Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Labumi atgriežas

Darba tirgus kļuvis kaut mazliet, tomēr dzīvelīgāks. Stabilizējas ekonomika un strādājošo noskaņojums, tāpēc ļoti ticams, ka drīzumā uzņēmumu vadītājiem atkal būs jādomā, kā motivēt savu personālu. Ja vēl nesen galvenais motivators bija «darbs un alga būs arī rīt», tagad palēnām atkal parādās vajadzība reanimēt nereti līdz nullei apcirptās bonusu sistēmas. Tās solās būt daudz racionālākas nekā pirms krīzes, prognozē eksperti.

Akūtāk tur, kur grūtāk

Pirmās pazīmes, ka darba devēji atkal sāk domāt par darbinieku motivēšanu ar papildu labumiem, jau manāmas, novērojusi personāla un organizāciju attīstības konsultāciju uzņēmuma O.D.A. vadītāja Gitāna Dāvidsone. Iemesli - gan tirgus atdzīvošanās un uzņēmumu nepieciešamība attīstīties, gan kustība darba tirgū. «Tam, ka krīzes laikā par darbinieku motivēšanu nedomāja, tagad ir jūtamas sekas - labākie darbinieki līdz ar darba tirgus izmaiņām var aiziet pirmie, un bieži nevis labāka atalgojuma dēļ, bet tāpēc, ka viņi ir noguruši un jūtas nenovērtēti attieksmes līmenī,» saka G. Dāvidsone.

Atalgojums un darbavietas stabilitāte patlaban gan joprojām motivē visvairāk, vērtē personāla atlases kompānijas CV-Online Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītājs Gints Ģērmanis. Viņš norāda, ka arvien vairāk ir darba meklētāju, kas atsaka potenciālajam darba devējam, ja tas nepiedāvā samērīgu atalgojumu. «Savukārt bonusus aktīvāk sākuši pieprasīt to uzņēmumu darbinieki, kuru finanšu rādītāji strauji uzlabojas, kā arī tajās nozarēs strādājošie, kurās ir speciālistu deficīts,» G. Ģērmanis teic.

Pēc ekspertu domām, vislielākā vajadzība papildus motivēt labākos darbiniekus patlaban ir mazajos un vidējos uzņēmumos, sevišķi tajos, kam finansiāli šobrīd neklājas viegli un tāpēc motivēšanas paņēmieni ir ļoti ierobežoti. Lielajos uzņēmumos iespēju ir vairāk, taču vajadzība tās izmantot nav tik izteikta. Kā komentē Tele2 personāla vadības direktore Baiba Pedraudze - nozares līderuzņēmumos strādājošie bonusu izmaiņas krīzes laikā nav īpaši jutuši. Nordea bankas Personāla departamenta vadītāja Viktorija Veisa spriež, ka vislielākā problēma varētu būt noturēt un motivēt mazkvalificētu darbaspēku vai tos, kuri veic specifisku, bet rutinētu darbu. G. Dāvidsone norāda, ka visakūtākā vajadzība pēc motivēšanas (arī ar bonusiem) patlaban ir biznesa «frontes līnijas» pozīcijās - pārdošanā, produktu virzībā u. tml. «Darba devēji arī saprot, ka šie atslēgas cilvēki nestrādā vieni, un priekšplānā izvirzās jautājums par komandu motivēšanu,» viņa skaidro.

Piešķirs izsvērtāk

Salīdzinot ar pirmskrīzes laiku, bonusus uzņēmumi turpmāk dalīs citādi - daudz racionālāk izvērtējot, kam, kāpēc un kādā apmērā dot, paredz G. Dāvidsone. «Pozitīvi, ka jau krīzes laikā, revidējot tābrīža bonusus, daļa uzņēmumu runāja ar saviem darbiniekiem - visus līdzšinējos bonusus nevaram atļauties, tāpēc sakiet, kas jums ir svarīgāks. Tagad šie uzņēmumi jau zina, kas bonusos ir pamatlietas un kas ekstras,» saka G. Dāvidsone. Daudz jaunumu papildlabumu sarakstos viņa gan neprognozē, tomēr pieļauj, ka tuvākajā nākotnē tajos vairāk varētu iedzīvoties elastīgākas darbalaika formas, arī t. s. garās brīvdienas - iespēja paņemt bezalgas atvaļinājumu līdz gadam ar garantiju, ka pēc tam vari atgriezties.

V. Veisa norāda, ka bonusi, kas līdzsvaro privāto un darba dzīvi, vēl ilgu laiku nevarēs izkonkurēt atalgojumu un veselības apdrošināšanu. «Darbinieki, visticamāk, dotu priekšroku strādāt vairāk, lai arī saņemtu vairāk,» viņa saka. G. Ģērmanis stāsta, ka, salīdzinot ar pirmskrīzes laiku, stipri mazāk cilvēku tagad gatavi strādāt par ļoti zemu pamatalgu un augstiem procentiem no padarītā, bet kā populārāko bonusu Top 3 min veselības apdrošināšanu, prēmijas un apmaksātas telefonsarunas.

B. Pedraudze uzsver, ka iedarbīgi ir arī nemateriālie bonusi - «paldies» par paveikto, kopīgi pasākumi, sapratne. «Labāku motivācijas paņēmienu, kā redzēt savu darbinieku kā personību, es laikam nezinu.» Patlaban, kad jāstrādā vairāk un intensīvāk nekā iepriekš, ar to nepietiks, tāpēc bonusu sarakstos der iekļaut papildu brīvdienas, mācības, «lai uzlādētu baterijas».

Katram savi labumi

Bonusi, kas standartā tiek visiem uzņēmumā strādājošajiem, vairs nebūs tik dāsni kā iepriekš, taču liecinās par darba devēja sociālo atbildību, vērtē G. Dāvidsone. Šie bonusi varētu būt pamata veselības apdrošināšana bez ekstrām, pabalsti, iemaksas 3. pensiju līmenī. Otra bonusu grupa, ko piešķir atsevišķiem darbiniekiem vai grupām, varētu kļūt arvien individualizētāka - lai motivētu ar to, kas katru konkrēti tiešām motivē. «Šāda pieeja skartu darbiniekus - talantus, bet tā neparādīsies masveidā, jo tas ir dārgi. Latvijā to var atļauties lieli uzņēmumi vai uzņēmumu apvienības,» norāda G. Dāvidsone. Tam piekrīt arī G. Ģērmanis un piebilst, ka šādu pieeju varētu būt spiesti izmantot arī uzņēmumi ar akūtu speciālistu trūkumu.

Tele2 saviem darbiniekiem daļu labumu piedāvā visiem vienādu, bet otru daļu (ar savu līdzfinansējumu) darbinieki var izvēlēties, stāsta B. Pedraudze. Viņa atklāj, ka pasaulē un Latvijā ir uzņēmumi, kas labumu paketes gan pirms krīzes, gan patlaban būvē pēc «bonusu menu» principa, kad darbinieki noteiktas summas ietvaros tās var sakomplektēt paši. Arī V. Veisa atklāj, ka Nordea banka domā par iespēju diversificēt darbiniekiem piešķirtos labumus, lai gan prognozēt šīs pieejas izplatību Latvijā neņemas. «Tas būs atkarīgs no tā, cik liels būs spiediens uz personāla izmaksām un cik liela būs konkurence darba devēju vidū,» viņa teic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?