Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Mācīties, neejot uz skolu

«Nevajag nekur braukt, iet, mainīt savus plānus, varu ieritināties dīvāniņā ar kafijas krūzi rokās un mācīties,» tā par savām studijām Dienai stāsta Svetlana Kračus, kura jau otro gadu izvēlējusies mācīties tālmācības programmā. Lai gan šaubas šajā gadījumā varētu būt par mācību kvalitāti, aizvien vairāk izglītības iestāžu piedāvā tālmācības programmas. Viena no mērķa grupām ir arī tautieši ārzemēs.

Iespēja mācīties

32 gadus vecā māmiņa Svetlana šobrīd ir Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas (RISEBA) Tālmācības nodaļas 2. kursa studente. Viņa dzīvo un strādā Ludzā. Augstāko izglītību sieviete ieguvusi jau 2004. gadā, tomēr pērn, kad meita gatavojusies uzsākt skolas gaitas 1. klasē, Svetlana nolēmusi studijas turpināt - šoreiz tālmācībā. Izvēle par labu kritusi biznesa psiholoģijas studijām. Svetlana gan atzīst, ka sākumā šaubījusies, vai spēs mācīties patstāvīgi, tomēr pārliecība par to gūta, uzsākot studijas. Kā plusus viņa min ietaupītos ceļa izdevumus, būšanu kopā ar ģimeni un iespēju turpināt strādāt.

Visas mācības notiek interneta vidē, tai skaitā arī pārbaudes darbi. «Konkrētā dienā vai pat konkrētā laikā man ir jābūt pie datora, un es līdzīgi kā klātienē līdz pēdējam brīdim nezinu, ko no manis prasīs. Daudzi man ir teikuši - ai, tas nav nopietni, visas grāmatas, materiāli priekšā, atliek norakstīt un sameklēt pareizās atbildes. Tomēr patiesībā nav nemaz tik vienkārši, jo uzdevumi ir diezgan komplicēti un mācību materiāla ir daudz. Tik un tā ir jāiepazīstas ar materiālu, jāveic pieraksti, jāatsijā svarīgākais, lai spētu orientētos un saprastu, ko no tevis prasa,» stāsta Svetlana. Tālmācības studentiem ir tiesības apmeklēt arī lekcijas, tomēr viņa šo iespēju vēl nav izmantojusi. Bakalaura darbs gan būs jāaizstāv klātienē.

Tikai privātās

Latvijā tālmācību augstākās izglītības līmenī piedāvā tikai privātās augstskolas. RISEBA Tālmācības centra vadītāja Gundega Lapiņa domā - tas tāpēc, ka privātajām augstskolām vieglāk šo procesu organizēt, jo studentu skaits ir mazāks. RISEBA šādu iespēju piedāvā jau trešo gadu, jo, līdzīgi kā citur pasaulē, arī Latvijā pieaug pieprasījums. G. Lapiņa arī prognozē, ka nākamgad studentu skaits tālmācībā varētu pat pārsniegt 10% no visiem augstskolas studentiem.

Iemesli šādai izvēlei gan ir dažādi. Vispopulārākais - cilvēkiem ir labs darbs, kuru studiju dēļ nevēlas zaudēt, bet darbu un mācības neklātienē apvienot nevar. Otrs iemesls ir dzīvesvieta ārpus Rīgas vai pat Latvijas, bet trešā grupa ir jaunie vecāki. Te gan daudziem nostrādājot stereotips, ka tālmācībā studēt ir vienkāršāk - pēc G. Lapiņas domām, ir tieši pretēji. Studentam ir jāmāk sevi disciplinēt un darbus nodot laikus. Daudzi to nespēj, un tādēļ studentu atbirums tālmācību programmās ir daudz lielāks nekā klātienes studijās.

Iemesls, kāpēc, piemēram, Latvijas Universitāte (LU) nepiedāvā klasiskās tālmācību programmas, ir to dārdzība. LU Akadēmiskā departamenta direktors Ojārs Judrups Dienai norādīja, ka būtu jāiegulda lieli līdzekļi, bet prognozējamais studentu skaits nenodrošinātu to atguvi. Tāpat universitātē ir daudz tādu programmu, kur nav pieļaujamas tālmācības studijas, un LU pārstāvis arī nav pārliecināts, ka tālmācībā var sasniegt to pašu līmeni kā klātienes studijās. Labākais risinājums esot attīstīt jaukto apmācību, nodrošinot e-kursus kopā ar lekcijām. Šādā virzienā LU iet.

