Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Latviešu laiks Liepājas teātrī

Lai arī pagaidām Liepājas teātra ēkā toņa noteicējas burtiskā nozīmē ir ierīces, ar kurām tiek veikti energoefektivitātes paaugstināšanas un inženierkomunikāciju nomaiņas darbi, jau 9. septembrī teātris solās sākt 105. sezonu ar pērn vērienīgāko iestudējumu Vestsaidas stāsts. Septiņu šīs sezonas jauniestudējumu dominante būs mūzikls Pūt, vējiņi! pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem, ko veidojuši komponists Kārlis Lācis un dzejnieks Jānis Elsbergs. Iestudējuma režisors - Dž. Dž. Džilindžers.

Vietējie vairākumā

Ar devīzi «Atgriešanās mājās» Liepājas teātris šajā sezonā piedāvās lielākoties latviešu autoru darbu jauniestudējumus. Izņēmums būs Reja Kūnija komēdija Ģimenes lietas Rolanda Augustina režijā, kuras pirmizrāde notiks 17. septembrī, kā arī bohēmiska melodrāma Sods un noziegums, ko pēc krievu dramaturga Leonīda Andrejeva lugas Jekaterina Ivanovna veidos Dž. Dž. Džilindžers. «Impulss bija izrāde Hanana,» Liepājas teātra vadītājs Herberts Laukšteins preses konferencē skaidro priekšrokas došanu vietējiem autoriem. Tiklīdz krievu dramaturga Germana Grekova lugā aprakstītie notikumi kādā Krievijas nostūrī tika pārnesti mūsu vidē, materiāls pārsteidzis ar spēju uzrunāt necerēti tieši. «Cilvēkam ir jāredz izrādes par sevi, par to, kas viņam sāp,» ir pārliecināts H. Laukšteins. Sezonas otrajā pusē teātris izrādīs muzikālo leģendu Minhauzena precības. Šo Mārtiņa Zīverta lugu iestudēs Valdis Lūriņš. Režisors Juris Rijnieks piedāvās Raiņa un Jēkaba Zvaigznītes Malēniešu pirmizrādi, režisors Mārcis Lācis - jaunā dramaturga Andra Kalnozola darbu Runcis zābakos. Ar Laura Gundara drāmas Advents Silmačos iestudējumu janvārī Liepājas teātrī debitēs režisors Ģirts Ēcis. Luga ir Blaumaņa Skroderdienu Silmačos turpinājums, kur visiem labi zināmie personāži turpina savas dzīves gaitas ziemā. Šo lugu šosezon varēs noskatīties arī Valmieras teātrī Feliksa Deiča interpretācijā. H. Laukšteins uzskata, ka šī situācija domstarpības neradīs, jo abi teātri savā starpā nekonkurējot. Turklāt Ģ. Ēci viņš raksturo kā huligānu režisoriskajā darbībā, savukārt no F. Deiča drīzāk sagaida toleranci un mīlestību pret Blaumani, kura darbus viņš tik bieži ir iestudējis.

Izaicinājums «rainistiem»

Mūzikls Pūt, vējiņi!, kura pirmizrāde notiks 11. novembrī, ir vēl nebijuša vēriena izaicinājums gan komponistam Kārlim Lācim, gan arī Jānim Elsbergam, kurš, apsteidzot topošo mūziku, rakstījis klāt tekstus. Uzveduma sižetisko shēmu veidojusi dramaturģiskā līdzstrādniece Evita Mamaja. «Raiņa luga ir pārlaicīga, tās stāsts ir par kaislībām, mīlestību un cerībām,» preses konferencē stāstīja J. Elsbergs. Lai arī bijušas diskusijas par korekciju ieviešanu sižetiskajā līnijā, iestudējuma komanda tomēr palikusi pie oriģinālās shēmas. Muzikālajā materiālā izmantoti fragmenti gan no Raiņa darba, gan no latviešu tautasdziesmām. Muzikālā partitūra esot spilgta un daudzveidīga, ieskanēšoties pat Balkānu un spāņu tautas mūzikas intonācijas. «Grūti spriest, kā tas izskatīsies uz skatuves un kā uz to reaģēs «rainisti» un folkloristi,» prāto J. Elsbergs. Režisors Dž. Dž. Džilindžers pieslēgsies darbam septembra nogalē, pagaidām spraigi norit materiāla apguve. Baibiņas lomu atveidos dziedātāja Aija Andrejeva vai jaunā aktrise Everita Pjata, Ulda lomā - Edgars Pujāts, Gatiņu spēlēs Kaspars Kārkliņš, kurš par Čaka lomu likteņspēlē Spēlē, spēlmani! nominēts Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada jaunais skatuves mākslinieks. Kristaps Kārkliņš atzīst, ka Pūt, vējiņi! muzikālās partitūras apguve nebija viegla - Gatiņa ārija esot sarežģītākais, ko līdz šim nācies dziedāt. Tajā pašā laikā tieši mūzika «neļauj nejust savu tēlu un palīdz veidot lomu».

Šajā un nākamajā sezonā darbu teātrī turpinās visi 16 jaunie Liepājas teātra aktieri, kuri vēl pavasarī bažījās, ka nelielā atalgojuma dēļ nespēs nomaksāt kredītsaistības, ko uzņēmās studiju laikā. Uz jautājumu, kā problēma risināta, H. Laukšteins atbild lakoniski: «Liepājas domei teātris ir ļoti vajadzīgs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?