Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kopenhāgenas samitā - pirmie strīdi

Kopenhāgenā notiekošajā ANO klimata konferencē pasaules attīstības un nabadzīgās valstis trešdien pauda aizvainojumu par bagāto valstu priekšlikumiem, kā cīnīties ar klimata izmaiņām, jo uzskata, ka uz to pleciem uzkrauta lielākā atbildības nasta, lai samazinātu siltumnīcas efektu izraisošo gāzu daudzumu.

Tieši no Kopenhāgenas konferences iznākuma būs atkarīgs, kādu palīdzības apjomu nabadzīgās valstis saņems no Eiropas Savienības (ES). ES līderi par to spriedīs ceturtdien samitā Briselē.

Nabadzīgo valstu galvenās bažas izraisīja ANO klimata konferences namatēvu dāņu priekšlikumi cīņai pret klimata izmaiņām un globālo sasilšanu. Attīstības valstu pārstāvji un vides aizstāvji sūkstās, ka dāņi sarunām piedāvā priekšlikumus, kas ļautu bagātajām valstīm tikai nedaudz samazināt kaitīgo izmešu daudzumu, kamēr nabadzīgās valstis tiktu ierobežotas bargāk, raksta AP. Šis priekšlikums esot paredzēts, lai apmierinātu bagāto un ietekmīgo valstu vajadzības, nevis palīdzētu to valstu vairākumam, kas pieprasa godīgu risinājumu, uzskata Pasaules Dabas fonda pārstāvis Kims Karstensens.

Kā zināms, tieši mazās salu valstiņas un nabadzīgās valstis visskarbāk izjūt klimata izmaiņas, kas veicina ūdens līmeņa palielināšanos okeānos, daudzos reģionos rada aizvien lielāku sausumu, apdraudot pārtikas audzēšanu. Tādēļ attīstības valstīm šķiet smieklīga summa, ko bagātās valstis (kuras ir arī lielāko piesārņotāju vidū) ir gatavas tām piešķirt cīņai pret klimata izmaiņām.

Līdz šim no pasaules «varenajiem» izskanējis piedāvājums ik gadu nabadzīgajām valstīm piešķirt 10 miljardus dolāru (4,7 miljardi latu). 135 attīstības valstu bloka pārstāvis Lumumba Diapings uzskata, ka šī summa nobāl vairāk nekā triljons dolāru (aptuveni 470 miljardi latu) priekšā, kas piešķirti dažādu finanšu institūciju glābšanai. «Ja mēs runājam par lielāko risku cilvēcei, kā jūs izskaidrosiet šos 10 miljardus?» vaicā L.Diapings. «Par desmit miljardiem nenopirkt zārkus visiem attīstības valstu iedzīvotājiem?»

Zināms, ka ES galotņu sanāksmē ceturtdien tiks dota zaļā gaisma finansiālās palīdzības sniegšanai nabadzīgajām valstīm cīņai ar klimata izmaiņām. Ar šo soli ES vēlas pārliecināt citas lielvaras nonākt pie vienota viedokļa Kopenhāgenas konferencē.

Vēl nav izlemts, kāds būs palīdzības apjoms. Tas atkarīgs no ANO klimata samita iznākuma. Eiropas Komisija gan norādījusi, ka no 2010. līdz 2012.gadam ES konkrētajam mērķim varētu piešķirt līdz septiņiem miljardiem eiro (4,9 miljardi latu), vēsta DPA.

Tomēr vairākas ES dalībvalstis, arī Latvija, paudušas viedokli, ka šai naudai jānāk no to valstu budžeta, kuras šādus tēriņus var atļauties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?