Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kā izaug labdarības brīnums

Pirms četriem gadiem Ventspils Augstskolas (VeA) 2.kursa studente Rasa Zālīte, pirmkursnieces Zane Pētersone un Līva Rudzīte savā mācību iestādē organizēja pirmo labdarības pasākumu, lai pēc Latvijas Bērnu fonda (LBF) Ventspils nodaļas ieteikuma savāktu ziedojumus vairāku bērnu ar īpašām vajadzībām ārstēšanai.

Pēc Rasas iniciatīvas tapušais pasākums saucās Radi brīnumu! un iecerētajam mērķim deva 400 latu. Lai gan šī summa sedza tikai mazu daļu no toreiz četriem slimajiem bērniem vajadzīgā, brīnums notika: labdarības organizētāju komanda ar katru gadu ir augusi, paplašinājies idejas atbalstītāju loks un savākto līdzekļu daudzums, bet pasākums kļuvis par stabilu VeA tradīciju un tādu kā neoficiālu zīmolu.

Turpina labestības stafeti

Sācies ar to, ka Jēkabpils novada Zasā dzimusī Rasa pirms iestāšanās VeA apmaiņas programmā mācījusies kādā ASV vidusskolā, tur noskatījusi un kā pašas būtībai tuvu pieņēmusi vēlākā Radi brīnumu! ideju. Aiz okeāna šāds jauniešu organizēts labdarības pasākums ar brīvprātīgu mākslinieku koncertu, diskusijām, spēlēm un atrakcijām parasti ilgstot diennakti. Rasa piedāvājusi sākt ar mazumiņu - dažām stundām, aicinot uz pasākumu arī bērnus ar īpašām vajadzībām un viņu ģimenes. Ideja vispirms apspriesta ar Ragaciema meiteni Zani, ar kuru Rasa dalījusi VeA kopmītnes istabiņu. Kad nodoms no ziņojumu dēļa palaists tautās, starp pirmajām aktīvistos pieteikusies no Ropažiem studēt atbraukusī Līva.

Savu pievēršanos labdarībai Rasa skaidro ar ASV gūto pieredzi un to, ka šādā veidā netieši grib atmaksāt par palīdzību un labestību, ko līdz šim guvusi pati.

Daudzi desmiti palīgu

«Jebkurai labai idejai ir vajadzīgs motors, kas to iegriež sabiedriskai aktivitātei. Radi brīnumu! gadījumā sākotnēji tā bija Rasa, tad piebiedrojāmies mēs ar Zani, bet tagad aktīvistu pulks ir skaitāms daudzos desmitos, turklāt tie nav tikai studenti, bet arī pasniedzēji, augstskolas tehniskie darbinieki, pat pilsētas vidusskolas audzēkņi pieteikušies,» stāsta Līva, atklājot, ka tādējādi caur draugu draugiem un paziņām tiek uzieti arī atsaucīgi pasākumu sponsorētāji, piesaistīti mākslinieki un pašdarbnieki, atrastas telpas un rekvizīti īpašo bērnu iepriecināšanai. Tas palīdz ar dāvanām piepildīt Ziemassvētku vecīša maisu, aktīvistu atrasti un mudināti, viņus ar augstas raudzes priekšnesumiem iepriecināt atbrauc tuvi un tāli mūziķi, savukārt humora programmas un daudz ko citu sarūpē paši VeA studenti. Bērni, arī ar garīgās veselības problēmām, tādās reizēs nav tikai pasīvu patērētāju lomā - studentēm piepalīdzot, viņi ar aizrautību cep piparkūkas, zīmē, veido papīra figūriņas, un daudziem tas pirmais piedzīvojums, kas liek noticēt pašu varēšanai.

Lai lielais pasākums gada nogalē izdotos, aktīvisti strādā kopš mācību gada sākuma. Taču daļa no viņiem kopā ar bērniem bijuši arī vasarās, sponsoru un LBF finansētajās nometnēs.

Pie rokas uz nezināmo

«Diemžēl, daudzi vecāki kopā ar saviem rūpju bērniem ir it kā iekapsulējušies nelaimes čaulā un ne tikai kopā ar viņiem neparādās sabiedrībā, bet vairās iziet arī publiskās vietās, būt pludmalē, parkā vai bērnu pilsētiņā,» bez nosodījuma, ar šādas rīcības sapratni atzīst Zane. «Tāpēc, ja vecāki piekrīt, mēs uzņemamies palīdzēt īpašajiem bērniem šo viņiem nezināmo pasauli iepazīt. Bez asarām grūti stāstīt par savām un slimā bērna izjūtām, kad neredzīgajam mazulim mēģini paskaidrot, kas ir jūra, kuru viņš var tikai saklausīt; kad līdz tam nestaigājošu cilvēciņu pirmo reizi ar basām kājām noliec pēdas kutinošā pļavas zālē; kad gara slimības māktais, kam nav pa spēkam grāmatu gudrības, ar savām rokām no papīra saloka un smejoties gaisā palaiž putnu,» Līva un Zane atzīst, ka vēlme sagādāt šādiem bērniem prieku līdzinās sava veida atkarībai, kuru gribas piedzīvot vēl un vēl.

«Negribas pārspīlēt, bet novērojumi liecina, ka kurzemnieciski noslēgtie ventspilnieki līdz ar Radi brīnumu! teju četrus gadus ilgajām aktivitātēm ir kļuvuši atvērtāki un labestīgāki pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. To var pamanīt arī sadzīvē, piemēram, sabiedriskajā transportā, kad pat vecākas kundzes piedāvā sēdvietu māmiņai ar mazo invalīdu pie rokas, saprotot, ka viņiem ir dubultgrūti.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?