Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Patēriņa preču cenas pasaulē sarūk

Ekonomiskais panīkums pasaulē kļūst aizvien pamanāmāks - vasarā cilvēki pat turīgajās valstīs atturējušies no lieliem pirkumiem, tāpēc tirgotāji daudzās Rietumeiropas valstīs un pat vēl nesen strauji augušajā Ķīnā spiesti samazināt preču cenas. Arī citās jaunattīstības valstīs inflācijas tempi ir manāmi piebremzējuši.

Pirmo reizi 22 gados

Kopš Berlīnes mūra krišanas vācieši piedzīvojuši vairākus ekonomikas pagrimuma brīžus, taču neviens no tiem nav bijis tirgotājiem un ražotājiem tik postošs kā pašreizējā dižķibele. Statistika liecina, ka jūlijā patēriņa preču cenas salīdzinājumā ar šo pašu mēnesi pērn ir samazinājušās par vidēji 0,5 procentiem. Pircēju pasivitātes izraisītais cenu kritums turīgajā Eiropas valstī fiksēts pirmo reizi pēdējo 22 gadu laikā. Eksperti cenu kritumu skaidro gan ar energoresursu cenu kritumu, gan ar vājo pieprasījumu, kas mudina tirgotājus izsludināt izpārdošanas vai samazināt uzcenojumu. Piemēram, šķidrais kurināmais Vācijā jūlijā maksāja par 40 procentiem lētāk nekā pirms gada, bet pārtikas produkti - par 2,4 procentiem, ziņo aģentūra Reuters.

Līdzīga aina jūlijā bija novērojama arī vairākās citās Eiropas «labklājības zemēs». Zviedrijā patēriņa preces gada laikā kļuvušas lētākas par 0,9 procentiem. Dānijā pagājušomēnes cenas salīdzinājumā ar jūniju sarukušas par 0,5 procentiem, bet gada griezumā vēl saglabājas neliels pieaugums - aptuveni viens procents, raksta aģentūra RTTNews. Norvēģijā mēnesī cenas sarukušas par 0,6 procentiem, galvenokārt pateicoties lētākiem apģērbiem, apaviem un aviobiļetēm. Tiesa, gada pieaugums vēl ir spēcīgs - ap 2,2 procentiem.

Austrumeiropas teicamniecē Čehijā patēriņa preču cenu pieaugums gada laikā jūlijā bija vairs 0,3 procenti, kas ir zemākais kopš tās pievienošanās Eiropas Savienībai. Salīdzinājumā ar jūniju cenas pat kritušās par 0,4 procentiem.

Pat Ķīna vārga

Pat viena no straujāk augošajām pasaules valstīm, vēl pērn par pasaules ekonomikas glābēju uzskatītā Ķīna šovasar izskatās vārga. Pasaules trešajā lielākajā ekonomikā pagājušomēnes privātajam sektoram klājās grūti, un tas atspoguļojas patēriņa preču cenu kritumā.

Ķīnu varētu izglābt valdības īstenotā daudzmiljardu stimulēšanas programma, kas pamazām sāk dot augļus. Piemēram, ražošanas un vairumtirdzniecības apjomi jūlijā ir pieauguši. «Ķīnas ekonomika parādījusi dažas pozitīvas izmaiņas,» Nacionālā statistikas biroja preses pārstāvi Li Sjaočao citē aģentūra AP, «tomēr dažu uzņēmumu peļņas līkne joprojām ir dziļā bedrē.»

Jūnijā patēriņa preču cena Ķīnā nokritās par 1,8 procentiem salīdzinājumā ar pērnā gada jūniju. Tas bija jau sestais mēnesis pēc kārtas, kurā patēriņa preces kļūst lētākas. Vairumtirdzniecībā cenas gada laikā kritušās vēl straujāk - par 8,2 procentiem. Ķīnai ilgi neizdevās vairot pieprasījumu, pat par spīti valdības ceturtdaļtriljonu latu vērtajai stimulēšanas programmai, kas paredz apgādāt ar valsts pasūtījumu simtiem kompāniju, lai cilvēkiem būtu darbs un ienākumi. «Deflācija padziļinās. Pieprasījums vēl nav pietiekami spēcīgs, visu ekonomiku aptverošs,» Citigroup ekonomists Kens Pens aģentūru AP informē, ka vēl nav pamata cerēt uz labākiem laikiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?