Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Jaunas pasaules centrā

Digitālā revolūcija maina to, kā mēs dzīvojam, strādājam un sarunājamies viens ar otru. Daži uzskata, ka mēs piedzīvojam to pašu, ko Gūtenberga laikos - tehnoloģiju pārmaiņas ir tikpat pamatīgas kā toreiz, kad parādījās pirmā iespiedprese. Turklāt mēs ne tikai sazināmies un patērējam «pa jaunam», bet jaunā digitālā valoda maina arī to, kā mēs domājam un radām.

Ko tas nozīmē Eiropas kultūrai? Vai vecais kontinents ir gatavs jaunajai pasaulei?

Eiropa atrodas spēka pozīcijās. Mēs ne vienmēr varam pēc apjomiem līdzināties tādiem kā Microsoft vai Google, bet mēs saražojam daudz tādu produktu - no grāmatām un filmām līdz modei un sportam - , kas padara jaunās tehnoloģijas pievilcīgas. Mūsu uzdevums ir mudināt visus piekļūt digitālajai pasaulei, vienlaikus nodrošinot pienācīgu atlīdzību radošajiem talantiem, lai mēs turpinātu būt izcili. Eiropai šis uzdevums jārisina bez kompromisiem, un mūsu vislabākie censoņi to spēj.

Piemēram, Eiropas apraides kompānijas ir ļoti veiksmīgi pieņēmušas jaunās tehnoloģijas. Mūsu modelis, kurā publiskās raidsabiedrības strādā blakus komerciālajām, ir visnotaļ demokrātisks un atbilst dažādo auditoriju mūžam mainīgajām prasībām. Labs piemērs ir kompānija BBC. Ignorējot agrīnās satelītu ēras pesimistus, viena no pasaules vecākajām publiskajām raidsabiedrībām ir sekmīgi izmantojusi jaunās tehnoloģijas dotās iespējas, vienlaikus saglabājot savu lielisko starptautisko reputāciju attiecībā uz kvalitāti un neatkarību. Eiropas Savienība rīkojas pareizi, atļaujot šādām raidsabiedrībām saņemt publisko finansējumu - tā ir politiska izvēle, kas parāda mūsu apņemšanos saglabāt daudzveidību.

Arī Eiropas kino ir spēcīgs zīmols. Protams, mums nav tie lielākie budžeti, taču mūsu režisori, scenāristi, aktieri un tehniskie darbinieki ir starp labākajiem pasaulē. Kino droši vien vairāk nekā citi mākslas veidi atspoguļo mūsu nacionālās un reģionālās atšķirības. Tomēr tieši šī dažādība padara kino par Eiropas veiksmes stāstu. Šīs nozares digitalizēšana ir milzu izaicinājums: jauns digitālais projektors un serveris maksā apmēram 75 000 eiro, kas ir liels ieguldījums daudziem vietējiem kinoteātriem. Eiropas Komisijas MEDIA programma ir gatava sniegt līdz pat 50% no šīs summas tiem kinoteātriem, kuri rāda lielākoties Eiropas filmas.

Ja runājam par rakstīto vārdu, Eiropas autori atrodas starp vislabākajiem. Valodas barjera nav kavējusi Stigu Larsonu vai Dž.K.Roulingu ieņemt pasaules bestselleru sarakstu virsotnes. Eiropas izaicinājums ir saglabāt vadošo lomu jaunajā digitālajā vidē. Drīzumā ar maniem kolēģiem komisāriem apspriedīsim sarežģīto autortiesību jautājumu, kas skar daudzas radošās nozares. Mūsu kopējais mērķis ir atbalstīt Eiropas jaunradi visās mākslās.

Pat sports ir mūsu digitālajā dienaskārtībā. Notikumi Eiropas vispopulārākajos sporta veidos ir visaizraujošākais saturs jaunām tehnoloģiskajām platformām. Piemēram, šīs vasaras Pasaules kauss futbolā ir pamudinājis raidsabiedrības piedāvāt jaunus 3D pakalpojumus.

Veidojas tieša sakarība: visaugstākās kvalitātes Eiropas saturs ir dzinulis jaunām tehnoloģijām. Daudz no sasniegtā tieši atspoguļo to, kā eiropieši strādā. Mākslā un radošajās nozarēs mēs esam spējuši apvienot kvalitāti, izvēli un pieejamību. Mūsu bagātīgais kultūras un valodu mantojums ir liela vērtība, un mēs uzturam daudzveidību, iedrošinot mazākus operatorus, vajadzības gadījumā izmantojot arī publiskos līdzekļus. Kultūras jomā tirgus likumi dažkārt nedarbojas, jo tie nespēj apmierināt visu vajadzības. Tādēļ Eiropas Savienība piemēro likumu pragmātiski un elastīgi - atļaujot valsts subsīdijas, kur tas nepieciešams, bet apkarojot dominējošu stāvokli, kur tas apdraud izvēli.

Raugoties nākotnē, ES dalībvalstīm ir sev jāpajautā: kā mēs vislabāk varam atbalstīt savas radošās nozares? Mūsu konkurences politika palīdz garantēt izvēli un inovācijas, savukārt vienotais tirgus sniedz patērētājiem pārredzamību, uzticamību un izvēli. Tomēr tas vien neveicina radošumu un inovācijas izglītībā un darbavietās. Kā ar publisko politiku var atbalstīt kaut ko, kas bieži ir acīmredzami privāts un individuāls?

Pirmkārt, mums jāvirza publiskie līdzekļi, kuru kļūst aizvien mazāk, galvenajām stratēģiskajām prioritātēm. Papildus vietējo kinoteātru digitalizācijai ES palīdz jauniem režisoriem saņemt aizdevumus, tos garantējot.

Otrkārt, mums lokāli jāveido piemēroti apstākļi inovācijām. Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts apvieno vadošās Eiropas universitātes, pētniecības centrus un uzņēmējus, lai likvidētu Eiropas atpalicību inovāciju jomā, un viena no prioritātēm ir pētīt mediju un to satura piegādi patērētājiem nākotnē.

Treškārt, digitālās ekonomikas centrā jābūt izglītībai, un tieši to cenšas panākt ES Stratēģija 2020.

Mūsu iedzīvotāju radošums noteiks Eiropas lomu digitālajā pasaulē. Mums nebūtu par ko šaubīties, jo tieši tur mūsu valstis ir spēcīgas - mūsu devums mākslā un radošajās nozarēs rāda, uz ko esam spējīgi. Tagad šie sasniegumi jāpārnes uz citām platformām, lai Eiropa varētu nostiprināt savas pozīcijas jaunās digitālās pasaules centrā.

*Eiropas izglītības un kultūras komisāre

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?