Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Manas atriebības sākums

Amerikāņu režisora Ričarda Linkleitera filmas Puikas gadi/Boyhood triumfs svētdien Losandželosā notikušajā 72. ikgadējā Zelta globusa/Golden Globe pasniegšanas ceremonijā pārliecinoši norāda, ka 12 gadu garumā tapušais kino darbs ir nopietns kandidāts uz šī gada Oskaru. Filma novērtēta trijās kategorijās - Labākā drāma, Labākais režisors un Labākā otrā plāna aktrise (Patrīcija Ārkete).

Atzīmējot Ārketes sniegumu, ceremonijas vadītājas aktrises Tīna Feja un Eimija Polere teica: «Puikas gadi ir darbs, kas apliecina, ka aktrisēm pēc 40 arī tiek piedāvātas labas lomas, ja vien viņas tām tiek nolīgtas pirms 40 gadu sasniegšanas.» Ričarda Linkleitera unikālā filma Rīgā joprojām tiek demonstrēta kinoteātrī Splendid Palace.

Zelta globusa nomināciju līdere - režisora Alehandro Gonsalesa Injarritu filma Putncilvēks/Birdman (būs skatāma Latvijā no 16. janvāra) - balvu saņēma divās no septiņām nominācijām - Labākais scenārijs un Labākais komēdijas aktieris (Maikls Kītons).

Vēl sliktāk veicās britu filmai The Imitation Game, kura arī kandidēja uz pagājušā gada labākās drāmas godu. Tā netika apbalvota nevienā no piecām kategorijām, bez balvas tika atstāts arī pašlaik pasaulē visvairāk mīlētais britu aktieris Benedikts Kamberbačs.

Par labāko aktieri kļuva cits brits - Edijs Redmeins par zinātnieka Stīvena Hokinga attēlojumu biogrāfiskajā drāmā Teorija par visu/The Theory of Everything (Latvijas kinoteātros no 6. februāra). «Mums ar sievu bija jāsaīsina medusmēnesis, lai ierastos uz ceremoniju,» saņemot Zelta globusu, atklāja Redmeins. «Es sievai solīju saulainu laiku, taču šis ir vēl neaizmirstamāks medusmēneša noslēgums.»

Labākās aktrises godu ieguva Džūliana Mūra par lomu filmā Still Alice - drāmā par sievieti ar Alcheimera slimību. Turpinot ceremonijā iesākto tēmu par sievietēm kino industrijā, Džūliana Mūra uzsvēra, ka arī Līsas Genovas romānu, pēc kura tapusi Still Alice, «neviens nav gribējis ekranizēt, jo neviens nevēlas skatīties filmas par sievietēm pusmūžā».

Kā 2014. gada labākā komēdija/mūzikls Zelta globusu saņēma režisora Vesa Andersona kolorītā filma Viesnīca Diženā Budapešta/The Grand Budapest Hotel. Par labāko aktrisi komēdijas žanrā otro gadu pēc kārtas tika atzīta Eimija Adamsa par lomu Tima Bērtona filmā Lielās acis/Big Eyes (pašlaik skatāma Latvijā).

Zelta globusu par sniegumu seriālā Kāršu nams/House of Cards saņēma Kevins Speisijs. Astoņas reizes balvai nominētais aktieris, pirmo reizi saņemot apzeltīto statueti, bija kodolīgs: «Šis ir tikai manas atriebības sākums.»

Džordžs Klūnijs uz skatuves kāpa, lai saņemtu balvu par mūža ieguldījumu, tomēr lielāka uzmanība vakara gaitā tika pievērsta nevis viņa ieguldījumam kino nozarē, bet gan aktiera sievai, kuras profesionālos sasniegumus cilvēktiesību aizstāvībā no skatuves Zelta globusa ceremonijas sākumā cītīgi uzskaitīja Tīna Feja un Eimija Polere.

Vakara komiskajos momentos neizpalika atsauces uz filmas Intervija/The Interview hakeru skandālu. Balvu pasniegšana sākās ar uzstādījumu «apbalvot tās filmas, kuras Ziemeļkorejai likušās OK». Ceremonijas laikā uz skatuves kāpa arī šīs valsts «pārstāve», militārā formā tērptā amerikāņu komiķe Margareta Čo, kura pauda kritiku par to, ka ceremonijā trūkst «tūkstoš bērniņu, kuri unisonā spēlētu ģitāras».

Par labāko ārzemju filmu tika atzīta krievu režisora Andreja Zvjaginceva Leviatāns, kas decembrī Rīgā notikušajā Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanā nesaņēma nevienu apbalvojumu.

Zelta globusu pasniedz Holivudā akreditēto ārzemju kinokritiķu asociācija. Kino balvu sezonu 22. februārī noslēgs ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonija. Balvai nominētās filmas tiks izziņotas 15. janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Labākā drāma - Puikas gadi/Boyhood
Labākā komēdija/mūzikls - Viesnīca Diženā Budapešta/The Grand Budapest Hotel
Labākais režisors - Ričards Linkleiters, Puikas gadi
Labākais scenārijs - Putncilvēks/Birdman
Labākais aktieris drāmā - Edijs Redmeins, Teorija par visu/The Theory of Everything
Labākā aktrise drāmā - Džūliana Mūra, Still Alice
Labākais aktieris komēdijā/mūziklā - Maikls Kītons, Putncilvēks
Labākā aktrise komēdijā/mūziklā - Eimija Adamsa, Lielās acis/Big Eyes
Labākā ārzemju filma - Leviatāns, Krievija
Labākā animācijas filma - Kā pieradināt pūķi 2/How to Train Your Dragon 2

Pilns laureātu saraksts -
www.goldenglobes.com

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemeļkorejas karavīri palīdzot Krievijai Ukrainā

Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Kims Jong Hjons paziņojis, ka, visticamāk, Ziemeļkorejas karavīri jau piedalās karā pret Ukrainu kopā ar Krievijas bruņotajiem spēkiem. Pēc viņa teiktā, &quo...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?