Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Kriminālie deviņdesmitie

Atskats uz gada kriminālajiem un skandalozajiem notikumiem 1994. gada 29. decembra Dienā rāda, ka deviņdesmito sākums tiešām bija, kā reiz izteicās kāds nu jau aizsaulē aizgājis Latvijas naftas tirgotājs, «īstu vīru laiks». «1994. gads ir raksturīgs ar organizētās kriminālās pasaules aktivitātēm,» Dienā secināja Valdis Francs.

«Kaut arī vispārējais noziedzības līmenis valstī samazinās, pieaudzis organizēto grupu skaits, ir palielinājusies noziegumu bīstamība, šaujamieroču pielietošanas gadījumu skaits. (..) Tiek sadalīti lieli ārvalstu kredīti, dibinātas jaunas firmas, uzņēmumi, no kuriem melnā pasaule grib paņemt savu daļu.»

Skaļākā 1994. gadā bija tā sauktā Tovanceva lieta. Genadijs Tovancevs tika arestēts 1994. gada 14. janvārī uz aizdomu pamata par naudas izspiešanu. «Sazinoties ar Tovantsev, kāds cilvēks, kurš sevi nosauca par firmas īpašnieku Genadiju Tovancevu, draudēja Dienas darbiniekam, mēģinot novērst informācijas par noguldījumu izmaksas pārtraukšanu publicēšanu,» rakstīja Diena. Kad nākamajā dienā šī ziņa tika publicēta, Tovancevs kopā ar fonda Drošība prezidentu Ziedoni Čeveru ieradies pie LR ģenerālprokurora Jāņa Skrastiņa un neoficiāli informējis, ka mafija ar valsts varas rokām cenšas viņu iznīcināt. Kļuva arī zināms, ka Tovancevs pretendē uz pusmiljonu dolāru G-24 kredīta. «Tieši šī lieta pievērsa uzmanību visai īpatnējai G-24 kredītu sadalei. Tam, ka šie kredīti tiek piešķirti, nepārbaudot kredīta ņēmēju finansiālo stāvokli un darbību. Tomēr visinteresantākais pavērsiens šajā lietā bija tad, kad trīs mēnešus pēc atrašanās cietumā G. Tovancevs deva liecības par I. Haritonova noziedzīgo darbību,» rakstīja Diena.

Citas skaļas lietas bija noguldījumu pieņēmēju (Max Holding, Latgalīte u. c.) bankroti, bijušā žurnālista Pāvela Burē reketa draudi, kad viņš ieradās Dienas redakcijā un kā Amstrig pārstāvis piedāvāja «mārketinga» pakalpojumus, bet vēlāk tika arestēts par izspiešanu, Ivana Haritonova arests 28. aprīlī, kam sekoja gan cietumnieku streiks, pieprasot neaiztikt kādreiz cietumos sēdējušus biznesmeņus, gan 360 politiķu un biznesmeņu vēstule, pieprasot Haritonova atbrīvošanu. Skaļa lieta bija arī čečenu «invāzija» (23. jūnijā Rīgā tika aizturēti B. Abdulmuslimovs, A. Ustarhanovs, H. Kilabovs, U. Batukajevs un Š. Džamaldajevs, pret kuriem krimināllietu drīz izbeidza, taču visus izraidīja), Latvbiofarm jeb narkotiku ražošanas lieta, arī 28. oktobrī notikusī smagu noziedznieku bēgšana no cietumiem, pēc kā atkāpās iekšlietu ministrs Ģ. Kristovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?