Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nomiedzis

Regulārie aicinājumi uz atmodu ar laiku kļūst apsmaidāmi. Jo cik tad var mosties? Latvijas tautai pastāvīgo modinātāju dēļ vai nu jau labu laiku bija jābūt augšā, ar nomazgātu muti un siena pļavā, vai arī atzītai par nepamodināmu un beigtu. Tiesa, vispārcilvēcisku arhetipu dēļ ilgākas pieredzes apbružātajiem jābūt pielaidīgiem pret jaunākiem censoņiem, kas ar tām pašām alkām un klišejām tiem pašiem eksistences brikšņiem vien cauri spraucas.

Tāpēc ieriebīgs ir Rīgas domes (RD) liegums krastmalā rīkot Tautas lūgšanu. Gluži pretēji - vajadzēja priecāties, ka atmodas laika jaunieši ir ne tikai pieauguši un neizbēgami vīlušies, bet arī nobrieduši noticēt. Vienalga kam - principā noticēt, ka var labāk un cilvēciskāk.

Līdz juridiski korektu formulējumu apaļīgumam pieredzes apbružāto RD vadoņu loģiski iecerētie iebildumi rīt, 24. septembra vakarā, 11. novembra krastmalā pilsoniskumu un cilvēcību svinēt gribētājiem runā garām. Tā ir neadekvāta atbilde uz jautājumu. Tiesa, rīkotāju pieteikumā ir ļoti daudz patosa, bet tas ir pozitīvs, tas ir «par». Tajā netrūkst savdabīga reliģiskuma, tomēr tas nav ekstrēms un tā dēļ nevienu uz sārta viss nededzinātu. Būdams neapšaubāmi politisks, šis pieteikums tomēr nav partijisks, kas jau vien ir kultivējama parādība. Šī - nu jau RD apspiestā - pulcēšanās un vārda brīvība (pat ja formāli liegts ir «publisks izklaides pasākums») būtu kļuvusi par kārtējo Latvijas tautas savdabības izpaudumu. Piemēram, ASV pašlaik aktuālākā tautas jeb grass roots kustība, tā sauktā Tējas partija, lai cik anarhistiska, ir ar ļoti konkrētiem politiskajiem uzstādījumiem un bojā dzīvi valdošajiem demokrātiem. Bet kāds gan ļaunums RD izpildvarai varētu celties no mūsu pašu kiberanarhista Neo un kompānijas saviesīgās padziedāšanas un priekšnesumiem? Ja uz Neo var attiecināt kaut kādu ekstrēmismu, tad vienīgi ekstrēmu miermīlību.

Kritiku neiztur arī RD arguments par neiespējamību pasākuma dēļ slēgt krastmalu uz divām dienām. Pirmām kārtām iecerētās Tautas lūgšanas naktij seko svētdiena, kad pilsētas satiksme tradicionāli ir pamirusi. Turklāt satiksmes maitāšanai priekšvēlēšanu laikā Rīgā ir tradīcijas, kuru saknes stiepjas uz to pašu liekulīgo RD. Proti, 2002. gadā pirms vēlēšanām krastmala bija ciet no ceturtdienas līdz sestdienai, t. i., vēl ilgāk un intensīvākas satiksmes laikā, piektdienas korķus ieskaitot. Saprotams, ka tolaik šķēršļu nebija rīkotāju personību dēļ - tie bija RD valdošie sociāldemokrāti. Ja arī RD izpilddirektora Jura Radzēviča (PLL) patlaban atraidīto naivais bezpartijiskums nav bijis galvenais Tautas lūgšanas aizlieguma iemesls, tad tomēr var domāt, ka sevišķs labvēlības veicinātājs tas arī nav bijis. Pareizā partijas piederība ir liela lieta, bet, kam tādas nav, tie var pulcēties un padziedāt kaut kur mežiņā vai vislabāk jau mietpilsoniski apzinīgi čučēt, kā tas galvaspilsētā drēgnās rudens naktīs no sestdienas uz svētdienu paredzēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?