Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Jēla zivs citrusu sulā

Piejūras zvejniekciemos jau sensenos laikos ir bijušas vienkāršas metodes, kā nozvejotās zivis pārvērst par garšīgu ēdmaņu. Baltijā un Skandināvijā klimats arī pirms ledusskapja parādīšanās ļāvis jēlu zivi saglabāt svaigu ilgāk nekā karsta klimata valstīs. Tomēr jēla zivs pati par sevi nav diez ko garšīga, bet, ja pievieno sāli, nedaudz cukura, kādu dilles lapu un tas viss pastāv zem sloga, zivs gaļas struktūra kļūst stingrāka, garša patīkamāka un uzglabāšanas laiks ilgāks.

Tā visapkārt Baltijas jūrai ir radušās līdzīgas mazsālīta laša vai gravadlax (skandināvu versija par mazsālītu lasi, viņi parasti bez sāls un cukura izmanto arī dilles un svaigu biešu sulu) versijas.

Savukārt Dienvidamerikā, Polinēzijā un Klusā okeāna salās jēlu zivi vajadzēja sagatavot nedaudz pamatīgāk, bet tas nebūt nenozīmē sarežģītāk. Jēlu zivi iemarinēja jeb «izcepa» citrusu augļu sulā. Tajā esošā skābe uz zivs gaļas olbaltumvielām iedarbojas ļoti līdzīgā veidā, kā tas notiktu termiskās apstrādes procesā. Šāds pagatavošanas veids ir pamatā tradicionālajiem ēdieniem sevičei (ceviche), tiradito un kokondai.

Šai metodei derēs svaigas, tikko ķertas zivis. Parasti izmanto sālsūdens zivi ar baltu gaļu un stingru struktūru, kas nav pārāk trekna, - asarveidīgās un plaužveidīgās zivis (zeltaino jūras karūsu jeb doradu). Latvijā var izmantot arī Baltijas lasi, kam ir maiga garša, viegli mēļa gaļa, kas apstrādes procesā kļūst balta. Protams, var arī izmantot Norvēģijas audzētavu lasi.

Nederēs makrele, siļķe, sardīnes, stavrida, lufars un citas treknās zivis. Nederēs arī mazas zivis ar maigu un mīkstu tekstūru, piemēram, salaka, plekste, jūras mēle, jo citrusu augļu marināde tās darīs gumijotas, pārslainas vai arī tās zaudēs savu struktūru un izjuks. Zivi izfilē, tajā nevar palikt ne asakas, ne ādas gabali, ne arī tumšā asinslīnija. Ar pinceti izvelk ārā arī visas mazās asakas. Fileju sagriež šķēlēs vai gabalos. Citrusu augļu marinādei tradicionālākie ir laimi, bet izmanto arī citronus, citrusu augļu sulu maisījumus. Laimiem, kas nogatavojas dabiskos apstākļos, ir mazliet saldena nots, ko man nav izdevies atrast Latvijā nopērkamajos laimos, tāpēc laimus izspiež ļoti saudzīgi, lai sulā neiekļūst rūgtums no to mizas baltās daļas, un pievieno šļuku apelsīnu sulas.

Marinādei ir jābūt dāsnā daudzumā. Receptēs ir dažādas attiecības - no pusglāzes sulas uz 450 g zivs līdz pat 15 laimiem uz 600 g zivs. Zivs gabaliem ir brīvi jāpeld marinādē, lai tā uz tiem iedarbotos no visām pusēm. Ja marinādes būs par maz, zivs cieši kopā saspiedušies gabali saglabāsies jēli.

Marinēšanas ilgums - no pārdesmit minūtēm līdz vairākām stundām. Ieteikums ir pavisam vienkāršs - pagaršot. Citrusu augļu sulas iedarbību ir viegli pamanīt, jo baltās zivs viegli caurspīdīgais gaļas tonis kļūs necaurspīdīgi pērļu balts. Mainās arī tās struktūra - tā kļūst sausāka un stingrāka. Pārmērīgi marinējoties, zivs struktūra sairst un sadalās pa šķiedrām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?