Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ordenis par atjautību un drosmi

Kārļa Gobas diplomu par Lāčplēša Kara ordeņa saņemšanu, kas padomju laikos bija paslēpts klētī aiz graudu šķirsta, viņa meita Lilija Vāle tagad lepni rāda saviem viesiem. «Klētī slēpām arī manu vecāku bildi, kurā tēvs bija redzams ar ordeņa lentīti. Tagad esam atjaunojuši un ierāmējuši gan vecāku bildi, gan arī tēva ordeņa saņemšanas diplomu, un šīs vēstures liecības mājās ir goda vietā,» stāsta enerģiskā Vecdzelvju saimniece.

Izglābj attapība

Kārlis Goba piedalījies Cēsu kājnieku pulka kaujās. Lāčplēša Kara ordenis viņam piešķirts par cīņām 1919. gadā pie Plānupes un Juglas. Brīvības cīņu dalībnieka meita atceras, ka tēvs uzsvēris, ka ordeni saņēmis par atjautību, un sacījis, ka tieši attapība viņam karā izglābusi dzīvību.

«Tēvs stāstīja, ka bija devies izlūkgājienā, nonācis tieši pie pretinieku bunkura un, ja ienaidnieki būtu sapratuši, ka latviešu karavīrs ir viens, bez palīgiem, tad viņš būtu nošauts. Bet manam tēvam ienācis prātā drosmīgi radīt iespaidu, ka kopā ar viņu ir vesels latviešu brīvības cīnītāju vads, un skaļi saukt: «Vads, sekot man!» Ienaidnieka armijas karavīri tiešām nodomājuši, ka viņiem tūlīt uzbruks daudzi latvieši, nevis tikai viens pats Kārlis. Tēvs esot uzsaucis, lai landesvērieši atdodot ieročus un munīciju, un vācieši tā arī darījuši. Rezultātā tēvs ne tikai izglābies no nāves, bet arī atbruņojis pretinieka karavīrus,» Kārļa Gobas stāstīto izklāsta Lilija Vāle.

Viņas dēls Andris, kurš pievērsies dzimtas vēstures pētīšanai, apgalvo, ka vectēvs visu dzīvi bijis cilvēks ar asu, analītisku prātu. «Skolā Kārlim labi padevusies matemātika, kas arī bijusi viņa sirdslieta visa mūža garumā. Ar zemes apstrādāšanu vectēvs nav aizrāvies, bet strādājis garīgu darbu,» stāsta Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera mazdēls. «Kārlis Goba bija īsts vidzemnieks, dzimis 1898. gadā Pociema pagastā. Pirmā pasaules kara laikā viņš tika mobilizēts 2. Rīgas latviešu strēlnieku pulkā, kas cīnījās Krievijas armijas sastāvā. 1918. gada pavasarī viņu demobilizēja un pēc Latvijas Republikas proklamēšanas iesauca Latvijas armijā.» Padomju režīma represijas Kārli Gobu un viņa ģimeni neesot skārušas. «Vectēvs politikā nejaucās un četrdesmitajos piecdesmitajos gados nebija zemes apsaimniekotājs, iespējams, tāpēc arī viņam ļāva mierīgi dzīvot,» domā dzimtas vēstures pētnieks. «Manā bērnībā tēvs tepat pie Puikules stacijas strādāja par kokbrāķeri, viņš noteica, kuru koku mežā zāģēt, kuru atstāt,» atceras Kārļa Gobas meita.

Mājas ar laimīgu auru

Vecdzelvēs Kārļa Gobas dzimta dzīvo jau piecās paaudzēs. «Lepojos, ka Vecdzelves nekad nav piederējušas svešiniekiem,» uzver Lilija Vāle. Viņai par māju veiksmīgo likteni ir mazliet pagānisks skaidrojums. «Pagalmā aug vecs ozols, un es ticu, ka šis ozols sargā mani, manu ģimeni un mūsu mājas. Ozoli iestādīti arī citos Vecdzelvju pagalma stūros, lai mājām un to iemītniekiem būtu nodrošināta aizsardzība no visām četrām debesu pusēm,» ar dziļu pārliecību balsī apgalvo izdarīgā māju saimniece. Vecdzelvju sētu rotā arī iespaidīgi, seni vītoli un Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera meitas rūpīgi koptās puķu dobes, kas vēl novembrī saglabājušas krāšņumu. Vecdzelves saņēmušas atzinību konkursā Sakoptākais pagasts un lauku sēta un novērtētas kā «skaistākā lauku sēta ar īpašu auru laukos». Galvenokārt tas ir Lilijas nopelns, jo viņa - jau krietni pensijas vecumā - joprojām ir nenogurdināma, apņēmības pilna lauku sieva, kurai dzīvot nozīmē strādāt.

