Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Papildu 105 miljoni eiro

Viena no galvenajām veselības aprūpes aktualitātēm ir 2015. gada veselības budžeta sagatavošana. Uz papildu finansējumu cer gan veselības aprūpes nozare, gan pacienti. Par būtiskākajām prioritātēm papildu finansējuma piešķiršanai izvirzīta veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības vairošana un medicīniskā personāla atalgojuma paaugstināšana. Pieejamības jomā galvenais ir rindu un pacientu līdzmaksājumu mazināšana, kā arī finansējuma palielināšana kompensējamiem medikamentiem. Jāpiebilst, ka Latvijā ir vienas no augstākajām pacientu iemaksām Eiropas Savienībā.

Minimāli - 40 miljonu

Veselības ministrija (VM) nākamā gada budžetā papildus prasa 105 miljonus eiro konkrētiem mērķiem, kas tiek dēvēti par jaunajām politikas iniciatīvām. Jāpiebilst, ka par katru jaunās politikas iniciatīvu notiek diskusijas valdībā un tās ir savstarpēji konkurējošas ar citu nozaru politikas iniciatīvām. Finanšu ministrija jau ir paudusi, ka visu ministriju pieprasījumus par papildu finansējuma piešķiršanu iekļaut nākamā gada budžetā nebūs iespējams, jo tas nozīmētu ievērojami palielināt budžeta deficītu, kas nav pieļaujams. Diskusija par nākamā gada ministriju pieteiktajām jaunajām politikas iniciatīvām notiks tikai pēc jaunās valdības apstiprināšanas.

VM pārstāvis Oskars Šneiders Dienai norādīja, ja neizdosies iegūt visu prasīto papildu finansējumu - 105 miljonus eiro -, minimālā summa, lai pacienti kaut nedaudz sajustu situācijas uzlabošanos un pieejamības deficīta mazināšanos, būtu 40 miljonu eiro. Šā gada veselības budžets ir 739 597 335 miljoni eiro jeb 3,13% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Nākamā gada pamatfunkciju veikšanai (tā sauktais bāzes finansējums) VM papildus prasa 95,14 miljonus eiro, tas nozīmē, ka 2015. gadā budžets pieaugtu līdz 808,2 miljoniem eiro jeb 3,2% no IKP. Jāpiebilst, ka Pasaules Veselības organizācija Latvijai rekomendējusi jau 2015. gadā veselībai novirzīt 5% no IKP. Saskaņā ar VM plānu 4% no IKP veselībai plānoti tikai 2020. gadā, faktiski tas nozīmē, ka veselības budžets sasniegtu 1384,4 miljonus eiro.

Problēma - rindas

Tā kā viena no lielākajām problēmām veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā ir augstie pacientu līdzmaksājumi, to samazināšanai nākamajā gadā VM papildus prasa 11 560 eiro. Tas nozīmētu, ka nākamgad tiktu atcelta pacientu iemaksa pie ģimenes ārsta un līdzmaksājums par dienu stacionārā no pašreizējiem 13,52 eiro samazinātos līdz septiņiem eiro, savukārt līdzmaksājums par operāciju no pašreizējiem 42,69 eiro saruktu līdz 21 eiro.

Kompensējamo medikamentu pieejamības palielināšanai VM papildus prasa 27 576 eiro. Tas nodrošinātu pašreizējām diagnozēm 31 367 pacientu pieaugumu, kā arī papildu 14 100 pacientiem medikamentu kompensācijas apmērs tiktu atjaunots no 50% uz 70%, papildu 10 934 pacientiem - no 75% uz 90%.

Viena no svarīgām prioritātēm attiecībā uz zāļu kompensācijas sistēmu ir papildu līdzekļu nodrošināšana onkoloģiskajiem slimniekiem. Par slikto situāciju šajā jomā satraucas gan onkoloģisko pacientu biedrības, gan ārsti onkologi. Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis vairākkārt ir uzsvēris, ka Latvijas pacienti atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas slimniekiem tiek ārstēti, izmantojot 20 gadu vecas terapijas, un diemžēl apmaksāto medikamentu grozā nav iekļauti jaunākie un efektīvākie biomedicīnas preparāti. Tāpat jau uz iekļautajām zālēm ir attiecināms kvotu princips. VM pārstāvis O. Šneiders apliecina, ka viena no jaunās politikas iniciatīvām, kura ir prioritāra un kurai noteikti nākamgad tiks novirzīti papildu līdzekļi, ir kompensējamie medikamenti onkoloģijas slimniekiem, ar to saprotot gan jaunu diagnožu, gan jaunu preparātu iekļaušanu kompensācijas sistēmā.

Rindu mazināšanai uz ambulatorajiem pakalpojumiem (ģimenes ārsti un speciālisti) VM prasa papildu 11 311 eiro. Tas nozīmē, ka ģimenes ārstu apmeklējumu skaits pieaugtu par 135 800, speciālistu - par 56 000. Apmeklējumu skaits uz izmeklējumiem un terapiju pieaugtu par 55 000, uz laboratoriskajiem izmeklējumiem - par 276 300.

Ārstniecības personu darba samaksas paaugstināšanai papildus tiek prasīti 30 744 eiro, tas nozīmē, ka ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem darba samaksa pieaugtu līdz 956 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem - līdz 574 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - līdz 390 eiro.

Jāsasniedz 5% no IKP

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris jau paudis viedokli, ja izdotos panākt, ka nākamā gada budžetā veselībai tiek piešķirti visi papildus prasītie 105 miljoni eiro, tas būtu solis pareizajā virzienā. Taču VM aprēķinātie minimāli nepieciešamie līdzekļi - 40 miljoni eiro - ir stipri par maz un situāciju pēc būtības nerisinās. V. Keris arī uzsver, ka Latvijai pēc iespējas ātrāk - bet ne vēlāk kā 2015. gadā - veselības izdevumiem jānovirza 5% no IKP. Arodbiedrības prioritātes nākamajam gadam ir «katastrofāli zemā atalgojuma» ārstniecības personām paaugstināšana, kā arī rindu un pacientu līdzmaksājumu mazināšana. Jāpiebilst, ka līdz šim arodbiedrība visai skeptiski ir izturējusies pret papildu līdzekļu iegūšanu, sasaistot veselības aprūpes pakalpojumus ar nodokļu nomaksu.

Jāteic, ka no šā gada veselības aprūpes budžeta 739 597 335 eiro vislielākā naudas summa - 255 887 012 eiro - novirzīta ambulatorajai aprūpei, 235 171 895 eiro novirzīti stacionārajai aprūpei, 117 506 637 eiro - kompensējamiem medikamentiem. 2014. gada tarifos par ārstniecības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem palielināts arī darba samaksas elements, kas nosaka, ka vidējā darba samaksa mēnesī ārstam ir 846,61 eiro pirms nodokļu nomaksas, ārstniecības un pacientu aprūpes personām - 506,54, ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - 338,64 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?