Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Meitene, kura kopj kapus kopš pamatskolas

Taisu kapa virsu, leju, grābju, griežu krūmus, rāzēju - par ikdienas pienākumiem stāsta Sanita Jeromane (36). Kapu kopēja jeb, kā dokumentos rakstīts, - zaļās zonas apsaimniekotāja Rīgas Meža kapos. Sezona tikko beigusies un atsāksies tikai maijā, Sanita ar kolēģēm, kuras pašas sevi nokristījušas par kapu vecenēm, to nosvinējusi kafejnīcā, bet darba vietā iegriezties iznāk arī ziemā. Te guļ viņas tante un vectētiņš, te jau kopš laika, kas Sanitai bija tikai deviņi gadi, guļ arī viņas mamma.

Putniņš, kas novēro

Kapus Sanita sāka kopt deviņu gadu vecumā. Viņas vecmāmiņa, kura patlaban 83 gadu vecumā joprojām ir profesionāla kapu kopēja, pēc meitas nāves uzņēmās rūpes par četriem mazbērniem. Sanita skolas brīvlaikā ik dienu brauca vecmāmiņai līdzi uz Meža kapiem. Tā viņa iemācījās profesijas knifus, ko nevar apgūt ne dārzkopības skolā, ne vides dizaina kursos. Sāka pamanīt sakritības, kas profesionālim nav svešas. Lai arī visi «klienti» kopējai ir vienādi - tuvinieki par viņu pēdējās atdusas vietas pieskatīšanu ir samaksājuši kapu kantorī - tāpat kā ar dzīvu cilvēku, ar vienu allaž griboties kontaktēties ilgāk, domās izrunāt savas problēmas, apsēsties uz soliņa, uzsmēķēt, pie otra - ātri izdarīt nepieciešamo un skriet prom. Kapu virsu tradicionālā zaļā rota rāze vienā vietā aug griezdamās, otrā - kaut arī apstākļi tie paši - nīkst. Viegli smaidot, Sanita stāsta: kapos ir mazs, raibs putniņš, kurš parādās tikai noteiktos brīžos. Tad, kad viņa rāzē - uz kādas kopiņas stāda rāzi. Atlido un skatās kā gars no viņpasaules, gluži kā tāds kvalitātes kontrolieris. Domājiet, ko gribat!

Vai bēres gadās vērot bieži? «Katru dienu,» viņa atbild vienā mierā. No šīm ceremonijām, tāpat kā no mirušajiem, kas ir zem zemes, Sanitai nav bail. Reiz ieraudzījusi bojā gājušu vīrieti, kas bijis virs zemes, acīmredzot, kāds kapos ieklīdis bezpajumtnieks. Tad gan kliegdama skrējusi pie kolēģiem, lai izsauc vajadzīgos dienestus.

Īpašie rombiņi

Sanita strikti ievēro profesionālo ētiku. Lai arī cilvēku samezglotie dzīves stāsti zināmi, gadījies piedzīvot delikātas situācijas, tāpēc viņa runā labu vai neko. Tikai jaunai sievietei neraksturīgā nopietnībā nosaka: «Agrāk uzticība bija cita lieta.» Daudz labprātāk viņa dalās praktiskajā pieredzē. Teiksim, lai labi ieaugtu, viss ir jāstāda jaunā mēnesī, toties dzīvžogi jāgriež vecā. Viņa ievērojot arī nerakstītu likumu neieiet kapos pa galvenajiem vārtiem, jo pa tiem nes nelaiķus. Māņticību, ka no kapiem neko nedrīkst vest līdzi uz mājām, gan nav iespējams ievērot - darba drēbes ir jāmazgā.

Nelaiķu piederīgie, kurus gadās sastapt, visbiežāk nobrīnoties - tik jauna meitene un strādā te! Sanita izskatās jaunāka par saviem gadiem, mūsu tikšanās dienā tirgotāja kioskā viņai nav gribējusi pārdot cigaretes. Meža kapu čaklo gariņu pulkā viņa arī objektīvi ir jauna. «Pilngadība kapu kopējām iestājas 80 gados, tā mēs jokojam,» nosmej Sanita. «Bez manas vecmammas gan vēl tikai viena ir «pilngadīga».»

«Rombiņi,» Sanita palepojas, kad jautāju, vai viņai ir savs rokraksts. «Vecmamma man bērnībā mācīja dažādus grābšanas rakstus. Tagad nopirku jaunu grābeklīti, un ar to rombiņi labi izdodas.» Kāda aizgājušā tuviniece par ornamentu tā sapriecājusies, ka pat lūgusi, lai kopēja laistīšanas sezonā mitrina ne tikai kapa virsu, bet visu laukumu, tad rombiņi būs dziļāki.

«Svaigs gaiss, brīvība,» Sanita, kura ir strādājusi par pavāri, nosaka. Jau tagad viņa domājot par pavasari, kad kopiņām ņems nost skujas, aprunāsies ne tikai ar mammu, bet arī ar «klientiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?