Lilijas dēls Andris Vāle par savu hobiju sauc iedziļināšanos vēsturē. Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera mazdēls gan ir izpētījis savas dzimtas vēsturi, gan arī savācis ievērojamu senlietu kolekciju. Staigājot pa Vecdzelvju pagalmu, Andris rāda veclaicīgus ratus un ragavas, senus zemes apstrādes priekšmetus un darbarīkus. Vēstures entuziasts uzsver, ka ieročus un militāro tehniku viņš nekolekcionējot. Militāra stāja gan viņam piemīt. «Ilgus gadus nostrādāju robežsardzē, biju Ainažu robežkontroles punkta priekšnieks. Tagad jau esmu sasniedzis robežsargu pensionēšanās vecumu, tāpēc man ir vairāk brīva laika, ko veltīt pagātnes izpētei un Vecdzelvju labiekārtošanai,» uzsver pieredzējušais robežsargs.

Pieci ordeņa kavalieri

Umurgas kapos pie Kārļa Gobas atdusas vietas redzama īpaša, Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem veltīta piemiņas zīme. Par to parūpējusies novadpētniece Aija Baumane. «Šajos kapos atdusas gan 1959. gadā mirušais Kārlis, gan vēl četri Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri,» zina teikt Aija. «No koka izgatavotas piemiņas zīmes, kas rotātas ar sarkanbaltsarkanu lentīti, sarūpēju ar pašvaldības atbalstu.» Novadpētniece stāsta, ka ik gadu 11. novembrī kapos piemiņas brīdī pulcējas Umurgas skolēni.

«Būtiskākais, ko šolaiku bērniem vajadzētu zināt par Lāčplēša dienu, ir tas, ka mums jābūt priecīgiem un lepniem, ka toreiz, 1919. gadā, Latvijā bija jauni, drosmīgi puiši, kuri pameta skolu, lai cīnītos par Latvijas valsti, ka bija uzņēmīgi vīri, kuri atstāja savas lauku mājas un devās sargāt jaundibināto Latvijas Republiku. Daudzi Latvijas iedzīvotāji šodien nemaz neapzinās, ka sava valsts - tā ir ļoti nozīmīga vērtība. Novērtēsim savu valsti un atcerēsimies, ka Latvijas Republika tika nosargāta tieši šajās Brīvības cīņās,» uzsver Aija Baumane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kāpēc Lāčplēša diena?

Andrejs Pumpurs eposā Lāčplēsis latviešu tēvijas mīlestību, cīņas garu un brīvības alkas iedzīvināja Lāčplēša tēlā, kurš palika kā simbols nākamajām paaudzēm. Tāpēc Lāčplēša Kara ordenis, kura centra medaljonā redzama Lāčplēša cīņa ar lāci, ir latviešu tautas brīvības ilgu iemiesojums un varonības simbols, kas atgādina centienus pēc nacionālās brīvības un neatkarības.
Lāčplēša Kara ordenis ir pirmais un augstākais Latvijas valsts apbalvojums, un to piešķīra par kauju nopelniem Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku cīnītājiem, kā arī ārzemniekiem, kuri bija palīdzējuši brīvības cīņās vai citādi sekmējuši Latvijas valsts nodibināšanu un izveidošanu.

Lāčplēša dienas pasākumi Rīgā

No pulksten 12 līdz 16 Zaķusalā risināsies pasākums 11. novembris - mūsdienu acīm…, kura laikā varēs apskatīt kaujas ekipējumu un ieroču reprodukcijas, būs viktorīna par Brīvības cīņām, strēlnieku stafete, filma Bermontiāde, Brīvības cīņu kaujas rekonstrukcija
Pulksten 13 sāksies Rīgas garnizona vienību militārā parāde pie Brīvības pieminekļa
Pulksten 14 varēs vērot svinīgo godasardzes maiņas ceremoniju pie Rīgas pils
Pulksten 17 Mazajā ģildē izrādīs īsmetrāžas aktierfilmu Vienīgā fotogrāfija
No pulksten 17.30 līdz 23 - pasākums Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem. Lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz 11. novembra krastmalai. Koncertā Strēlnieku laukumā uzstāsies vīru kopa Vilki, folkloras draugu kopa Skandinieki, seno cīņu un folkloras kopa Vilkači, grupa Skyforger. Ugunsplosta palaišana Daugavā
Pulksten 21.30 sadziedāšanās pie Rīgas pils
No pulksten 18 līdz 22 Anglikāņu baznīcā ikvienam būs iespēja klausīties koru Austrums un Sōla priekšnesumu, kā arī dzirdēt solistu Ilzes Gruntes, Andra Gruntes, Haralda Sīmaņa un ērģelnieka Jāņa Pelšes māksliniecisko sniegumu koncertā Daugav'malā mierīgs vakars
Pulksten 18 Rīgas kultūras centrā Iļģuciems koncerts Es vienmēr būšu ar Latviju
Sv. Pētera baznīcā pulksten 18.30 koncertā Kur gājputni, kur mana tauta uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solisti Sonora Vaice un Raimonds Bramanis kopā ar Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas meiteņu kori Sapnis, Jauno Rīgas vīru kori un pūšaminstrumentu grupu
Rīgas Latviešu biedrības namā pulksten 19 būs iespēja dzirdēt Latvijas vīru koru sniegumu diriģenta Edgara Račevska vadībā dižkoncertā Karavīru dziesmas
Avots - kultura.riga.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?