Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Jāceļ galdā arī rundstiķis

Restorāna Ostas skati šefpavārs Ingmārs Ladigs priecājas - rudens veltes, recepšu sastāvdaļas, esot nolūkojis Āgenskalna tirgū. Izvaicāts, kas ir rundstiķis, Ingmārs paskaidro: «Rundstiķis nav ne pelmenis, ne tortelīni. Janas Kursītes virtuves vārdenē minēts, ka rundstiķis ap XVIII-XIX gs. pie mums ieceļojis no Vācijas. Tas ir mīklas izstrādājums apaļā formā ar stiķi (pildījumu). Esmu šo recepti pielāgojis mūsdienām un ceru, ka pamazām rundstiķis aizies tautā un kļūs par pelmeņu latvisko versiju. Pildījumā var izmantot gan gaļu, gan dārzeņus, gan zivis. Rundstiķi pasniedz ar dažādām mērcēm.»

Ingmārs uzteic nelielo ģimenes uzņēmumu Grauda spēks. Tur Ingmārs iegādājas daudzus produktus, kas nepieciešami ēdienu pagatavošanai pēc šefpavāra receptēm, «jo milti tur ir tikko malti, tie stipri uzlabo ēdiena garšu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ķirbju sēklu pesto ar biezpienu uz ceptas rupjmaiz

Receptei nepieciešams: 200 g riekstu ķirbja, 60 g ķiploku, 100 g biezpiena, 60 g tomātu (filejas), 100 g ķirbju sēklu, 30 g zaļumu (baziliks, pētersīlis), 30 g ķirbju eļļas, 15 g etiķa, 15 g cukura, garšvielas (sāls un pipari), rupjmaizes šķēlītes un olīveļļa pārziešanai

1. Ķirbi satin folijā un cep cepeškrāsnī 180˚C 40 minūtes. Ķiplokus arī satin folijā un cep 180˚C apmēram 15 minūtes. Tad sastāvdaļas atdzesē. Vispirms blenderī liek ķirbju sēklas un sakuļ, līdz veidojas vienmērīga masa, tad pievieno pārējās sastāvdaļas.
2. Maizīti apcep (labāk ieberzētu ar olīveļļu) uz sakarsētas pannas. Ķirbja pesto liek uz maizītēm un dekorē ar ķirbja sēklām un zaļumiem. Var papildināt ar ķirbju eļļu.

Bez nosaukuma

Divpadsmit rundstiķu pagatavošanai vajadzēs: 300 g pilngraudu kviešu miltu (vidēji rupja maluma), 3 olas, 2 ēd. k. smalko mannā putraimu, 1/2tējk. sāls , 2 ēd. k. sasmalcinātu zaļumu (pētersīļi, timiāns); pildījumam: 1 rācenis, 1 ķiploka galviņa, 4 ēd. k. sautētu kāpostu, 2 ēd. k. sviesta, garšvielas (sāls, pipari, nedaudz muskatrieksta (2 rīvējienus), 1 sīpolu (labāk šalotes), 1 ēd. k. sarkanvīna etiķa.
1. Pakāpeniski pa vienai miltos liek olas un lēnām maisa līdz veidojas mīkla, beigās pievieno mannā putraimus, sāli un sasmalcinātus zaļumus, labi izmīca, satin virtuves plēvē un liek uz pāris stundām atpūtināt ledusskapī.
2. Gatavo pildijumu - rāceni nomizo, griež vienādos gabalos un liek vārīties līdz tas mīksti.
3. Ķiploku galviņu satin folijā un liek cepeškrāsnī cepties 15 minūtes, pēc tam notīra no mizām (izspiežot ķiplokus ar pirkstiem).
4. Sīpolu (neceptu) nomizo, sagriež ļoti smalki un sajauc ar sarkanvīna etiķi
5. Kad visas sastāvdaļas gatavas, tās ar nazi ļoti smalki kapā (vai izlaiž caur gaļas mašīnu), pievieno garšvielas un sviestu, nedaudz muskatriekstu, lai nepārsit ēdiena garšu un beigās pievieno sīpolu.
6. Rundstiķu mīklu plāni izrullē un izspiež kafijas tases lieluma formas ripiņas. Ņem rokās, viducītī veido tādu kā iedobumu. Liek tajā pildījumu apmēram ēdamkaroti, pārliec uz pusēm un labi saspiež kopā maliņas, pēc tam ar abiem galiņiem saņem kopā un veido astīti, lai veidojas apļa forma.
7. Vārošā ūdenī vai veģetārā buljonā liek rundstiķus un vāra septiņas minūtes (ja mazāki, tad pietiks ar piecām). Liek servējamā traukā, pasniedz ar krējumu un zaļumiem. Krējumam vēl var pievienot sīpolus, kas sajaukti ar sarkanvīna etiķi.

Bez nosaukuma

Četrām porcijām vajadzēs: 4 ķirbja šķēles; drupačām vajadzēs: 100 g dzērveņu, 100 g rīvmaizes, 50 g sviesta, 50 g mandeļu miltu, 50 g cukura; karameles mērcei vajadzēs: 300 g cukura, 100 g ūdens, 50 g citrona sulas, 120 g saldā krējuma; vīna šokolādes mērcei vajadzēs: 5 olu dzeltenumus, 200 g baltvīna (var saldo), 75 g cukura, 50 g baltās šokolādes, 30 g apelsīnu liķiera
1. Ķirbi nomizo un sagriež garenos gabaliņos, liek tvaicējamajā katlā un vāra 15 minūtes, līdz mīksts.
2. Visas sastāvdaļas liek virtuves kombainā un labi visu sasmalcina, pēc tam liek cepeškrāsnī (ap 100 grādiem) un kaltē, līdz veidojas drupačas (sausas). Krāsniņā durvīs var atstāt spraudziņu.
3. Katliņā ielej ūdeni, pievieno cukuru un vāra, līdz veidojas brūna masa, tad noņem no uguns un iemaisa saldo krējumu, pievieno citrona sulu, drošības dēļ mērci vēl var uzlikt uz plīts, lai uzmet burbuli.
4. Siltu karameles mērci pārlej ķirbim (novārītam) un atstāj uz laiku, lai savelkas garša.
5. Olu dzeltenumus ūdens peldē sakuļ ar cukuru, pievieno uzkarsētu vīnu, izkausētu balto šokolādi un apelsīnu liķieri.
6. Ķirbjus apmērcē vīna šokolādes mērcē, tad dzērveņu drupačās, uz pannas vai uzkarsētā cepeškrāsni apcep, līdz veidojas brūna garoziņa, pasniedz ar dzērveņu mērci, nedaudz karameles un vīna šokolādes mērci. Klāt var likt dzērveņu saldējumu. Pārkaisa ar dzērveņu drupačām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?