā Veselības ministrija (VM) plāno izstrādāt transtaukskābju ierobežošanas noteikumus. Tikmēr ASV Pārtikas un zāļu administrācija atzinusi transtaukus jeb daļēji hidrogenētos, cietinātos augu taukus par kaitīgiem veselībai un plāno to pakāpenisku aizliegšanu.

Dažādu pētījumu rezultāti apliecina, ka transtaukskābes «atstāj negatīvu ietekmi uz iedzīvotāju veselību», norādīja VM Sabiedrības veselības departamenta pārstāve Inga Birzniece, tās veicina saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām, diabētu, ļaundabīgajiem audzējiem, izraisa aptaukošanos. Tādēļ VM ir plānojusi diskutēt par šo jautājumu un izstrādāt tiesisko regulējumu, lai ierobežotu pārtikas produktos šos kaitīgos savienojumus, kā to ir izdarījušas Dānija un Austrija, kur margarīnā, eļļās maksimāli pieļaujamais rūpnieciski ražoto transtaukskābju daudzums ir 2%. Savukārt Latvijā šāda regulējuma pagaidām nav.

Darbu pie MK noteikumiem transtaukskābju ierobežošanai VM plāno sākt nākamgad. Diskutēt par to iecerēts arī veselīgas pārtikas ražošanas un patēriņa veicināšanas darba grupā, kurā piedalās vairāku ministriju, valsts pārvaldes institūciju, kā arī lauksaimnieku un pārtikas ražotāju organizāciju pārstāvji, veselības eksperti un uztura speciālisti. Savukārt zinātniskā institūta BIOR darbinieki pašlaik veic pētījumu, kas parādīs, cik daudz transtaukskābju satur Latvijā ražotie produkti, bet ar iedzīvotāju aptaujas palīdzību noskaidros, cik daudz šādas pārtikas cilvēki patērē. Daļa rezultātu varētu būt zināmi nākamajā pavasarī, bet pilnībā pabeigt pētījumu iecerēts gada nogalē, pastāstīja BIOR uztura speciāliste Inese Siksna. Šis pētījums ir daļa no apjomīgāka Eiropas fondu finansēta projekta, kura kopējās izmaksas ir 117 901 lats.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas valdes locekle Ligita Turnere piebilda, ka arī Eiropas Savienības (ES) līmenī nākamajā gadā veiks dalībvalstu viedokļu un zinātnisko datu apkopojumu un, iespējams, tiks izstrādāts transtaukskābju daudzumu ierobežojošs normatīvais akts. L. Turnere uzskata, ka regulējumam visā ES jābūt vienotam, jo produkti bez transtaukskābēm vai ar mazāku to saturu varētu būt dārgāki, rezultātā Latvijas patērētājs būs spiests izvēlēties importa preci. Vienlaikus viņa atzīst, ka jau tagad uzņēmēji meklē iespējas, kā mazināt transtaukskābes pārtikas produktos, jo vietējie ražotāji var konkurēt tikai ar augstāku produktu kvalitāti. Kā liecina pieredze, tas gan nesadārdzina pārtikas produktus, iebilst VM pārstāve. Tieši dāņu profesora Stēna Stendera paziņojums par augsto transtaukskābju daudzumu Selgas vafelēs 2011. gadā Latvijā lika runāt par šo jautājumu. Lai gan patiesībā to saturs izrādījās krietni mazāks, uzņēmums pārgāja uz augstākas klases margarīnu, saglabājot nemainīgu produkta cenu, un tagad vafeles satur 0% transtauku, pastāstīja a/s Laima pārstāve Rita Voronkova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Transtaukskābes veidojas produktu pārstrādes laikā, piem., nepiesātināto augu vai zivju eļļas industriālās hidrogenēšanas un deodorizācijas (rafinēšanas posms) vai eļļu karsēšanas un cepšanas augstā temperatūrā >220 °C rezultātā. Tās ir arī atgremotājdzīvnieku gaļā un pienā.
Potenciāli tās var saturēt: margarīns, konditorejas izstrādājumi, konfektes, šokolāde, popkorns, frī kartupeļi ātrās apkalpošanas restorānos.
Avots: BIOR

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?