Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ja pamet studijas, atmaksā valstij naudu

Ja students ir izglītojies par valsts naudu, taču studijas pametis pusceļā, viņam ir jāsaņem kāds sods par valsts naudas nelietderīgu tērēšanu. Šādu uzskatu Dienai pauž Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidents Edgars Bērziņš, pēc kura domām ir atbalstāma ideja paredzēt nosacījumu, ka šādiem studentiem jāatmaksā visa valsts ieguldītā nauda vai vismaz jāparedz kāds līgumsods.

Iespēju paredzēt atbildību studentiem, kuri izmet vējā valsts finansējumu par viņu studijām, aktualizējis Dienas aprakstītais gadījums ar Rīgas Stradiņa universitātes studentēm, kuras mācījās Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansētā programmā un kurām valsts eksāmena nenokārtošana draudēja izmaksāt 445 latus. Tas tāpēc, ka ESF finansējumu augstskolas saņem pēc programmu absolvējušo cilvēku skaita. Studenti, kuri studijas sāk, bet nepabeidz, augstskolām rada zaudējumus, tāpēc izglītošanā ieguldītā nauda jāatmaksā pašiem atbirušajiem studentiem. Cita situācija ir ar valsts budžeta naudas piešķīrumu, jo augstskolas valsts finansējumu noteikta studentu skaita izglītošanai saņem pirms studijām, nevis pēc. Tā kā studiju pārtraukšana augstskolām nekādus zaudējumus nerada, tām nav nepieciešamības prasīt atgūt studenta izglītošanā ieguldītos līdzekļus. Statistikas datu, kas raksturotu, cik budžeta studentu ir pārtraukuši studijas, Izglītības un zinātnes ministrijai nav - tai ir informācija tikai par kopējo studentu atbirumu, datos ietverti gan budžeta, gan maksas studenti.

«Varbūt ir pienācis laiks diskutēt arī par valsts līdzekļu izlietojumu,» pieļauj Rektoru padomes priekšsēdis un Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis. Pagaidām par to Rektoru padomes līmenī neesot runāts, taču A. Barševskis nenoliedz, ka Dienas raksts varētu būt sākums debatēm par šo jautājumu. Arī E. Bērziņš uzskata, ka par to jādiskutē, taču, viņaprāt, arī nepieciešama kāda rīcība, lai studenti saprastu, ka «studijas ir kas nopietnāks nekā tikai saplēst glāzi un saslaucīt lauskas». Viņš uzsver, ka studentiem ir jābūt atbildīgiem par valsts finansējumu, kas ieguldīts viņu izglītošanā, turklāt varbūt aiz budžeta grupas strīpas palicis kāds, kurš vēlējies studēt vairāk nekā jaunietis, kurš pamācījies un studijas pametis. Valsts budžeta atbalstītajiem studentiem sankcijas piemērot gan būtu tehniski grūtāk nekā ESF finansētajās programmās studējošajiem, jo daudzās augstskolās reizi gadā vai pat katru semestri ir studentu rotācija, kurā studenti ar sliktākām atzīmēm var izkrist no budžeta grupas.

Šādas izmaiņas rosināt nav gatava izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), kura uzskata, ka jau tagad ir paredzēta augstskolu un studentu atbildība par viņu izglītībā ieguldīto valsts finansējumu. Proti, augstskolas saņem valsts pasūtījumu konkrētam speciālistu skaitam, kas par valsts līdzekļiem jāsagatavo, un, ja kāds budžeta grupas students mācības pārtrauc vai arī uzrāda sliktus rezultātus, viņa vietu rotācijas kārtībā iegūst kāds cits, skaidro ministres padomniece Agnese Korbe. Tiesa, nekādu sankciju augstskolām un studentiem neesot - ja augstskolas nevar izpildīt valsts pasūtījumu un aizpildīt budžeta vietas, tās tiekot pārskatītas, savukārt budžeta grupas studenti, kuri pārtrauc studijas, sodu nesaņem.

Jau iepriekš aktualizēta diskusija, vai jauniešiem, kuru izglītošanos segusi valsts, ieguldītā nauda nebūtu «jāatstrādā», ņemot vērā, ka daudzi pēc studiju beigšanas savā specialitātē nestrādā vai arī dodas uz ārzemēm. Uz to iepriekš norādījusi arī T. Koķe, taču speciālisti norādīja, ka tas nav iespējams, saka A. Korbe. Arī A. Barševskis netic, ka atstrādāšanas iespēja būtu reāla, turklāt valstij nemaz nebūtu tik daudz darbvietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?