Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Pa bruģi un sliedēm

Aldis Bite

Matīsa un Krišjāņa Barona ielas krustojums Rīgā jau daudzus gadus ir nozīmīgs vairāku tramvaja līniju krustošanās punkts. Galvaspilsētai nepieciešamā sabiedriskā transporta klātbūtne prasa papildu uzmanību, sapratni un zināšanas par ceļu satiksmes noteikumiem no visiem satiksmes dalībniekiem, bet jo īpaši no privātā autotransporta vadītājiem.

Šajā ielu krustojumā nedarbojas populārais pašpārliecināto šoferu teiciens: «Nav jau tramvajs, gan apbrauks!»

Kopš K. Barona ielā kursē ātrgaitas (un arī klusās gaitas) tramvajs, tas būtiski pārmācījis neapzinīgos autovadītājus, samazinot viņu pārgalvību un izskaužot apzināti agresīvu, neapdomīgu braukšanas stilu.

Šogad zemās grīdas tramvaji sāka kursēt arī 11. maršrutā. Tāpēc satiksmes dalībniekiem jārēķinās, ka tramvaja vairākus desmitus metru garais korpuss reizēm var aizšķērsot minētā krustojuma izbraukšanas trajektoriju pat trijos virzienos. It īpaši sarežģīta izbraukšana ir pa K. Barona ielu virzienā uz Brīvības ielu braucošajiem auto vadītājiem, kuriem īsi pirms Matīsa ielas jāuzbrauc uz tramvaja sliedēm, lai turpinātu kustību izvēlētajā virzienā.

«Matīsa ielas krustojumā ar K. Barona ielu virzienā uz Čaka ielu nav ceļa zīmes «braukt taisni» tikai pa joslu, taču pa joslu braucošie atduras pret automašīnām, kas novietotas ietves malā, kamēr pa sliedēm braucošie mierīgi aizbrauc taisni. Bieži izmantoju šo krustojumu un esmu novērojis, ka nereti gadās konflikti un riskantas situācijas,» AutoDienai izklāsta lasītājs Krišjānis Bulle.

Jāņem vērā, visā K. Barona ielas garumā jau vairākus gadus novietotas zīmes, kas liedz kreiso pagriezienu izdarīt no tramvaja sliedēm. Šis ir galvenais strīdus ābols, kura dēļ auto vadītājiem iznāk vārdu pārmaiņa ar Ceļu policiju. Pa tramvaja sliedēm minēto krustojumu pārbraukt taisnā virzienā tik tiešām aizliegts. Uzsākot kustību no savas labās joslas, uzreiz jāgriež stūri mazliet pa kreisi, gar sliedēm un jātēmē uz brīvo joslu, pat nerādot kreiso pagriezienu.

Nevajag pārbraukt krustojumu taisni - līdz stāvošajām mašīnām, lai tikai tad ielīstu brīvajā joslā. Šajā vietā ir tikai viena likumīga braukšanas josla un, taisni braucot, arī pagrieziens nav jārāda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Auto nevajag tēlot tramvaju

Bez nosaukuma

Māris Ozoliņš
Konkursa Latvijas gada auto rīkotājs
Neesmu priekšzīmīgs braucējs, taču tos autovadītājus, kas
K. Barona ielā ar savām automašīnām tēlo tramvajus, ciest nevaru. Visiem zināms, ka šī bruģētā iela ir viena no svarīgākajām transporta artērijām, ja nepieciešams ātri nokļūt centrā. Saprotu, ka braukt pa tramvaja sliedēm var pēc Matīsa ielas krustojuma virzienā uz Brīvības ielu. Tur bruģa kvalitāte pasliktinās un mašīnu skaits samazinās. Lai nesabojātu auto piekari, braukšana pa tramvaja sliedēm ir kompromiss. Centrā gan šāda braukšana nav attaisnojama, jo apdraud gan citus transportlīdzekļus, gan arī gājējus.

Bez nosaukuma

Ojārs Vētra
Auto žurnālists
Matīsa un Krišjāņa Barona ielas krustojums tur izbūvēto tramvaja sliežu dēļ ir visai neveikls, tādēļ maldina tos braucējus, kas ne visai brīvi pārvalda ceļu satiksmes noteikumus, īpaši likumus par tramvaja sliežu šķērsošanu. Iespējams, ka papildu ceļa zīmju uzstādīšana daļēji atrisinātu šo problēmu. Saprotams, nezināšana jau neatbrīvo no atbildības par pārkāpumu vai netīšu avārijas izraisīšanu. Katrā krustojumā ceļu policistu nenostādīsi, bet šajā noslogotajā Matīsa un Krišjāņa Barona ielas krustojumā gan vajadzētu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?