Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Jābeidz pieņemt absurdus lēmumus

Kā apturēt imigrāciju? Sāpīgs jautājums. Sāpīgāks nevar būt. Kādēļ cilvēki no Latvijas aizbrauc? Atbildi uz šo jautājumu zina visi: nav darba, zems atalgojums, valsts manipulē ar pensijām, maina to lielumu, kad grib, var arī vispār atņemt. Domājat, ka pārspīlēju? Nekā tamlīdzīga. Dažus gadus iepriekš sociālās apdrošināšanas fondā bija uzkrāts vairāk par vienu miljardu latu.

Kad iestājās krīze, to ieskaitīja kopējā budžetā deficīta nosegšanai. Tā bija nopelnīta nauda, atlikta pensijām un uzticēta valstij. Mēs, kā fiziskas personas, esam tiesīgas celt prasību gan pret valsti, gan pret šādu lēmumu pieņēmušajām personām. Savulaik piedāvāju izdarīt grozījumus Satversmē, aizliedzot Ministru kabinetam rīkoties ar šiem uzkrājumiem. Arī tagad nav par vēlu. Uz ārzemēm aizbraukušie pēc dažiem gadiem būs tiesīgi saņemt pensiju, un tur neviens to aiztikt neuzdrīkstēsies.

Bet kas pie mums notiek ar nodokļiem? Tāda nodokļu sloga kā Latvijā nav nevienā citā Eiropas valstī. Simtiem tūkstošu grieķu piedalās demonstrācijās un pieprasa paaugstināt neapliekamo minimumu no 700 (~ Ls 490) līdz 900 eiro (~ Ls 540 ). Viņu vidējā alga ir 1270 eiro (~Ls 890), faktiski nodokļi tiek maksāti no 570 eiro (~ Ls 400 ), turklāt ne tādi kā pie mums.

Kur tas redzēts, ka no nopelnītās pensijas virs Ls 165 jau otrreiz jāmaksā ienākuma nodoklis 25% apmērā? Sakiet, kurš šādos apstākļos turpinās te dzīvot, nevis aizbrauks? Latvijā paliks tikai tie, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nevar aizbraukt, to vidū slimie, vecie cilvēki.

Valdošo stāsti par to, ka jāpierunā ļaudis atgriezties, ir vienkārši izsmiekls. Ik gadu aizbrauc ap 50 tūkstošiem cilvēku. Kādēļ daudzi deputāti un ministri savus bērnus skolo ārzemēs?

Ar katrām vēlēšanām valsts pārvaldē nonāk arvien mazāk kompetentu cilvēku. Daudzi cilvēki ir no mikrouzņēmumiem ar mikrodomāšanu, ar mikrozināšanām un mikroatbildību.

Pēdējā laikā pieņemtie lēmumi tikai pasliktina stāvokli un noved pie zaudējumiem budžetā.

Visi eksperti teica, ka nevajag samazināt PVN par 1% - tas neko nedos, tikai zaudējumus. Un patiesi - tika pazaudēti ap Ls 50 miljoni.

2010. gadā pieņēma likumu par mikrouzņēmumiem. Līdz tam bija 1300 mikrouzņēmumu, turpretim 2012. gada jūnijā to bija vairāk nekā 30 tūkstošu ar kopējo nodarbināto skaitu ap 75 tūkstošiem cilvēku. Viņiem visiem bija tiesības saņemt neapliekamu algu Ls 500 apmērā. Ja tas būtu parastais bizness, šiem ļaudīm nodokļos būtu jāsamaksā vairāk nekā Ls 220 miljonu. Bet samaksāja tikai Ls 15 miljonus, t. i., 9% no apgrozījuma.

Ja kāds domā, ka visi 30 tūkstoši mikrouzņēmumu radīja kaut kādus jaunus produktus, tas tā nav. Mazais bizness vienkārši ātri sadalījās mikrobiznesos. Bet līdzīgu piemēru ir daudz. Saeima pieņem ne mazums absurdu likumu.

Tāda ir reālā situācija mūsu valstī. Lai kādas kompānijas izveidotos, lai kādas fantāzijas lolotu, nekas no tā neiznāks. Daudzi cilvēki ir inerti, vienaldzīgi un ne par ko necīnās. Tāpēc pasaulē rodas mānīgs iespaids par labklājību valstī un mūs slavē.

Tauta veido varu. Redzams, ka mēs vēl neesam pamodušies. Tikai tad, kad pamodīsimies, var izrādīties, ka šeit jau saimnieko citi cilvēki ar citādu enerģiju.

*Ekonomikas doktors, profesors, a/s Dzintars valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?