Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kāpēc jums vajag tik brūnu iz stādi?

Smagi rupjmaizes klaipi. Blakus - nazis griešanai. Nekādas mehāniski sašķēlētas tostermaizes plastmasas maisiņos. Majestātiskas klusās dabas izstaro rituālu bijību. Rotaļību un svētdienīga piknika nojautas atstājot kolēģiem frančiem ar savām bagetēm. Tikai vienā - Leo Svempa gleznā - «ielavījusies» neraksturīga baltmaize, pat kēksiņš.

Tāda aina paveras izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā, kur Diena dažas dienas pirms izstādes Maize. Identitāte? atklāšanas satikās ar četrām Latvijas Mākslas akadēmijas 4. kursa mākslas zinātnes studentēm - Artu Vārpu, Elīzi Tīkmani, Madaru Kanasti un Līvu Raitu. «Strādāt ar latviešu zelta klasiku» - visas uzskata par pagodinājumu.

Dedzīga atsaucība

Jau desmito gadu LMA studentiem viens no mācību uzdevumiem ir strādāt ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un izstāžu zāles Arsenāls krājumu un veidot tematisku izstādi. «Galvenais uzdevums ir radīt jaunu koncepciju, kā izstādīt darbus,» skaidro Elīze. Pēc Erasmus programmas studijās ārzemēs, kur «aktīvi izjutusi identitātes jautājumu», Madarai piešķīlās ideja, ka jārīko izstāde tieši par maizi, kas «izveidojusies par arhetipisko simbolu». Kursabiedrenes apvienoja idejas, un tapa izstāde Maize. Identitāte? «Tikpat labi [maize] var nebūt lieta, ar ko mēs sevi asociējam, tieši tāpēc mēs nosaukumā likām jautājuma zīmi,» vērš uzmanību Elīze. «Būs arī darbi, kas nav tik tiešā veidā saistīti ar latviešu identitāti,» stāsta Līva. Autorēm šķita interesanti ierosināt arī antropoloģiska rakstura diskusiju - kāda ir maizes loma cilvēka ikdienā? Kāda ir tās loma mākslā? Ļoti svarīgs bijis arī jautājums, kāpēc gleznot maizi izvēlas pats mākslinieks. Šie jautājumi dziļi personīgi bijuši gan pašām, gan, kā novērojušas izstādes tapšanas procesā, ļoti aktuāli arī citiem. Dedzīgi izstādes iekārtošanā ar savu dramaturģijas izjūtu pieslēdzies arī jaunais scenogrāfs Reinis Dzudzillo. Izstādē eksponēti Edvarda Grūbes, Līvijas Endzelīnas, Borisa Bērziņa, Ģederta Eliasa, Džemmas Skulmes, Gustava Šķiltera un citu latviešu autoru darbi. Vienīgais no XXI gadsimta ir Jāņa Dukāta un viņa audzēkņa Kristapa Raita videodarbs. Nācies saskarties arī ar neizpratni - kāpēc jums nepieciešama tik brūna izstāde? - smejoties stāsta mākslas zinātnieces. «No tā nevajag baidīties,» saka Arta. Viņas redz dziļāk un nevelk vienlīdzības zīmi starp brūns un drūms.

Dziļāk, nekā domājam

«Jāapēd maizes galiņš, lai dabūtu saimniekdēlu,» smaida Madara. «Joprojām taču neliekam maizi uz mutes, un maizi pēc tam samīļo, kad nokrīt zemē. Pret maizi attiecas ar bijību,» Arta turpina uzskaitīt. Studentes min vēl rindu dažādu katram latvietim zināmu ar maizi saistītu ieražu, nonākot pie Madaras secinājuma: «Šīs paražas mūsos ir dziļāk, nekā iedomājamies.» Vai viņas, XXI gadsimta jaunas sievietes divdesmitgadnieces, joprojām tiešām samīļo maizi, paceļot no zemes? Atbilde ir jā. Šķiet, šī pārmantotā pietāte pret maizi latviešu mūsdienu māksliniekus jopojām attur no iedomas «spēlēties ar maizi». Tikmēr apgleznotas tostermaizes - pilns gūglis.

«Maizes ražošanas tehnoloģijas ir noņēmušas maizei mistisko svētuma auru,» 2010. gadā secināja mākslinieks Ēriks Božis, fotoizstādē Dienišķā maize mēģinot atdot mūsdienu maizei svētumu, ar elektronu mikroskopu ietiecoties tās dzīlēs un no maizes nogrieztiem paraudziņiem radot īpatnējas fotogrāfijas - ainavas, portretus.

Tiem, kas vēlas turpināt tēmas padziļinātu izpēti, var ieteikt līdz 11. martam Tallinas KUMU mākslas muzejā apskatīt arī izstādi par maizes un vīna motīviem XVI-XX gadsimta mākslā.

Teorētiskas sarunas par tēmu notiks arī izstādes Maize. Identitāte? laikā Arsenāla Radošajā darbnīcā. 2. februārī plkst. 18 izstādē pārdomās kopā ar izstādes autorēm dalīsies gleznotājs Edvards Grūbe, folkloras pētniece Rūta Jirgensone un identitātes pētniece Klinta Ločmele. «Viņa ir pētījusi rakstīto presei par maizi padomju periodā un pēc neatkarības atgūšanas. Nespējam vien sagaidīt viņas pētījuma rezultātus,» atzīstas Līva.

Vajag tikai klauvēt

Šī izstāde paies. Kādas ir jauno mākslas zinātnieču ambīcijas un sapņi tālāk? Latvijā jauniem mākslas zinātniekiem, kas gribētu saistīt savu darbību ar mākslas presi, šis nav labvēlīgais laiks, maigi sakot. «Jaunam cilvēkam, protams, ir vēlme, lai būtu iespējams izteikties. Lai piedāvātu strādāt savā profesijā. Sevišķi gribas rakstīt par aktuālajiem notikumiem. Mēs meklējam iespējas, daži ir atraduši. Šī situācija, kad nav platformas, kur izplest spārnus, raisa neizpratni, bet mēs, protams, ceram uz gaišu nākotni,» kursabiedrenes sasmīdina Arta. Līva atzīstas, ka pagaidām par nākotni mēģina nedomāt, lai gan, viņasprāt, «iespējas ir visu laiku». Piekrīt arī Elīze: «Durvis ir vaļā. Vajag tikai klauvēt.» Bet Madara, kura ir viskautrīgākā, lai arī tieši viņai pieder galvenais koncepts, savukārt vēlas strādāt starpdisciplināru pētījumu laukā. Īpaši viņu valdzina mākslas zinātnes un antropoloģijas krustpunkti.

Izstāde

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kur, kad: Maize. Identitāte? Izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā. No 27. janvāra līdz 19. februārim.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?