Arī pirmajā klasē

Tikmēr, piemēram, Brocēnu vidusskolā tālmācību piedāvā pat pamatskolas klasēs, un visvairāk šādu skolēnu ir tieši 1. un 2. klasē. Situācija gan ir specifiska - šie skolēni atrodas ārzemēs. Skolas direktora vietniece Olita Ļitvinova Dienai norāda, ka viņu mērķauditorija ir tieši ārzemju latvieši, kuri vēlas, lai bērni izglītību iegūtu Latvijā. Un tādu ir daudz. Pamatskolas posmā vien 88 skolēni. Skolā pat nācies pieņemt papildu pedagogus, kas varētu nodrošināt programmas darbību.

Šādā veidā atrisināta viena no būtiskākajām problēmām tautiešiem, kuri vēlas atgriezties dzimtenē. Ierasti vecākiem ir šaubas par atšķirīgo izglītības sistēmu, bet šajā gadījumā programma ir tā pati. O. Ļitvinova gan atzīst, ka ar maziem bērniem strādāt attālināti ir grūti, tāpēc liela loma ir vecāku līdzdalībai. Tāpat jāņem vērā fakts, ka bērni mācās arī mītnes zemes skolās, jo to pieprasa likumi. Rezultātā slodze var būt pat divas reizes lielāka.

Savukārt vidusskolas posmā tālmācību nereti izmanto jau pieaugušie, un tikai uz pieaugušo izglītību koncentrējas Rīgas Tālmācības vidusskolā, kur mācības tiek nodrošinātas no 7. klases. Šobrīd skolā ir 400 tālmācības skolēnu. Skolas direktors Edgars Grīnis Dienai paskaidro, ka Latvijā ir vesela iedzīvotāju grupa, kuri dažādu iemeslu dēļ nav pabeiguši pamatskolu vai vidusskolu, bet darba devējs pieprasa vidusskolas atestātu. Līdzīgi kā augstskolās, arī te ir liels skolēnu atbirums - pat trešdaļa. Tomēr E. Grīnis par iespējamo skolēnu skaita sarukumu neuztraucas, jo Latvijā ir vēl vairāki desmiti tūkstošu cilvēku ar nepabeigtu vidējo izglītību. Tālmācību skolu skaita pieaugumu viņš gan neprognozē, jo jau patlaban to esot ļoti daudz.

Kvalitāte netur līdzi

Lai gan izglītības iestādēs, kur tiek piedāvātas tālmācības iespējas, Dienai norāda, ka par kvalitāti tiek īpaši domāts, maksimāli to pietuvinot mācībām klātienē, tas nav gluži tas pats. «Protams, trūkst klātienes tikšanās ar pasniedzējiem un kursabiedriem. Ja ir problēmas izprast vielu, klātienē ir daudz vienkāršāk - pienāc un pajautā pasniedzējam, nevis sūti vēstuli vai zvani. Arī atgriezeniskā saite varētu būt lielāka, jo arī tālmācības studentam gribētos savu daļu uzmanības. Pati vēlētos vairāk videolekciju un tikšanos klātienē, lai saliedētos, bet saprotu, ka tālmācībā tas ir grūtāk,» uz trūkumiem norāda Svetlana.

Sūdzības par tālmācību kvalitāti Izglītības kvalitātes valsts dienests saņem ik pa laikam, un galvenokārt tās ir saistītas ar mācību procesa organizāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tālmācība

Latvijā tālmācības programmās pērn mācījās 1122 skolēni, no kuriem 648 Rīgas skolās.
Latvijā darbojas 7 tālmācības vispārējās izglītības iestādes, un kopumā pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē ir licencētas 62 vispārējās izglītības programmas. No tām 14 licencētas 2014. gadā.
Licencētas tālmācības studijas piedāvā 6 augstskolas kopumā 20 programmās.
Avots: IZM, IKVD

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?