Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Izskatāmies kā teicamnieki

«Vismaz mēs vairs neesam tie, kuri ir uzmanības centrā,» par Grieķijas finanšu nedienu ietekmi uz Latviju saka ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis. Par to, vai negatīvas publicitātes mazināšanās būs vienīgās sekas, ko mums atnesīs šajā Vidusjūras valstī notiekošā budžeta krīze un tās izraisītā diskusija par eirozonas nākotni, ekspertiem viedokļi ir dažādi.

Taču skaidrs - pat ja Grieķijas piedzīvotā finanšu «traģēdija» nekļūs par pamatu eirozonas iestāšanās kritēriju pārskatīšanai, Eiropas valstīm nākotnē jārēķinās ar daudz piesardzīgāku attieksmi no investoru puses, un piederība eirozonai pati par sevi vairs nebūs «kvalitātes sertifikāts».

Nepilda kritērijus

Grieķijas budžeta deficīts pērn sasniedzis 12,7%, savukārt Māstrihtas kritērijos iekļautie griesti ir 3%. Grieķijas valsts parāds veido ap 300 miljardiem eiro, kas ir 115% no iekšzemes kopprodukta (Latvijā šis rādītājs ir 30%). ES līderi pauduši bažas, ka, ja Eiropa nesniegs Grieķijai palīdzību, tādas pašas problēmas draud arī, piemēram, Spānijai un Itālijai, un tas savukārt apdraudēs visas eirozonas stabilitāti. «Esam apņēmības pilni veikt koordinētas darbības un nepieciešamības gadījumā aizstāvēt eirozonas stabilitāti,» apliecinājis ES prezidents Hermans van Rompujs. Par to, kā atbalstīt grūtībās nonākušo Grieķiju, ES finanšu ministri spriedīs otrdien. Izskanējis, ka palīdzība var izpausties kā Grieķijas valsts obligāciju pirkšana vai arī kredītu piešķiršana.

Ierobežo manevru iespēju

Lai nodrošinātu maksātspēju, Grieķijai būs krasi jāsamazina budžeta izdevumi, taču labā ziņa uz «apokaliptisko» prognožu fona ir tā, ka gan Grieķijas, gan arī cita Eiropas rūpju bērna - Portugāles - ekonomikas ES kontekstā ir samērā mazas, tādēļ krīzei šajās valstīs nevajadzētu atstāt būtisku ietekmi uz reģionu, uzskata Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds. Itālijā un Spānijā, par kuru finanšu veselību arī izskan nopietnas bažas, situācija esot labāka. Arī Latvijai nevajadzētu uztraukties - mēs jau esam paveikuši to, kas Grieķijai vēl priekšā.

Taču Grieķijas gadījums var likt Eiropai no jauna pārvērtēt, vai tiešām tā eirozonā vēlas redzēt tādas valstis kā Igaunija vai Latvija, bažīgs ir V.Dombrovskis. Arī pašām pretendentēm būtu jāizvērtē, cik lietderīga būtu eiro ieviešana. Viņš atgādina - viens no galvenajiem argumentiem pret vienoto valūtu bijis tas, ka valstīm, kuras ir vairāk pakļautas nesabalansētības riskiem, tiem būs grūti pielāgoties, jo darba tirgus nav pietiekami brīvs. Kā tas darbojas praksē, uzskatāmi parāda Latvijas un arī Spānijas piemērs: nekustamā īpašuma bums veicināja krasu algu pieaugumu, aiz sevis pavelkot arī cenas, un tas rezultējās ar valsts konkurētspējas kritumu. Tas nenotiktu, ja buma rezultātā palielinātos darbaspēka pieplūdums no citām valstīm, kas apturētu algu un cenu kāpumu. «Korekcija var notikt ar valūtas devalvāciju vai algu un cenu samazināšanos, bezdarba pieaugumu, budžeta griešanu. Latvija ir ļoti maza ekonomika, un šī situācija varētu atkārtoties, taču, esot eirozonā, vienīgā iespēja paliek sāpīga deflācija,» situāciju raksturo V.Dombrovskis.

Investori būs piesardzīgāki

Grieķijas krīze ir atgādinājums tam, ka eiro pats par sevi nav burvju nūjiņa - izaugsmi nograuj neiegrožoti budžeta deficīti, pauž Latvijas Bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis. Taču bažas, ka Grieķijas nedienas var apgrūtināt Baltijas valstu iestāšanos eirozonā, nav vietā, viņš ir pārliecināts. «Spēkā ir ES dibināšanas dokumenti, un eiro ieviešana ir bonuss jebkurai valstij, kura piekopj ilgtspējīgu saimniekošanu un pilda Māstrihtas kritērijus.» Latvijas interese iestāties eirozonā līdz ar Grieķijas krīzi nemazinās: ja klasē ir skolnieks, kuram sekmes ir vājākas, tas nenozīmē, ka citi nekāro šajā klasē iestāties, piebilst LB pārstāvis. Savukārt Finanšu ministrija paredz, ka Grieķijas gadījums investoriem varētu likt piesardzīgāk vērtēt katru no valstīm: ja atrašanās eirozonā ir kā kvalitātes sertifikāts, nākotnē uz visu valstu kopumu tas vairs varētu neattiekties. Latvijai būtu jābūt gatavai, ka tā tiks «monitorēta» vēl rūpīgāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lielāks tikai bezdarbs

Budžeta deficīts Grieķijā pērn - 12,7% (Latvijā - ne vairāk kā 10%)
Valdības parāds - 300 miljardi eiro, kas ir 115% no IK (Latvijā - 30% no IK)
Tekošā konta deficīts - 10% no IK (Latvijā - pārpalikums 8,8% no IK)
Starptautiskās kredītreitingu aģentūras brīdinājušas, ka šogad varētu samazināt Grieķijas, kā arī Portugāles un Spānijas kredītreitingus liela budžeta deficīta dēļ
Latvijai piektdien aģentūra Standard & Poor's paaugstināja kredītreitingu no negatīva uz stabilu
Bezdarbs Grieķijā pērn novembrī ir bijis 10,6% (Latvijā gada sākumā - 16,8%)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?