Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Malējs maratonists

«Dzirnavas ir līdzīgas dzīvam organismam - tām ir savas plaušas, jo viss tiek transportēts ar gaisa plūsmu. Ir arī sirds - malšanas iekārtas. Ja kaut ko tajās nepareizi noregulēsi, cietīs viss pārējais,» saka Rīgas dzirnavnieka kviešu un rudzu dzirnavu vadītājs Ivo Trepša (38). Tikpat aizrautīgi viņš par dzirnavām un malšanu stāsta, arī izrādot procesu, kā graudi pārtop miltos, mannā, putraimos, klijās. Dzirnavas Ivo iemīlējis to 17 gadu laikā, kurus nostrādājis Rīgas dzirnavniekā, un neredz iemeslus, kāpēc šeit nestrādāt vēl tikpat.

Skolojās Maskavā

«Kviešus no rudziem atšķirt nemācēju,» Ivo tagad atceras laiku, kad sāka strādāt Rīgas dzirnavniekā. Viņš ir tehnisks cilvēks, pēc pirmās izglītības - plaša profila mehanizators un B un C kategorijas autovadītājs. 90. gadu sākumā strādājis par šoferi, bet valstī tolaik bija lielas problēmas ar degvielu, tāpēc Ivo nolēma pamēģināt darbu Rīgas dzirnavniekā, kur jau strādāja viņa mamma un bija atbrīvojusies vieta graudu elevatorā. «Tas bija tāds robotveidīgs darbs, pats vienkāršākais posmā no graudiem līdz miltiem - ko priekšnieks maiņas žurnālā uzrakstījis, to arī dari,» Ivo stāsta. Tiecoties pēc kā interesantāka, viņš labprāt piekrita uzņēmuma piedāvājumam doties pamācīties uz Maskavu. Tur divu gadu garumā viņš Krievijas Rūpnieciskās pārstrādes tehnoloģiskajā koledžā intensīvi apguva graudu dzirnavu tehniķa tehnologa profesiju. Latvijā šādas prasmes māca tikai šur tur un ieskicējot, bet Maskavas skola ir labākā šajā nozarē visā bijušajā PSRS teritorijā. Ivo smaida, ka beigās jebkuru norisi dzirnavās varējis kaut nakts vidū noskaitīt, izdarīt.

Vissīkāko nianšu pārzināšana gan nav tikai skolas nopelns. «Darbs dzirnavās prasa ne tik daudz tehnisku iemaņu, cik sapratni par procesu. Katrā iekārtā notiek kaut kas būtisks, ja kaut ko vienu palaid garām, viss pa ķēdīti aiziet tālāk, un beigās var sanākt nesmukums. Tāpēc visam jāpieiet ļoti atbildīgi - jāskatās, jāskatās, jāskatās,» Ivo atklāj. Uzņēmumā viņš bijis dzirnavu meistars un inženieris tehnologs, vadījis miltu glabātavu un Fasēšanas nodaļu, tagad ir priekšnieks gan tajā, gan kviešu un rudzu dzirnavās. Lai gan darba ikdiena no malas var šķist vienveidīga, Ivo teic, ka divu vienādu dienu neesot. Gadās pārsteigumi, arī zvani nakts vidū, ja dzirnavās kas atgadījies, jo malšana rit cauru diennakti.

Nav tikai zobrats

Kosmosa kuģa vadības panelis - ar tam līdzīgu pulti pa visu operatoru telpas sienu dzirnavās kādreiz vadīja veco malšanas iekārtu. To 2003. gadā nomainījusi jauna un moderna, kuras vadīšanai nu pietiek ar datoru, - Ivo vadā pa dzirnavām un rāda tehnoloģiju progresa liecības. Viņam pašam joprojām liekas, ka dzirnavās ir interesantāk nekā vadītāja kabinetā, jo īpaši tad, ja būts klāt pie jaunās iekārtas uzstādīšanas un palaišanas. «Kamēr visu noregulējām, pirmais gadiņš bija jautrs, gandrīz bez brīvdienām. Bet forši, ka tas viss ir redzēts no nulles līdz rezultātam, ka neesi bijis tikai viens mazs posmiņš tajā iegriešanas procesā,» Ivo teic.

