Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Mērce ar savādo aromātu

Visnotaļ piederu pie reģionālo produktu atbalstītājiem, taču ir dažas kulinārās lietas no pasaules teju vai otras malas, bez kurām es savā virtuvē vairs negribētu iztikt. Viena no tām ir zivju mērce.

Tie, kas patrāpās tuvumā brīdī, kad gatavoju kādu zupiņu ar tajiešu vai vjetnamiešu «piesitienu», vai nu saudzīgi apvaicājas, kas virtuvē tik briesmīgi sabojājies, vai arī delikāti attālinās uz citām telpām. Taču tad, kad ēdiens jau nonācis līdz šķīvjiem, savādo aromātu neviens vairs neatceras, bet jūsmo par interesanto garšu un mēģina to atšifrēt. Atbilde ir īsa: «Zivju mērce.»

Pirmais, ar ko tā asociējas mūsu platuma grādu iedzīvotājam, patiešām ir savdabīgais aromāts. Ja atklāti un tieši, tad - smaka. Tieši tā iesākumā atbaida nezinātājus, kuri vēl nav sadraudzējušies ar šo universālo piedevu, īstenībā - garšvielu. Tāpēc es tiem draugiem un paziņām, kas pirmo reizi dodas Āzijas virzienā, allaž iesaku vispirms tepat uz vietas iepazīties ar pudelēs sapildīto brūngano, īpatnējo šķidrumu, jo pēc tam, aizbraucot galamērķī un nonākot jebkurā ēstuvē, deguns pats automātiski meklēs bļodiņu ar raksturīgo aromātu.

Zivju mērce ir viena no visvecākajām garšvielu mērcēm pasaulē, tapusi jau krietni agrāk nekā tagad populārā sojas mērce. Kad specifiskais aromāts it kā pazūd, tad paliek brīnišķīgā garša, kas tiešām ir ļoti sāļa, tādēļ pēc sāls lielākoties vairs nav nekādas vajadzības. Piemēram, Taizemē to arī izmanto sāls vietā. Īsi sakot, zivju mērce pastiprina ēdiena garšu, bet neuzbāžas ar zivju aromātu.

Kā šī mērce top? Braukājot pa piekrastes rajoniem Taizemē, skatienam gar ceļmalām paveras garumgari galdi, sieti - pat īsti nezinu, kā lai nosauc tos veidojumus, uz kuriem karstajā saulē rindojas sudrabainas, sačokurojušās zivteles. Skats ir visai iespaidīgs. Daļa no šīm zivtiņām nonāk arī tajā fermentācijas procesā, kura rezultātā top šī specifiskā mērce. Tās pamatā lielākoties ir anšovi vai sardīnes, reizēm arī garneles un austeres. Zivju mērces mēdz būt dažāda stipruma, un nopietni ražotāji to procentos uzrāda uz pudeļu etiķetēm. Iesācējiem eiropiešiem mēdz ieteikt sākumā pamēģināt maigāku mērcīti, piemēram, 20%, lai pierastu pamazām.

Kulinārijas literatūra vēsta, ka līdzīga mērce tapusi arī Eiropā - Senajā Grieķijā un romiešu laikos. To gatavoja no zivju iekšām, galvenokārt no skumbrijas, un raudzēja kopā ar sāli un garšvielām. Atbaidošās smakas dēļ pilsētās bijis aizliegts nodarboties ar šo rūpalu. Pēc tam to pildījuši nelielās krūkās, aizzīmogoja un izplatīja pa visu valsti. Tā ka īsti nevar sacīt, ka zivju mērce ir tikai un vienīgi Āzijas produkts.

Bet tiem, kuri nosprieduši, ka ir vērts pamēģināt, iesaku sākt ar kādu vienkāršāku mērcīti kā piedevu zivīm, gaļai, pat vārītām olām. Mango mīkstumu sakapā kopā ar ķiplokiem, samaisa ar laimu sulu, cukuru un zivju mērci. Vēl labāk garšos, ja piekapās klāt svaigas koriandra lapiņas. Bet tā atkal ir gaumes lieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?