Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Latvieši zina, ko dot un ņemt

«Grūti atbildēt par gruzīnu patiesu interesi par sadarbību, bet var runāt par Latvijas uzņēmēju cerībām, tik kuplā skaitā apmeklējot Gruziju. Delegācijas sastāvs pārstāv teju visus tautsaimniecības sektorus, kas rēķinās ar Gruzijas partnerību,» Latvijas uzņēmēju interešu vērienu Gruzijā Dienai ilustrēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadītājs Andris Ozols.

Neizmantotais potenciāls

Valsts prezidentu Andri Bērziņu valsts vizītē Gruzijā pavadīja vairāk nekā 70 uzņēmēju. Politiskā ziņā abas valstis viena otru slavē kā vienus no ciešākajiem sabiedrotajiem, to savās uzrunās nebeidza daudzināt arī Latvijas un Gruzijas prezidenti. Savukārt ekonomikā sadarbība ir attīstāma un ir arī izaicinājumi.

Būtiskākās potenciālās divpusējās sadarbības jomas ir transports un loģistika, kokapstrāde un būvniecība, pārtikas pārstrāde, metālapstrāde, IT, farmācija, kā arī tūrisms un izglītība. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Gruziju ir mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas, ķīmiskie produkti, pārtikas rūpniecības produkti. Savukārt Latvija no Gruzijas galvenokārt iegādājas pārtikas produktus, augu valsts produktus, kā arī metālus un to izstrādājumus. Pērn Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Gruziju sasniedza 29,5 miljonus eiro, ierindojot Gruziju 50. vietā Latvijas tirdzniecības partneru sarakstā. «Apgrozījums nav liels. Tas būtu cienījams apgrozījums starp diviem uzņēmumiem, nevis divām valstīm. Toni un iespējas palielināt savstarpējo tirdzniecību noteiks divpusējas tikšanās un to laikā sarunātās iespējas sadarbību turpināt,» klāstīja A. Ozols.

Latvijas uzņēmēji interesējas par tirdzniecības paplašināšanu ar Gruziju, kā arī iespējām iegādāties tās produkciju. Ņemot vērā Krievijas uzliktos ierobežojumus, kas ieviesti pēc Eiropas Savienības sankcijām par Krievijas agresiju Ukrainā, produkcijas piegādē uz Gruziju jāsaskaras ar sarežģījumiem - īsākie ceļi nav pieejami, bet, vedot produktus caur Turciju vai citiem apkārtceļiem, izmaksas aug. Tas vistiešāk attiecas uz pārtikas jomu - gaļas, zivju, piena produktu ražotājiem.

Cita situācija ir farmācijas jomā - produkts ir pietiekami dārgs, to var vest ar lidmašīnu. Tranzīta sarežģījumi neskar arī sadarbību informācijas tehnoloģiju jomā un banku sektorā - attālums nav šķērslis -, turklāt iespējams piedāvāt pakalpojumus gan angļu, gan krievu valodā. Gruzijā, līdzīgi kā Latvijā, jaunākajai paaudzei labāk sokas ar angļu valodu, savukārt vecāki cilvēki zina krievu valodu.

Māca saimniekot kūtī

Valsts prezidents, kā arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un Latvijas vēstniece Elita Gavele apmeklēja Latvijas un Gruzijas kopuzņēmumu - piena fermu Merneuli netālu no Tbilisi. Pārvaldnieks tajā ir uzņēmējs no Latvijas Jānis Bērtulsons. Šī saimniecība ir paraugferma citiem piena jomas darboņiem Gruzijā, jo ir pat trīsreiz produktīvāka par citām līdzīgām fermām. Tas skaidrojams ar Latvijas piena lopkopības zināšanām, tradīcijām un, jāatzīst, darba tikumu. J. Bērtulsons stāstīja, ka gruzīnu kolēģiem nākoties norādīt - darbdiena lopkopjiem sākas agri, tāpat govju ganāmplatības ir jātīra, lai lopiņi neapēstu dažādus atkritumus. Tāpat nākas ierādīt, ka lopkopība prasa stingru grafiku, kas nav gluži roku rokā ar gruzīnu dzīvesveidu. Papildu ieguvums topošajiem gruzīnu piensaimniekiem - kopīgā saimniecība izmantojama arī kā studentu prakses vieta -, klāstīja projekta pārstāvis.

Šī saimniecība tika uzteikta kā viens no spožajiem piemēriem par abu valstu sadarbību. Pašlaik saimniecībā mīt govis, kuras ievestas no Šveices, taču drīzumā pēc karantīnas procedūru pabeigšanas tur ieradīsies 33 teles no Latvijas. Tiesa, J. Dūklavs fermas apmeklējumā rauca pieri par to, vai lopiem pasniegtā barība ir gana kvalitatīva un būs piemērota brūnaļām no Latvijas.

Par sadarbību ar gruzīniem piena lopkopības jomā ieinteresēts arī ekspolitiķis Edgars Zalāns, kurš Gruziju apmeklēja kā SIA Lauku izaugsmes grupa vecākais konsultants. Viņš Dienai pastāstīja, ka uzņēmumam ir Latvijā - Ogres, Valmieras un Dagdas pusē - gūta konkrēta pieredze, kā nonākt no idejas līdz piena ražošanai, proti - uzņēmums gatavs konsultēt par saimniecībām piemērotu būvmateriālu, kā arī slaukšanas un citu sistēmu izvēli. «Piemēram, ja Gruzijā būtu kāds, kurš interesējas par fermas būvniecību, mēs būtu kompetenti izstāstīt, kā to izdarīt. Mēs neesam tehnoloģiju pārdevēji, bet varam klienta uzdevumā iegādāties tehniku un to uzstādīt. Mums nav teorijas, bet reāla prakse,» skaidroja E. Zalāns.

Ar Valsts prezidenta un delegācijas vizīti Latvijas un Gruzijas uzņēmēju sadarbības apspriešana klātienē nebeidzas. Jau janvārī Latvijā plānota Gruzijas delegācijas vizīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?