Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Partiju dibina piespiedu kārtā

Reģionālo partiju veidošana ir piespiedu solis, jo lielākajā daļā pašvaldību ar vairāk nekā 5000 iedzīvotājiem kandidātu sarakstus vēlēšanās var pieteikt tikai partijas vai to apvienības, Dienai atzina Reģionu alianses priekšsēdis Andrejs Ence, kurš vada Babītes novada domi. Pirms vairāk nekā desmit gadiem nolūkā nostiprināt partijas rindas ar spēcīgiem reģionu pārstāvjiem likuma izmaiņas, kas ļauj daļā pašvaldību startēt tikai partijām, ierosināja Tautas partija.

Pirms 2001. gada pašvaldību vēlēšanām tai arī izdevās piesaistīt lielu daļu līdz tam bezpartijisko, populāro vietējo līderu. Viņi bija liels atbalsts partijai arī pirms Saeimas vēlēšanām, reklamējot ar TP atbalstu veiktos uzlabojumus pašvaldību infrastruktūrā. Līdz tam pašvaldībās populārākie politiskie spēki bija LSDSP un Latvijas Zemnieku savienība.

Toreiz neviens nedomāja, ka TP darbību kādreiz beigs tāpat kā tās sabiedrotā LPP/LC, likteņa varā atstājot lielu skaitu novados cienītu cilvēku. Tagad viņi cits pēc cita veido vietējās partijas, jo ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem saistīties vairs negrib, ņemot vērā to mainīgo politisko ietekmi, kas vienā dienā var zust. Viens no toreizējiem TP līderiem Gundars Bērziņš, kas ir atgriezies savā zemnieku saimniecībā Jēkabpils pusē, Dienai tagad sacīja: «Pašvaldībām ir jādod brīvlaišana, un tā dzimtbūšana politiskajā sistēmā jābeidz. Mēs bijām duraki, jo nenoprognozējām sekas. Tagad ir redzams, ka tie mērķi nav sasniegti un likumu vajag grozīt.» Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars uzskata, ka tās nav partijas, bet likumam pielāgoti veidojumi, un secina: «Mēs izjūtam iepriekšējās politikas sekas - cilvēki reģionos vairs netic, ka lielās partijas spēj strādāt ilgtermiņā.»

Lokālās nav reģionālās

Pēc TP lēmuma likvidēties pirmais reģionālo partiju izveidoja bijušais Valkas mērs un kādreizējais Saeimas deputāts Vents Armands Krauklis, jau pērnvasar nodibinot Vidzemes partiju, uzticot tās vadību savam Rūjienas kolēģim Guntim Gladkinam. Reģionu alianse kā Rīgas apriņķa novadu apvienība labi startēja jau iepriekšējās vēlēšanās. Tagad tā ir sapulcējusi vietējos līderus arī no Salacgrīvas, Skrundas, Saldus, Vecumniekiem, Jelgavas, Jūrmalas. Iespējams, tai pievienosies pašvaldību deputāti arī no Talsiem, Ventspils, Gulbenes, Pļaviņām. Līdzīgi ārpus sava novada robežām domubiedrus atradusi nesen Preiļos dibinātā Latgales partija, kurā iesaistījušies pārstāvji no Balviem, Dagdas, Daugavpils, Kārsavas, Ludzas, Rēzeknes, Riebiņiem. V. A. Krauklis saredz atšķirību starp lokālajām partijām, kuras izveidotas vienā pašvaldībā (Ventspilī, Liepājā), un reģionālajām ar pārstāvniecību plašākā teritorijā, kāda esot arī Vidzemes partijai. Tā startēs ne tikai Valkas un Rūjienas, bet arī Alūksnes, Aizkraukles, Gulbenes novada, Valmieras domes vēlēšanās.

Tā pa īstam vietējo partiju kustība plašumā vērsusies šogad. Par to gan dzirdami arī nostāsti, ka dažviet, lai nodrošinātu vismaz 200 dibinātāju klātbūtni kongresā, tajā iesaistīti vietējie deju kolektīvi un kori, kuru pastāvēšana ir atkarīga no pašvaldības labvēlības. No aptaujātajiem vienīgi Madonas novada domes priekšsēdis Andrejs Ceļapīters atzina, ka viņam nav ne spēka, ne laika veidot savu partiju un galvenais - pēc tam nodrošināt tās darbību. Viņš vēl nav izvēlējies politisko spēku, no kura startēt nākamajās vēlēšanās, bet varētu būt viens no retajiem, kas izšķiras par labu kādai valdībā pārstāvētai partijai. Par līdzīgu soli varētu vienoties arī no Tautas partijas ievēlētā komanda Cēsu domē bez novada priekšsēža Ginta Šķendera, kurš vēlēšanās vairs nekandidēs. Taču arī cēsnieki galīgo lēmumu vēl nav pieņēmuši.

