Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

IT nozarē strādā tikai 18 tūkstoši

Informācijas tehnoloģiju (IT) jomas darbinieki, neraugoties uz IT aizvien plašāku izplatību, veido tikai dažus procentus no Eiropas Savienības dalībvalstīs nodarbinātajiem cilvēkiem.

Latvijā IT nozarē, kas reizēm tiek dēvēta arī par IKT nozari, darbojas tikai aptuveni 18 tūkstoši darbinieku, taču tehnoloģiju izmantošana notiek arvien plašākos mērogos ikvienā nozarē - no pētniecības un rūpniecības līdz tirdzniecībai un veselības aprūpei.

Informācijas tehnoloģiju radīto pakalpojumu klāsts un saturs daudziem atvieglo ikdienas dzīvi, ļauj pilnvērtīgi attīstīties un rada pievienotās vērtības pieaugumu biznesā. Šobrīd aktualizējušies IT risinājumi biznesa procesu efektivitātes celšanai, mobilie risinājumi, mākoņskaitļošanas pakalpojumi, turklāt līdz ar IT tehnoloģiju pielietojuma kāpumu lielu lomu spēlē arī drošības risinājumu jautājumi. Bet kas stāv aiz šīm tehnoloģijām? Lietojot informācijas tehnoloģijas, mēs bieži vien aizmirstam, ka tās attīsta cilvēks - IT speciālists. Tas ir profesionālis, kurš spējis veiksmīgi apgūt eksaktās zinības skolā un augstskolā, mērķtiecīgi attīstīt savu analītisko domāšanu, kā arī izkopt savas radošās spējas. Tieši radošās spējas ļauj paredzēt klientu un lietotāju vajadzības vairākus soļus uz priekšu.

Informācijas tehnoloģiju straujā attīstība izvirza IT speciālistiem aizvien augstākas prasības un mudina nemitīgi pilnveidoties. Šī profesijas izvēle nav viegla - to apliecina fakts, ka studēt informācijas tehnoloģijas Latvijā izvēlas tikai ap 5% studējošo, kā rezultātā nemitīgi runājam par kvalificētu IT speciālistu trūkumu.

Tā kā IT speciālistu pieprasījums visā pasaulē ievērojami pārsniedz piedāvājumu, starp darba devējiem notiek sīva konkurence par labākajiem darbiniekiem ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskajā mērogā. Ikdienas slodze labam speciālistam ir liela, un darbs var kļūt par rutīnu, tomēr būtiski atcerēties, ka IT speciālists ir radoša profesija: lai veidotos jauni, vērtīgi IT risinājumi, speciālistam nepieciešams laiks jaunu ideju ģenerēšanai un motivācija radoši attīstīties.

IT speciālists mūsdienās ir viena no vislabāk apmaksātajām profesijām, taču ne jau tikai ar atalgojuma lielumu mēs noturēsim mūsu spožākos IT profesionāļus Latvijā. Paralēli labam atalgojumam jāspēj veidot radošu darba vidi IT darbinieku attīstībai un novērtēt nozīmīgu veikumu ne tikai finansiāli, bet arī ar pelnītu atzinību un atpazīstamību.

Lai atbalstītu Latvijas labākos IT profesionāļus, kopā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fondu arī šogad piešķirsim profesora Eižena Āriņa balvu datorikā, ko šogad saņems informācijas tehnoloģiju profesionālis par Latvijai nozīmīgu praktisku ieguldījumu informācijas sabiedrības attīstībā. Līdz 30. aprīlim notiek kandidātu pieteikšana mājaslapā www.arinabalva.lv, savukārt balvas saņēmējs tiks paziņots 17. maijā.

IT profesionāļu sasniegumi maina veidu, kādā mēs strādāsim rīt. Laiks sabiedrībai uzzināt par IT jomas praktiķiem, kuru radītie jaunievedumi ir nozīmīgi ne tikai konkrētas organizācijas, bet arī visas sabiedrības mērogā. Lai tas rada jauniešos interesi izvēlēties IT speciālista profesiju, jo labu IT speciālistu patiešām aizvien vairāk trūkst.

*Exigen Services Latvia valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?