Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ivanišvili pilnībā pārņem varu

Gruzija ir ieguvusi valsts vēsturē neharismatiskāko prezidentu, kam, ņemot vērā būtiskās izmaiņas konstitūcijā, būs neliela politiskā ietekme. Tā pēc svētdien notikušajām Gruzijas prezidenta vēlēšanām, kurās pārliecinoši uzvarēja premjerministra Bidzinas Ivanišvili sabiedrotais Giorgijs Margvelašvili, domā politikas apskatnieki.

Demokrātijas briedums

G. Margvelašvili, kura kandidatūru izvirzīja pērn parlamenta vēlēšanās uzvarējusī miljardiera B. Ivanišvili dibinātā partija Gruzijas sapnis, ieguvis 62% balsu, pirmdien pēc gandrīz visu nodoto biļetenu saskaitīšanas paziņoja vēlēšanu komisija.

Otrajā vietā ar gandrīz 22% ierindojies līdzšinējā prezidenta Mihaila Saakašvili vadītās partijas Apvienotā nacionālā kustība kandidāts Dāvids Bakradze, kurš jau svētdien vakarā atzina sakāvi un apsveica G. Margvelašvili ar kļūšanu par prezidentu.

Tikai trešā ar nedaudz vairāk kā 10% atbalstu finišēja promaskaviskā Nino Burdžanadze, kura bija viena no 2003. gada Rožu revolūcijas līderēm.

Desmit gadus valdījušais M. Saakašvili paziņoja, ka vēlēšanu rezultāti ir jāciena, pat ja tie daļai vēlētāju nepatīk. «Mums visiem ir jārespektē vairākuma viedoklis, jo demokrātijā vairākums ir tas, kas atrisina šādus jautājumus,» aizejošo prezidentu citē Civil.ge.

Šīs vēlēšanas ir uzskatāmas par vēsturiskām, jo tā ir pirmā reize, kad varas nomaiņa Gruzijā ir notikusi miermīlīgā ceļā. To uzsvēruši arī vēlēšanu novērotāji. Piemēram, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāju misija atzīmēja, ka prezidenta vēlēšanas bijušas «pozitīvas un atklātas», kas liecinot par «demokrātijas briedumu» Gruzijā.

Ietekmīgākais pilsonis

44 gadus vecais filozofs G. Margvelašvili, kuram ir tikai gadu ilga pieredze politikā, vairs neieņems Gruzijā ietekmīgāko politisko amatu, jo konstitucionālās izmaiņas, kas stāsies spēkā līdz ar viņa inaugurāciju, visas galvenās izpildvaras sviras atdos premjerministram.

Prezidents joprojām būs valsts galva un bruņoto spēku virspavēlnieks, bet viņš vairs nevarēs nākt klajā ar likumu iniciatīvām vai iesaistīties valsts budžeta veidošanā. Analītiķi pieļauj, ka šādos apstākļos bezpartijiskais un raksturā ieturētais G. Margvelašvili būs mazspējīgs politiķis. «Viņš būs vājš prezidents ar vāju politisko aizmuguri,» politoloģe Helēna Hoštaria sacīja Reuters.

Gruzijas bagātākais cilvēks B. Ivanišvili ir paziņojis, ka drīzumā atstās premjera amatu, bet pagaidām neatklāj, kas būs viņa pēctecis, ko viņš grasās izvēlēties no pašreizējās valdības ministru vidus.

Tomēr politikas apskatnieki šaubās, vai pēc aiziešanas no aktīvās politikas B. Ivanišvili atturēsies arī turpmāk ietekmēt procesus valdībā, apzinoties, ka viņš tagad ir neapstrīdami ietekmīgākais cilvēks valstī. To nenoliedz arī pats B. Ivanišvili. «Protams, man būs ietekme uz politiku un valdību kā ikvienam pilsonim, varbūt mana ietekme būs lielāka,» viņš sacīja intervijā ziņu aģentūrai AP. «Bet tā būs veselīga ietekme un nekā gadījumā netiks realizēta no aizkulisēm.»

Ir izskanējušas aizdomas, ka B. Ivanišvili varētu izmantot varu, lai vērstos pret aizejošo prezidentu M. Saakašvili, jo pēc Gruzijas sapņa uzvaras pagājušajā oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās vairāki M. Saakašvili sabiedrotie ir sēdušies uz tiesas sola. Arī viņš pats ir izteicies, ka pret M. Saakašvili varētu ierosināt izmeklēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?