Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Melu detektoru noliek plauktā

Saeimas deputāta Imanta Parādnieka (VL/TB-LNNK) ierosinājums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumā iekļaut normu, kas liktu šīs iestādes darbiniekus pārbaudīt ar poligrāfu jeb melu detektoru, parlamentā tika pārliecinoši noraidīts - par bija tikai deviņi deputāti. I. Parādnieks atzīst, ka otrreiz šādu priekšlikumu neiesniegs, bet paliek pie sava, ka šāda pārbaude vairotu uzticību KNAB darbībai un to varētu ieviest arī attiecībā uz Drošības policijas vai Satversmes aizsardzības biroja darbiniekiem.

Grib audzēt uzticamību

I. Parādnieks uzskata, ka KNAB notiekošais, kad amatpersonu teiktais ir diametrāli pretējs un ir skaidrs - kāds nerunā taisnību, var būt par pietiekamu pamatu, lai iniciētu grozījumus likumā, kas paredz KNAB darbiniekiem noteikt obligātu komplekso psiholoģisko un poligrāfa ekspertīzi, kurā izdarīts negatīvs secinājums varētu būt par pamatu biroja amatpersonas atbrīvošanai no amata. Pārbaudi veiktu, pieņemot darbā vai pārceļot augstākā amatā. Ja Saeima pieņemtu grozījumus KNAB likumā, pārbaudēm būtu vajadzīgi aptuveni 36 000 latu gadā. Iniciatīva melu detektoru izmantot KNAB amatpersonu uzticamības pārbaudei acīmredzot daudziem deputātiem šķiet ne vien noraidāma balsojumā, bet pat nevērtīga apspriešanai, tāpēc Dienai savu viedokli paust atteicās gan kādreizējais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs, gan Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (abi Vienotība), kurš Saeimas sēdē norādīja, ka piedāvātās kompleksās psiholoģiskās poligrāfa ekspertīzes definējums nav sniegts nevienā normatīvajā aktā un nav skaidrs, kādiem kritērijiem un sertifikācijai būtu jāatbilst izmantojamām mērierīcēm, kā arī nav skaidri ekspertu atbilstības kritēriji. Deputāts arī uzsvēra, ka ASV no 50 štatiem tikai 19 štatos poligrāfa testa rezultātus izmanto tiesās kā pierādījumus. Daudzviet ASV drošības, izlūkošanas un pretizlūkošanas iestādēs poligrāfs tiešām tiek izmantots, bet tādas pavalstis kā Masačūsetsa, Ņūdžersija un dažas citas jau ir ar likumu aizliegušas izmantot poligrāfu darbinieku testēšanā, novērtējot viņu atbilstību amatam.

Tiesību zinātņu doktors Uldis Miķelsons ir viens no diviem ekspertiem, kuri Latvijā strādā ar poligrāfu. Viņš atzīst, ka tas, vai ar poligrāfu var noteikt politiķu un ierēdņu godaprātu, ir atkarīgs no jautājumu formulējuma. «Pēc tā, ko cilvēks atbild par pagātnē notikušu notikumu, eksperts nevar pateikt, kā cilvēks rīkosies nākotnē kādā noteiktā situācijā. Var novērtēt tikai netieši, vai tas, kā cilvēks ir rīkojies, ir radījis riska situāciju. Godprātību nākotnē ar poligrāfa pārbaudi paredzēt nevar, bet ir risinājums - Latvijā ir ieviestas poligrāfa pārbaudes kopā ar psiholoģisko diagnosticēšanu, kad personai novērtē būtiskākās individuālpsiholoģiskās īpatnības, pēc kurām var prognozēt, kā cilvēks rīkosies,» norāda eksperts.

Pats nav pārbaudīts

Pirms Saeimas vēlēšanām I. Parādnieks rosināja savu politisko konkurentu Andri Šķēli (PLL) iziet poligrāfa pārbaudi, kam A. Šķēle sākumā piekrita, taču vēlāk atteicās, paziņojot, ka šādās klaunādēs nepiedalīsies. Politiskajā vidē poligrāfa pārbaude nav pieņemta prakse un, visticamāk, tik drīz arī netiks ieviesta. Tagad I. Parādnieks Saeimas demogrāfijas apakškomisijā ir tās priekšsēdētāja A. Šķēles vietnieks. Pats I. Parādnieks atzīst, ka viņam nākoties konkrēta mērķa sasniegšanai sadarboties ar cilvēkiem, ar kuriem viņš izlūkos kopā neietu. Viņš melu detektoru dabā nav redzējis un arī pārbaudīts ar to nav, bet par ideju, ka pirms nākamajām vēlēšanām viņš varētu pats finansēt sevis pārbaudīšanu, izsakās atturīgi. Deputāts uzskata, ka idejas kritiķu arguments, ka mums nav šādu pārbaužu pieredzes attiecībā uz amatpersonām, neiztur kritiku. «Kad pietrūkst lietišķu argumentu vai pretargumentu, tad šo lietu mēģina padarīt smieklīgu,» skaidro deputāts. Viņaprāt, svarīgi saprast, ka viņa priekšlikums saistīts ar amatpersonu uzticamības pārbaudi, nevis tiesu lietām, un tur ir atšķirība. Tomēr atkārtoti par savu taisnību VL/TB-LNNK frakcija necīnīšoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā pārbauda?

Cilvēkam tiek uzdoti jautājumi, uz kuriem viņš var atbildēt ar «jā» vai «nē».
Ierīce reģistrē cilvēka organisma fizioloģisko reakciju ārējās izpausmes un neverbālo komunikāciju.
Pārbaudes laikā tiek veidota grafiska poligramma, kuru vēlāk eksperts vērtē kopā ar videoierakstu.
Poligrāfa aparātu nevar apmānīt, bet cilvēks var mēģināt kontrolēt elpošanu, asinsspiedienu, neverbālo komunikāciju, un noguris vai nepieredzējis eksperts var kļūdīties.
Latvijā ir divi sertificēti tiesu eksperti šajā jomā.
Ekspertīze maksā vairākus simtus latu atkarībā no vienošanās.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?