Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pārvaldnieks nedrīkst slēpt, kur tērēta nauda

Vairāk nekā 12 tūkstošu gadā - tik sūdzību par pašvaldības namu pārvalžu darbību saņem Rīgas domes Mājokļu un vides departaments. Lielākā daļa no tām saistīta ar iekasētās apsaimniekošanas naudas izlietojumu, atzīst departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko. Viņš gan atbalsta namu pārvalžu sākto praksi, ka apkures sezonas priekšvakarā no apsaimniekošanas naudas tiek maksāts apkures parāds. «Kas ir svarīgāks - kāpņu telpas remonts vai siltuma pieslēgšana rudenī? Remonts nav pamata pakalpojums,» norāda A. Aļeksejenko.

Iedzīvotājiem ir tiesības prasīt no mājas pārvaldnieka pārskatu par tām obligātajām darbībām, ko paredz Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums, uzsver Latvijas Dzīvokļu īpašnieku savienības priekšsēdētāja Laimdota Šnīdere. Šajā sarakstā ietilpst dzīvojamās mājas sanitārā apkope, apkures, aukstā ūdens un kanalizācijas nodrošināšana, kā arī sadzīves atkritumu izvešana, dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju pārbaude, tehniskā apkope un kārtējais remonts, energoefektivitātes minimālo prasību izpildes nodrošināšana. Mājas uzlabošana, piemēram, siltināšana, ietilpst papildu darbībās, par ko mājas īpašniekiem jāvienojas atsevišķi ar apsaimniekotāju vai pārvaldnieku. «Par remontu katrā mājā ir sava noteikta kārtība,» norādīja L. Šnīdere.

Dienas lasītāju pieredze gan liecina, ka namu apsaimniekotāji bieži vien nesniedz informāciju, ko pieprasa iedzīvotāji. «Protams, ka nezinu, kur palikusi nauda, kuru iekasē par mājas uzturēšanu. Mēs jau labprāt būtu aizgājuši prom no mūsu namu pārvaldes, bet diemžēl lielākajai daļai mājas iedzīvotāju ir vienkārši pie kājas. Dzīvoju tipiskā deviņstāvu bloka mājā vienā no Rīgas guļamrajoniem. Diemžēl, tā kā lai pieņemtu kādu lēmumu, ir nepieciešams savākt vismaz 51% dzīvokļu īpašnieku balsu, neizskatās, ka mums kādreiz izdosies savu māju nosiltināt, aiziet prom no namu pārvaldes un tā tālāk,» atsaucoties portāla Diena.lv aicinājumam pastāstīt par savu pieredzi, raksta kāds lasītājs. Savukārt kādam citam ir veiksmīgāka pieredze: «Dzīvoju projektā, kur iedzīvotāji ir izveidojuši savu kooperatīvu, uz apsaimniekotāju rīkojām konkursu. Regulāri notiek sapulces, kur tiek sīki un smalki uzskaitīts, kur un kā tiek tērēta maksājumu nauda. Mums ir palaimējies, ka valdē ir aktīvi iedzīvotāji un viņu vidū ir jurists, kas zina šo lietu juridisko pusi. Bet, ja gaidīsi, ka kaimiņš ar šīm lietām nodarbosies, interesēsies utt., tad nekas nenotiks. Pašiem jāizrāda iniciatīva!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko var darīt dzīvokļu īpašnieki?

Neatkarīgi no tā, vai nama apsaimniekošana uzticēta pašvaldības namu pārvaldei, privātai kompānijai vai pašu iedzīvotāju kooperatīvam, jautājumus, kas skar maksu par kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, apkures sākšanu un beigšanu, kā arī līdzekļu uzkrāšanu un izlietošanu kapitālajam remontam, lemj kopsapulce.var lemt arī par apsaimniekotāja nomaiņu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?