Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Par prieku Mārtiņiem

Nezinu, cik daudzi cilvēki seko vecām tradīcijām un Mārtiņdienu sagaida ar zoss cepeti, taču šogad pati dzīve uzprasās uz svinēšanu - Mārtiņi iekrīt sestdienā. Pat ja jums tuvumā nav neviena Mārtiņa, ko iepriecināt, ir brīva diena, novembrim ierasti draņķīgs laiks aiz loga - atliek vien dzert vīnu, skatīties filmas un gatavot garšīgus ēdienus.

Restorāna Desiderata šefpavāra Māra Astiča trīs pīles varianti izklausās kārdinoši, pat tikai receptes lasot. Māris teic - pīles vietā pēc šīm pašām receptēm varat droši gatavot arī zosi vai vistu atkarībā no tā, kurš putns jūsu tuvākajā veikalā vai apkārtnē vieglāk un lētāk pieejams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

4 personām vajadzēs: 4 pīles kājas, 5 daivas ķiploka, 1 sīpolu, pa 1 zariņam timiāna un rozmarīna, lauru lapas, apelsīna miziņu, 1 kanēļa standziņu, pīļu taukus vai olīveļļu, 1 vidēji lielu ziedkāpostu, 150 ml saldā krējuma, 150 ml piena, 200 g sviesta, pēc garšas - muskatriekstu, sāli, piparus, 1 kg sarkano bietīšu, etiķi
1. Pīles kājas iemarinē ar garšaugiem, sāli, pipariem un apelsīna miziņu. Pievieno kanēļa standziņu un ļauj diennakti iemarinēties.
2. Kājas liek taukos (vai olīveļļā tā, lai eļļa apsedz kājas) un liek cepeškrāsnī 120 grādos piecas stundas. Var sautēt arī uz plīts - tad nogriež vismazāko karstumu un ļauj, lai kājas karsējas (taukviela tik zemā temperatūrā pat īsti neuzvārās). Kad kājas gatavas, tās atpūtina, lēnītēm atdzesējot.
3. Ziedkāpostus sautē pienā, pievienojot saldo krējumu un garšvielas. Liek virtuves blenderī blendēt, pievieno sviestu. Blendē līdz viendabīgai masai.
4. Pasniedz ar bietītēm un ziedkāpostu biezeni.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 4 porcijām:
1 pīle, 300 ml alus, pa
zariņam no katra garšauga (timiāns, rozmarīns,
pētersīlis), sāls, pipari, sojas mērce pēc garšas, 4 ķiploka daiviņas, 1 vidējs sīpols. Dārzeņi pēc izvēles: 1 cukīni, 1 vidēja seleriju sakne,
1 vidējs kālis, 200 g gaileņu, 1 neliels patisons, 200 g sviesta
1. Pīli sadala porciju gabalos un viegli iemarinē, pievienojot sāli, piparus, garšaugus un sojas mērci. Apcep uz straujas liesmas.
2. Cepamtraukā lej alu un novāra līdz 1/3. Tad liek traukā pīli, ķiplokus un sīpolus. Pārliek foliju un liek cepeškrāsnī 140 grādos 2 h sautēties.
3. Kad pīle jau gatava, tai cepamtraukā pievieno apceptus dārzeņus un 10-15 min sautē, pārlej ar pīles gaļas buljonu.
4. Iemaisa sviestu un pievieno garšvielas pēc garšas. Pārkaisa ar sakapātu pētersīli.

Pīles cepetis ar sarkanajiem kāpostiem

4-6 personām vajadzēs: 1 pīli, garšaugus (timiānu, rozmarīnu), 1 ķiploku, 1 sīpolu, 200 g sviesta, sāli un piparus pēc garšas. Glazūrai: medu, sinepes un sojas mērci attiecībās 1:1:1. Sautētiem sarkanajiem kāpostiem: 1 lielu sarkanā kāposta galviņu, 1 l ābolu sulas, 1 kanēļa standziņu, 2 krustnagliņas
1. Pīli iemarinē un atstāj uz diennakti. Vēderā saliek garšaugus, sviestu, ķiploku un sīpolu. Pēc vēlēšanās var likt arī ābolus.
2. Liek pīli cepeškrāsnī uz 180 grādiem un cep septiņas minūtes. Tad pazemina temperatūru līdz 120 grādiem un cep pusotru stundu, ik pēc 20 minūtēm aplaistot ar buljonu.
3. 20 minūtes pirms gatavības nosmērē pīli ar glazūru 3-5 reizes. Tā - lai cepetis vienmērīgi kļūst brūns.
4. Ja izvēlaties zosi, tad tā ir jācep ilgāk. Zosij jābūt pilnīgi gatavai, pīli var pasniegt vidēji gatavotu, sārtu.
5. Kamēr pīle cepas, gatavo kāpostus.
6. Kāpostus plāni sagriež un liek katlā. Pārlej ābolu sulu, pievieno garšvielas un uz mērenas liesmas sautē līdz gatavībai. Pasniedz ar cepeti.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?