Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Kā piemānīt istabas temperatūru

Rudens nāk ar siltām lietām - cimdiem, cepurēm un zeķēm. Mainās arī ēdienkarte, jo biežāk gribas karstu tēju un garšvielām bagātu, biezu zupu. Arī baltvīnu, kas dominēja vasarā, nomaina sarkanvīns. Pēc dizaineres Kristiānas Lepses-Kazarjanas domām - sezonalitāte jūtama arī telpu interjerā. Tagad ir īstais laiks ienest telpā siltas lietas. Tas nenozīmē tikai - pledus un sildītājus. Mazās telpās, mazliet pamainot interjeru, siltuma sajūtu radīt ir vieglāk nekā plašās istabās.

Siltuma un gaismas avots

Siltuma avoti katrā mājā ir savi - radiatori, plīts, mūrītis, krāsns. Radiatorus apkures laikā nebūtu vēlams aizklāt ar aizkariem vai tiem priekšā piebīdīt mēbeles. Un kad tie atklāti skatam, var padomāt par radiatoriem kā par dizaina objektu. Nokrāsot tos ar speciāli radiatoriem domātām krāsām, izmantojot pulverkrāsošanas metodi, vajadzēja jau pirms apkures sezonas. K. Lepse-Kazarjana uzskata, ka radiatoriem jābūt sienas tonī vai arī kā spilgtam akcentam.

Omulību telpā ienes dzīvā uguns un ideālā variantā - kamīns. «Ja nav iespēju un vietas īstam kamīnam, interesants risinājums var būt sveču kamīns,» iesaka Kristiāna Lepse-Kazarjana. Var izmantot kamīna rāmi (dārgāk)vai no reģipša izveidot butaforiju ar dekoratīvu apdari (lētāk) un tā padziļinājumā kārtot sveces. Atkarībā no interjera stila var atrast vietu arī modernam elektriskajam vai biokamīnam.

«Sveces siltinās noskaņu,» saka dizainere. Arī to aromātam ir nozīme. Piemēram, svece ar kanēļa vai rožu aromātu būs siltāka nekā aromātiskā svece ar citrusu smaržas noti.

Ziemā vairāk jādomā par apgaismojumu telpā. «Stāvlampām ideāli izvēlēties abažūrus siltās krāsās, pītus vai no audumiem, nevis plastikāta vai metāliskos,» uzskaita dizainere un turpina: «Ar dekoratīviem gaismas objektiem var izgaismot tumšākos telpas stūrus. Tās var būt gaismiņu virtenes, kuras var likt arī stikla traukos. Ne velti ziemeļu tautām ir tradīcija likt logos trijstūru svečturus. Tas gan būs mazliet vēlāk - Adventes laikā.»

Krāsām ir nozīme

Tas, vai mājoklis būs omulīgs vai, tieši pretēji, atturīgs, lielākoties atkarīgs no krāsu izvēles. Bez šaubām, mainoties gadalaikiem, kosmētiskais remonts netiks veikts, bet noskaņu interjerā var mainīt, izvēloties atbilstošus interjera priekšmetus. Krāsu apļa 12 krāsas nosacīti var iedalīt divās grupās: siltajās (no dzeltenās līdz sarkani violetajai) un aukstajās (no violetās līdz dzelteni zaļajai).

Starp citu, lai pierādītu likumsakarības temperatūras uztverē atkarībā no apkārt esošajiem krāsu toņiem, tika veikts eksperiments, kad tā dalībniekiem bija jāpakavējas dažādas tonalitātes telpās. Apkopojot atsauksmes, piemēram, aukstos toņos noformētā istabā (zili zaļā) temperatūra likās par 3-4 grādiem zemāka nekā siltajā (sarkani oranžā) krāsu gammā iekārtotā telpā.

Dabiskie materiāli sasilda

«Telpu iekārtošanā svarīga nozīme ir tekstilijām,» saka K. Lepse-Kazarjana. «Tieši ar aizkariem var manipulēt, lai radītu telpas stilu - atturīgu un vēsu vai omulīgu un siltu.» No praktiskā viedokļa par vislabāko materiālu dizainere uzskata linu. «Ne tikai vizuāli, bet arī funkcionāli izcils materiāls. Tas ir kā termoregulators, jo absorbē auksto gaisu, kas veidojas pie loga,» teic K. Lepse-Kazarjana un iesaka arī citus dabīgos materiālus dabas krāsās.

Ziemai piestāvēs biezāka materiāla aizkari, un tie varētu būt tikai līdz palodzei, lai neaizklātu radiatorus un nekavētu siltā gaisa cirkulāciju telpā. Var pamēģināt aiz radiatoriem pie sienas ieklāt veikalos nopērkamo folijas saules sargu, ko vasaras saulē liek priekšā automašīnu vējstiklam. Tas neļaus radiatoram sildīt sienu, bet vairāk atstaros siltumu uz telpas pusi.

Interjeru papildina ar zvērādām. «Saprāta robežās! Pilnīgi kategorisku «nē» es nesaku,» nojaušot duālo attieksmi pret šo jautājumu, saka K. Lepse-Kazarjana un uzsver: «Aitādas paklājiņš vai lāčāda pie gultas vairos omulību un piešķirs mājīgumu, taču arī interjeram, kur šīs lietas atrodas, jābūt atbilstošam. Ādas klāj uz grīdas, dīvāna vai uz krēsla! Dabiskās ādas silda, bet mākslīgās ādas imitācijas materiāli tikai priecē ar savu pūkaino faktūru.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?