Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Norvēģija apraud uzbrukumu upurus

Sērojošajā Norvēģijā svētdien karogi plīvoja pusmastā un miljoniem cilvēku skumjām sejām pulcējās baznīcās un laukumos visā valstī, lai piedalītos piemiņas pasākumos, kuros aizlūdza par nevainīgajiem cilvēkiem, kuru dzīvība tika izdzēsta pagājušajā piektdienā galvaspilsētas Oslo centrā notikušajā spēcīgajā sprādzienā un apšaudē uz salas. Traģēdijā gājuši bojā vismaz 93 cilvēki, bet vēl 96 guvuši ievainojumus.

Prātam neaptveramos noziegumus pastrādājušais 32 gadus vecais Anderss Bērings Breivīks tā esot rīkojies, lai mainītu Norvēģijas sabiedrību, kuras vairākums esot pieļāvis liberālas imigrācijas politikas ieviešanu un islāma izplatību valstī.

Nacionālā trauma

Norvēģijas galvenajā luterāņu katedrālē Oslo svētdien notika piemiņas dievkalpojums, kurā piedalījās valsts augstākās personas, to vidū - karalis Haralds V un karaliene Sonja. Premjerministrs Jenss Stoltenbergs, uzrunājot sanākušos, sacīja, ka laiks pēc uzbrukumiem «velkas kā mūžība - stundas, dienas un naktis ir piepildītas ar šoku, dusmām un asarām». «Katra nogalinātā aiziešana ir traģēdija, nacionālā traģēdija,» teica J. Stoltenbergs.

Daudzi norvēģi atzīst, ka valstij, kas tāda apmēra uzbrukumu nebija piedzīvojusi kopš Otrā pasaules kara, notikušais ir liela nacionālā trauma, kuras sadziedēšanai vajadzēs daudzus gadus. «Mēs šodien nolikām ziedus, jo traģēdija, kas satrieca Norvēģiju un visu pasauli, mūs ir ļoti ietekmējusi, tādēļ mēs vēlamies izrādīt savu dziļāko līdzjūtību,» sacīja Oslo iedzīvotāja Trūde Mete.

Neierasti klusajā Oslo centrā svētdien bija manāmi bruņuvestē tērpti un ar automātiem bruņojušies karavīri, kuri bloķēja pieeju valdības ēku rajonam, kur piektdienas pēcpusdienā eksplodēja jaudīgs spridzeklis, kas nogalināja vismaz septiņus cilvēkus. Policija brīdina, ka bojāgājušo skaits var pieaugt, jo stipri cietušo ēku drupās varētu atrast mirstīgās atliekas.

Savukārt 40 kilometru attālajā nelielajā Ūteijas salā, kur neilgi pēc sprādziena Oslo ieradās policijas uniformā tērpies A. B. Breivīks un sāka šaut uz tur esošajiem jaunatnes nometnes dalībniekiem, nogalinot vismaz 85 cilvēkus, svētdien glābēji meklēja četrus pazudušos, kuri, visticamāk, ir noslīkuši, bēgot no uzbrucēja.

Vēlējās revolūciju

A. B. Breivīks, kurš ir atzinies noziegumu izdarīšanā, ar sava advokāta starpniecību svētdien paziņoja, ka viņa pastrādātie uzbrukumi ir «šausmīgi, bet nepieciešami». «Viņš vēlējās izmaiņas sabiedrībā, un, viņaprāt, to vajadzēja panākt radikālā ceļā,» žurnālistiem stāstīja slepkavas advokāts Geirs Lipestads. «Viņš vēlējās uzbrukt sabiedrībai un tās uzbūvei.» Zvērību autors esot solījis iepazīstināt ar savas rīcības motīviem pirmdien, kad viņam ir paredzēts stāties tiesas priekšā.

A. B. Breivīks apgalvo, ka viņš uzbrukumus esot plānojis un realizējis vienatnē, tomēr izmeklētājiem šķiet neticami, ka tāda apmēra nozieguma pastrādāšanā vīrietis ir izticis bez palīdzības. Svētdien Oslo kādā noliktavā notika policijas operācija, kuras laikā tika aizturēti vairāki cilvēki uz aizdomu pamata par līdzdalību uzbrukumos. Tomēr pēc dažām stundām šie cilvēki tika atbrīvoti un likumsargi paziņoja, ka aizturētie neesot saistīti ar A. B. Breivīku.

Svētdien nācis zināms, ka neilgi pirms uzbrukumiem A. B. Breivīks internetā ir publicējis 1500 lappušu biezu pret islāmu un multikulturālismu vērstu apcerējumu, kurā angļu valodā rakstīts, ka viņš uzbrūk «Rietumeiropas islāmiskajai kolonizācijai un islamizācijai» un «kultūras marksisma un multikulturālisma uzplaukumam».

Norvēģijas policija paziņoja, ka uzbrukumu izmeklēšanai piesaistīti arī britu kriminologi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?