Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +16 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Kinokompānija cieš filmas dēļ

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) brīdinājis par postošu datorvīrusu, kas, iespējams, izmantots kiberuzbrukumā kinokompānijai Sony Pictures. Izskanējuši minējumi, ka ielaušanos uzņēmuma datorsistēmā veikuši Ziemeļkorejas valdības algoti hakeri, lai atriebtos Sony Pictures par tās veidoto filmu, kurā ASV specdienests plāno nogalināt komunistiskās valsts diktatoru Kimu Čen Unu. Phenjana nenoliedz saistību ar uzbrukumu.

Vēsturisks uzbrukums

Pagājušajā pirmdienā Sony Pictures darbinieku datoru ekrānos parādījās attēls ar skeletu. Tajā hakeru grupējums, kas sevi dēvē par Guardians of Peace (Miera sargi), brīdina, ka publicēs sensitīvus uzņēmuma datus, ja netiks izpildītas prasības, kuras gan netika atklātas.

Pēc uzbrukuma Sony Pictures darbiniekiem nedēļu nebija pieejama uzņēmuma iekšējā elektroniskā sarakste, bet internetā tika noplūdinātas vismaz piecas kinokompānijas veidotas filmas, no kurām četras vēl nerāda kinoteātros. Kinoindustrija lēš, ka filmu noplūdināšana Sony Pictures nesīs vairākus desmitus miljonus dolāru lielus zaudējumus.

Noprotams, ka hakeriem izdevies nozagt arī tūkstošiem dokumentu, kas satur uzņēmuma noslēpumus, piemēram, filmu budžetu un darbiniekiem paredzētās tīkla paroles, vēsta tehnoloģiju jaunumu vietne Ars Technica. Ļaundari arī uzlauza uzņēmuma kontu īso ziņojumu vietnē Twitter.

Sony Pictures šonedēļ paziņoja, ka uzņēmums ir daļēji novērsis kiberuzbrukuma radītās sekas un cieši sadarbojoties ar likumsargājošajām iestādēm, lai izmeklētu notikušo. FIB, kas ir sācis izmeklēšanu, pirmdien vietējiem uzņēmumiem izplatījis slepenu brīdinājumu par datorvīrusu, kas esot izmantots kiberuzbrukumā ASV.

Dokumentā teikts, ka vīruss iznīcina visus datora cietajā diskā noglabātos datus, kuru atjaunošana ir «ārkārtīgi sarežģīta un dārga, ja ne neiespējama», raksta Reuters. FIB neprecizēja, cik uzņēmumu kļuvuši par datorvīrusa upuriem.

Kiberdrošības eksperti domā, ka FIB aprakstītais datorvīruss, visticamāk, izmantots uzbrukumā Sony Pictures. Ja tā, tad tas būšot pirmais tik postošais kiberuzbrukums kādam uzņēmumam ASV teritorijā.

Apsūdz terorismā

Līdzīgi datorvīrusi izmantoti kiberuzbrukumos uzņēmumiem Āzijā un Tuvajos Austrumos. Parasti tajos vaino hakerus, kuri strādā Ziemeļkorejas un Irānas labā. Uzbrukuma Sony Pictures gadījumā galvenais aizdomās turamais ir Ziemeļkoreja.

Phenjanai ir skaidrs motīvs, jo drīzumā pasaules kinoteātros sāks izrādīt kinokompānijas paspārnē tapušo komēdiju The Interview (Intervija ar diktatoru), kurā divi amerikāņu žurnālisti ierodas Ziemeļkorejā, lai ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes uzdevumā veiktu atentātu pret valsts vadoni Kimu Čen Unu.

Pēc tam kad jūnijā tika publicēts filmas reklāmas rullītis, Ziemeļkoreja vērsās pie ANO ģenerālsekretāra Bana Ki Muna un ASV prezidenta Baraka Obamas, aicinot nepieļaut filmas izrādīšanu, jo tā «atklāti atbalsta terorismu un sāk karu». Savukārt Phenjanas propagandas rupori brīdināja par «nežēlīgu atmaksu», ja filmu izrādīs.

Ziemeļkorejas režīms jūtīgi uztver ironiju par savu līderi. Aprīlī kādā Londonas frizētavā, kas savā reklāmas plakātā bija izmantojusi Kima Čen Una attēlu, ieradās divi Ziemeļkorejas diplomāti un aicināja plakātu noņemt, jo tas esot ļoti necienīgs.

Dienvidkoreja apgalvo, ka Ziemeļkorejai ir «kiberarmija» ar 3000 hakeru. Tomēr Sony Pictures kopā ar kiberdrošības konsultantiem izmeklējot, vai Phenjanas uzdevumā uzbrukumu varētu būt veikuši ķīniešu hakeri, raksta izdevums Re/code. «Naidīgi spēki visā mēdz vainot mūs. Es laipni ieteiktu gaidīt, un tad jau redzēsiet,» atbildot uz jautājumu, vai Phenjana ir saistīta ar uzbrukumu Sony Pictures, ziņu aģentūrai Reuters sacīja Ziemeļkorejas misijas ANO pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?