Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ņujorkas centrā plānotā mošeja izraisa protestus

Musulmaņu organizācijas nodoms būvēt islāma centru netālu no vietas, kur 2001. gada 11. septembrī islāma teroristi iznīcināja Pasaules tirdzniecības centra (PTC) torņus, izraisījis asas diskusijas Ņujorkā, jo daudziem amerikāņiem šķiet, ka šis projekts zaimos 11. septembra upuru piemiņu. Taču projekta atbalstītāji uzsver, ka viņu mērķis ir veicināt saskaņu starp ticībām.

Vēlas būvēt tiltu

Plānoto islāma centru iecerēts uzbūvēt veca apģērbu veikala vietā pārsimt metru attālumā no bijušās PTC teritorijas (Dvīņu torņu vietā pašlaik tiek būvēti vairāki jauni debesskrāpji un 11. septembra upuru memoriāls). Veco ēku plānots nojaukt un tās vietā uzbūvēt 13 stāvu ēku, kurā būs mošeja, konferenču zāles, bērnudārzs un citas telpas.

Islāma garīdznieks Feisals Abduls Raufs, kurš ir projekta iniciators, paudis pārliecību, ka islāma nams palīdzēs būvēt tiltu starp islāmu un citām ticībām. «Nav iespējams atrast labāku vietu, lai mēs kā musulmaņi nosodītu 11. septembra notikumus,» uzsver F. Abduls Raufs, kurš tiek raksturots kā mērenu uzskatu paudējs.

Taču musulmaņu nodoms izraisījis asus atsevišķu politiķu un 11. septembra upuru tuvinieku protestus. «Es negribu iet uz memoriālu, kur mans dēls gāja bojā 11. septembrī, un pa ceļam skatīties uz mošeju,» laikrakstam New York Daily News uzsver bijušais ugunsdzēsējs Džims Ričs. Viņam piebalso Rozmarija Keina, kura teroristu uzbrukumā zaudējusi dēlu: «Es neesmu pret mošeju, es iebilstu pret vietas izvēli. Es negribu, lai uz mana dēla kapa būtu mošeja.»

Zaļā gaisma mošejai

Lai gan islāma nams būs pāris kvartālu attālumā no sabrukušo PTC torņu vietas, idejas pretinieki apgalvo, ka mošejas būvēšana šajā vietā līdzinātos kapu apgānīšanai. Pēc bijušās ASV viceprezidenta amata kandidātes Sāras Peilinas domām, «nevainīgo upuru tuviniekiem tas būtu dūriens sirdī». Izskanējuši iebildumi arī pret F. Abdula Raufa vadītās organizācijas nosaukumu (Kordovas iniciatīva), jo vēstures pētnieki atgādina, ka viduslaiku Spānijā izveidotais Kordovas kalifāts bija islāma iekarojumu simbols.

Mošejas būvēšanas pretinieki bija vērsušies pie Ņujorkas vēstures pieminekļu aizsardzības komisijas, mēģinot panākt, lai XIX gadsimta vidū būvētā ēka tiktu atzīta par vēstures pieminekli un mošejas veidotāji nevarētu īstenot savu ieceri par vecās ēkas nojaukšanu. Taču komisija šonedēļ vienbalsīgi nolēma, ka vecā ēka nav uzskatāma par vēstures pieminekli, tādēļ to drīkst nojaukt. Mošejas pretinieki gan sola turpināt cīņu pret islāma nama būvēšanu Ņujorkas sirdī.

Mošejas būvētāju pusē nostājies Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs, kurš uzsver, ka valdībai nav tiesību ierobežot ticības brīvību un liegt musulmaņiem būvēt lūgšanu namu. Arī daļa 11. septembra upuru tuvinieku pauduši atbalstu mošejas būvēšanai. «Musulmaņu kopiena nav atbildīga par 11. septembri. Ekstrēmisti sastopami visās reliģijās,» raidsabiedrībai BBC stāsta Čārlzs Volfs, kurš teroristu uzbrukumā zaudēja sievu Ketrīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?