Daļa mērķē uz Saeimu

Sabiedrībai nav zināma pārāk plaša informācija par vietējo organizāciju darbību. Jaundibinātās partijas Kuldīgas novadam un novada vadītāja Inga Bērziņa stāstīja, ka kuldīdzniekiem notiek regulāras un arī paplašinātas valdes sēdes, kurās galvenokārt tiek apspriesti domes sēdes darba kārtības jautājumi. Atšķirībā no citiem vietējiem politiskajiem spēkiem Kuldīgas novada partija neplāno startēt Saeimas vēlēšanās, taču I. Bērziņa pieļauj, ka pirms tām varētu slēgt sadarbības līgumu ar kādu no lielajiem politiskajiem spēkiem. Reģionu partiju veidošanās vēl turpinās - līdz Jāņiem bijušie LPP/LC biedri mēra Leonīda Salcēviča vadībā tādu plāno nodibināt Jēkabpilī, bet bijušais Talsu mērs, no TP ievēlētais domnieks Aivars Lācarus - Talsos.

Pirmais mērķis ir labi startēt pašvaldību vēlēšanās nākamā gada 1. jūnijā. Ja šo pārbaudījumu izdosies izturēt, tad jāvienojas par kopīga saraksta veidošanu Saeimas vēlēšanām, domā Reģionu alianses vadītājs A. Ence. Vietējie līderi uzskata, ka reģionu intereses parlamentā un valdībā tā pa īstam neviens neaizstāv. Latvijas politiskās tradīcijas nosaka, ka katrās Saeimas vēlēšanās ir vieta vienam jaunam politiskajam spēkam. Ja valsts kontroliere Inguna Sudraba nolems veidot savu partiju, tad V. A. Krauklis neredz iespēju reģionu partiju sarakstam iegūt nopietnu ietekmi nākamajā Saeimā. «Ja Sudraba nestartēs, tad Reģionu aliansei var būt labi rezultāti,» uzskata V. A. Krauklis. Pēc viņa domām, neviens cits bez I. Sudrabas nevar izveidot vērā ņemamu jaunu politisko spēku. Kā zināms, pretenzijas uz to ir izskanējušas no vairākām biedrībām, kādu izveidojis gan Jaunā laika dibinātājs Einars Repše, gan no Zatlera Reformu partijas aizgājusī deputātu grupa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Reģionālās partijas

Pieredzējušās lokālās partijas un to priekšsēdētāji
Latvijai un Ventspilij, Ventspils domes priekšsēdis Aivars Lembergs
Tukuma pilsētai un novadam, Tukuma novada priekšsēdis Juris Šulcs
Jūrmala - mūsu mājas!, domes deputāts Raimonds Munkevics
Ogres novadam, Ogres novada priekšsēdis Edvīns Bartkevičs
Reģionu alianse (iepriekš Rīgas apriņķa novadu apvienība), Babītes novada priekšsēdis Andrejs Ence
Liepājas partija, Liepājas mērs Uldis Sesks
Apvienība Iedzīvotāji, Kaspars Upaciers


Partijas, par kurām nav pieejama pilnīga informācija
Latgales sirds
Rēzeknes jaunsaimnieks
Rīgas partija
Apvienība Liepājas attīstībai
Latgales tauta
Tev, Jūrmala! (ir pārstāvēta Jūrmalas domē)
Vienota Rēzekne (ir pārstāvēta Rēzeknes domē)
Daugavpils atdzimšana


Pēdējā gada laikā dibinātās partijas
Vidzemes partija, Rūjienas novada priekšsēdis Guntis Gladkins
Attīstības partija, Daugavpils domes priekšsēde Žanna Kulakova
Mūsu partija, Daugavpils domes priekšsēža vietniece Līvija Jankovska
Gods kalpot Rīgai!, Rīgas vicemērs Andris Ameriks
Valmierai un Vidzemei, Valmieras domes izpilddirektors Jānis Baiks
Daugavpils novada partija, Daugavpils novada priekšsēde Janīna Jalinska
Kuldīgas novadam, Kuldīgas novada priekšsēde Inga Bērziņa
Latgales partija, Preiļu novada priekšsēdis Aldis Adamovičs

Vietējās partijas vēl plānots dibināt Jēkabpilī, Talsos

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?