Ivo kabinets ir līdzās dzirnavām un miltu glabāšanas un fasēšanas ceham, un ik pa brīdim kāds darbinieks pie viņa ienāk pēc padoma. Darbs ar cilvēkiem ir sarežģītāks par malšanu, Ivo atzīst. Trakākais vadītāja amatā gan esot klabināšana ar datoru un papīru rakstīšana. «Bet jādara ir,» viņš smaida un stāsta, ka dzirnavās tapušais galaprodukts ir viņa tieša atbildība, tāpēc viss jāpārzina labāk par visiem. «Neviens cilvēks nevar zināt visu par visu, bet perfektam vadītājam uz to jātiecas.» Audzēt kompetenci labi palīdzot arī regulārās mācības un pieredzes apmaiņas braucieni pie citiem kolēģiem skandināvu koncernā Lantmᅢᄂnnen Cerealia, kas ir Rīgas dzirnavnieka mātesuzņēmums. Ivo piedalījies arī pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmas jeb HACCP izstrādē un ieviešanā uzņēmumā, un arī tas ļāvis dzirnavu darbību izprast vēl pamatīgāk. «Sistēma sāk darboties jau no brīža, kad zemnieks ar graudiem iebrauc pa Rīgas dzirnavnieka vārtiem,» Ivo skaidro un min piemērus. Sistēma ļauj kontrolēt, vai graudos, kas pirms malšanas tiek mitrināti, mitruma nav par daudz un nesāk vairoties mikroorganismi, arī uzmanīt, vai graudos un miltos neiekļūst metāliskas daļiņas. Tās bojā produkta kvalitāti, turklāt graudu putekļi pie niecīgas dzirksteles, izrādās, var sprāgt.

«Čau!» no direktora

«Ar šādu izglītību man citur nav kur strādāt. Ja nu vienīgi pie konkurentiem,» Ivo smej par tālākajām profesionālās dzīves perspektīvām. Dobele, kur atrodas otrs lielākais graudu pārstrādes uzņēmums Dobeles dzirnavnieks, viņu tomēr nevilina - kaut vai tāpēc, ka «man hobijs tāds bišķi specifisks. Nezinu, vai ar to tur varētu nodarboties» (Ivo spēlē hokeju amatieru līgā). Kādreiz viņu jau mēģinājuši pārvilināt mazāki uzņēmumi, solot lielākus labumus, taču Ivo teic, ka visu izšķir cilvēciskais faktors. «Rīgas dzirnavnieks ir pietiekami mazs, lai ģenerāldirektors pazītu visus strādājošos. Un brīžiem cilvēkam ražotnē tas «čau!» no ģenerāldirektora puses varbūt ir būtiskāks nekā pārdesmit latu pie algas. Manā uztverē ne visu var nomērīt ar naudu,» Ivo saka. Klimats kolektīvā, sakārtota darba vide un normāla vadības attieksme viņam nozīmē daudz. «Droši vien tas mūsdienās nav īpaši populārs viedoklis, bet tā ir patīkamāk strādāt,» Ivo smaida un teic, ka neredz iemeslus, kāpēc neiet pa pēdām savam uzņēmuma skolotājam - dzirnavu ceha priekšniekam, kurš Rīgas dzirnavniekā nostrādāja vairāk nekā 40 gadu. Arī lielākā daļa uzņēmuma tagadējo darbinieku ir «maratonisti», un Ivo sev nejauc galvu ar izplatīto pieņēmumu, ka darbs jāmaina ik pēc dažiem gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2007
kviešu un rudzu dzirnavu vadītājs a/s Rīgas dzirnavnieks
2002-2007
miltu glabātavas un Fasēšanas nodaļas vadītājs
1998-2002
inženieris tehnologs kviešu dzirnavās
1995-1998
meistars kviešu dzirnavās
1993-1995
meistars elevatorā
1992-1993
graudu seperētājs elevatorā

Hierarhija

a/s Rīgas dzirnavnieks ģenerāldirektors

ražošanas direktors

kviešu -rudzu dzirnavu vadītājs Ivo Trepša

dzirnavu vadītāja vietnieks

13 operatori dzirnavās, miltu glabātuvē, fasētavā un lopbarības kliju cehā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?