Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Kemerons sauc cīņā pret IS

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons uzskata, ka džihādistu kustība Islāma valsts (IS) ir «eksistenciāls drauds» Rietumiem, kura apkarošanai būšot vajadzīgi daudzi gadi. Britu sabiedrība joprojām ir šokā pēc pagājušajā piektdienā IS sekotāja sarīkotās apšaudes Tunisijā, kurā dzīvību varētu būt zaudējuši aptuveni 30 Lielbritānijas pilsoņu.

Starptautiskā teroristu organizācija Al Qaeda (AQ) izplatījusi interviju ar nesen nogalinātu augsta ranga locekli Ādamu Gadanu, kurš asi nosodījis IS kaujinieku zvērības pret musulmaņiem Sīrijā un Irākā.

Kā cīņa ar komunismu

Terora aktā, kas notika atpūtnieku pārpildītā pludmalē un viesnīcā eiropiešu tūristu iecienītajā Vidusjūras piekrastes pilsētā Sūsā, dzīvību zaudēja vismaz 38 cilvēki un trīsdesmit seši guva ievainojumus.

Līdz pirmdienai bojāgājušo vidū bija atpazīti vismaz 18 Lielbritānijas pilsoņu, tostarp trīs vienas ģimenes locekļi. Tomēr raidsabiedrība BBC ziņo, ka viņu skaits pieaugs vismaz līdz 30, jo vairāki britu tūristi kopš piektdienas ir bezvēsts pazuduši.

Lielbritānijas gaisa spēki pirmdien uz Sūsu nosūtīja militāro transporta lidmašīnu C17, kas nogādās dzimtenē ievainotos. Premjerministrs D. Kemerons paziņojis, ka uz Lielbritāniju pārvedīs arī bojāgājušo mirstīgās atliekas, ja upuru radinieki vēlēsies.

Baidoties par savu drošību, pēdējās dienās Tunisiju pametuši tūkstošiem britu tūristu. The Guardian, atsaucoties uz Lielbritānijas Ceļojumu aģentu asociāciju, rakstīja, ka laikā, kad notika uzbrukums Sūsā, Tunisijā atradušies vismaz 20 tūkstošu ceļotāju no Britu salām.

Ņemot vērā, ka bojāgājušo un cietušo vidū ir liels skaits britu, Skotlendjards ir sācis vienu no lielākajām pretterorisma operācijām Lielbritānijā pēdējos desmit gados, iesaistot tajā vairāk nekā 600 policistu.

D. Kemerons pirmdien paziņoja, ka Lielbritānija un rietumvalstis ir IS mērķis. «Islāma valsts ir eksistenciāls drauds, jo tā sakropļo varenu reliģiju un rada postošu nāves kultu, kas vilina daudzus jaunus prātus Eiropā, ASV, Tuvajos Austrumos un citur,» viņš sacīja BBC. «Irākā un Sīrijā ir cilvēki, kuri plāno briesmīgus uzbrukumus Lielbritānijā un citur. Kamēr IS pastāvēs šajās divās valstīs, mēs būsim briesmās.»

Viņš cīņu ar IS pielīdzināja cīņai ar komunismu. «Tā ir mūsu vērtību un vadlīniju cīņa pret viņu vērtībām un vadlīnijām. Mums ir jābūt sekmīgiem šajā un arī militārajā cīņā,» uzskata premjers.

D. Kemerons sacīja, ka Lielbritānijai jādod «pilna spektra atbilde» uz IS draudiem, tostarp jāturpina gaisa triecieni džihādistu pozīcijām Sīrijā un Irākā. Kopš pagājušā gada jūnija britu spēki uz IS pozīcijām Irākā izdarījuši 300 gaisa triecienu.

Nenokļūs paradīzē

Teroristu organizācijas AQ interneta izdevumā Inspire publicētajā sarunā ar grupējuma bijušo runasvīru Ā. Gadanu ASV dzimušais vīrietis kritizējis savulaik no AQ atšķēlušās džihādistu kustības IS asinsdarbus Sīrijā un Irākā, jo īpaši vēršanos pret ticības brāļiem musulmaņiem, par ko IS kaujinieki pēc nāves nenonākšot paradīzē.

«Neviens nenoliedz grupējuma Islāma valsts vērā ņemamo spēku un bezbailību militārajā ziņā, bet tā pastrādātie noziegumi pret musulmaņiem nevar palikt bez uzmanības vai tikt aizmirsti, jo islāmā nav noilguma termiņš,» sacījis Ā. Gadans, kuru nogalināja janvārī ASV pretterorisma operācijā Pakistānā. «Ja šie pārkāpumi netiek izbeigti un laboti šajā pasaulē, [saskaņā ar Korānu] bargs sods draud gan to veicējiem, gan viņu iedvesmotājiem.»

«Jebkāda apspiešana ir noziegums, tādēļ pastarajā dienā to veicējus sagaida tumsa. Musulmaņu sabiedrībā džihāds (svētais karš pret neticīgajiem - red.) nav videospēle, tā ir reālā dzīve ar reālām sekām šajā pasaulē un nākošajā,» apgalvojis Ā. Gadans.

Viņš slavējis nogalināto AQ līderi Osamu bin Ladenu, kurš atšķirībā no IS neesot aicinājis savus sekotājus uzbrukt neaizsargātiem musulmaņiem, nogalināt vīriešus un paverdzināt viņu sievas un bērnus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?