Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Pieticība grezno cilvēku

Reiz kādus Jāņus Laima Poga svinējusi draugu lokā, tur bijis arī dziednieks. Gājuši pirtī. Kāds palūdzis, lai dziednieks apskatot, kas vainas mugurai. Laima nodomājusi - viņai arī jāpalūdz apskatīt muguru. «Dziednieks paspaida dažus punktiņus, domāju - teiks kaut ko par muguru. Un... Viņš pasaka: «Jums piemīt ārkārtīgi lielas spējas priecāties.» Jā? Bet - jā! Man prieks, ka saulīte spīd, puķe zied, ka pagājis garām skaists cilvēks,» saka ekskursiju vadītāja Laima Poga. No viņas pašas plūst labsirdība un enerģija.

Večas un dāmas

«Esmu lauku meitene, skolas gados katru dienu septiņus kilometrus gāju kājām uz skolu,» bērnības rūdījumu atceras Laima Poga. Viņas tēvs bijis agronoms, padomju laikos agronomus sūtīja uz objektiem, kur vajadzēja pacelt lauksaimniecību, tādēļ ģimene Kurzemē bieži mainīja dzīvesvietu. «Sākumā šķita briesmīgi, tik bieži skolas jāmaina! Tagad domāju - tā bija laba pieredze. Jaunā vietā vienmēr parādīt sevi, iepazīt apstākļus, iegūt jaunus draugus,» atzīst Laima.

Pēc vidusskolas aizgājusi mācīties uz Taškentas Svešvalodu institūtu. To pabeigusi, iestājusies Ļeņingradas Augstākajā kultūras skolā. «Manā plūsmā bija 250 cilvēku no visas Padomju Savienības. Tikai divas bijām, kas augstskolu pabeidza ar sarkano diplomu. Pēc diploma pasniegšanas mani paaicina rektors un saka, ka šajā gadā atver juridisko fakultāti un izcilniekus tajā aicina stāties bez konkursa. Es izbijos! Tagad to nožēloju. Bet manas draudzenes meita ir juriste, kad viņa sāk tos pantus skatīt, domāju - tas man nepiestāvētu. Varbūt tā arī bija pareizi,» secina Laima. Latvijas Universitāti Laima pabeigusi kā pedagoģijas maģistre. Trīs augstskolas pēc kārtas! «Jā, man vienmēr patīk kas jauns. Ja kaut ko jaunu dzīvē neiegūstu, jūtos tāpat kā, ja ilgāku laiku nepaēdu, - sāk sāpēt galva, un ķermenī nemiers. Iekšējā pasaule diktē: Laima, dari kaut ko, neapstājies un neesi tāda pati kā vakar!» sajūtas raksturo Laima Poga. Katru dienu cilvēkam jābūt citādam, uzskata seniore, un šī pārliecība nav rimusi joprojām. «Lai gan... Smiekli nāk. Pavadu mazdēlu uz treniņiem, viņš mudina: «Ome, vai tu nevari iet ātrāk?» Nevaru, laikam vecums nāk virsū. Viņš atbild: «Tev jau vecums ir atnācis.» Var jau būt, ka pēc gadu skaitļiem ir atnācis. Nākamgad man būs 70! Šķiet, tās ir tā-ādas vecenes! Kad pati ar dāmām satiekos, viņas iedalu večās un dāmās. Večas neiet laikam līdzi, dzīvi nomuļļājušas un nu to izvelk. Bet dāmas ir tās, kas jūtas labi, ir jaunas, smukas un varenas. Domāju, savā iekšējā pasaulē esmu dāma,» atzīst Laima. Viņa neslēpj - gājusi arī uz kosmētisko salonu. «Desmit reizes samaksāju pa 15 latiem, izrēķināju un ar šausmām nodomāju - tā ir puse cenas ļoti labam ceļojumam! Un vairāk neeju, labāk aizbraucu pasauli paskatīties,» smejot nosaka Laima.

Pasaule mūsu mājas

«Latvija ir skaista,» saka Laima, «bet ar to nepietiek, XXI gadsimtā tas ir par maz. Tomēr pasaule arī ir mūsu mājas.» Par angļu valodas skolotāju Laima Poga nostrādājusi 31 gadu, taču paralēli bijusi arī gide. Izbraukāta visa pasaule, un arī tagad Laima vada ekskursijas, sadarbojoties ar vairākām tūrisma aģentūrām. Zinot, ka cilvēkiem līdzekļu nav daudz, Laima iesaka, viņasprāt, burvīgu maršrutu: «Nesen biju Polijā - Varšava, Krakova, Veličkas sālsraktuves, Zakopane un Čenstohova. Vienā maršrutā pieci UNESCO kultūras mantojuma objekti! Šis maršruts ir brīnums!» Laima piekrīt - jā, aizbraucot uz tālām zemēm, gribas justies kā baltajam cilvēkam... «Bet kas liedz vienkāršākā vietā apēst zupiņu un aiziet uz dārgu vietu izdzert tasi kafijas? Es vienmēr tā daru. Un, kad esam kompānijā, pasūtām trīs nacionālos ēdienus, lūdzam atnest trīs šķīvjus un sadalām! No pieticības nav jākaunas, tieši tā cilvēku grezno. Jo vienkāršāks cilvēks, jo jaukāks,» novērojusi Laima.

Ceļojumos gidei nākas sastapties ar dažādiem ļaudīm, un Laima atzīst - viņa mazliet bīstas un diplomātiski cenšas izvairīties no cilvēkiem, kas ir nervozi, ar visu neapmierināti, vienmēr kritizē. «Esat dzirdējuši teoriju par to, ka sliktās domas apaug ar sliktām un nāk atpakaļ? Un labās domas apaug ar labām un nāk atpakaļ? Aizbraucot uz kūrortu, brīnāties - kāpēc ir tik viegli un patīkami? Kāpēc tik laba gaisotne? Tāpēc ka uz kūrortu neviens nebrauc ar sliktām domām, nevienas tautības pārstāvis. Labās domas tad saplūst kopā, un cilvēks atgriežas bagātāks, interesantāks.»

Vienkārši lustīgs cilvēks

Lasītāji, kuri Laimu Pogu ieteica šai intervijai, viņu raksturoja kā enerģisku, labsirdīgu un dzīvespriekam iedvesmojošu gidi. Taujāju, kas Laimā dominē - pedagoga vai tomēr ceļotāja gars? «Esmu vienkārši lustīgs cilvēks! Man nepatīk uzspiest savas pedagoģiskās domas. Es vispār pati nekad nepieņemu nevienu padomu, tikai arodspeciālistu padomus - vai tas drēbnieks, kurpnieks vai dakteris. Jo tā muļķīgā, vispārīgā pļāpāšana - tā ir tik pavirša! Tā ir rupja iejaukšanās cilvēka iekšējā pasaulē,» novērojusi Laima.

Viņa vienmēr atceroties kādu anekdoti par padomu došanu: «Pie psihologa ienāk pacients. Pēc piecām minūtēm psihologs saka: šodien jūs tāds kā nemierīgs, neuzmanīgs. Pacients: es tagad gribu uz tualeti. Psihologs: ā, par to tad arī parunāsim...» Pati Laima padomus mēdzot dot ļoti uzmanīgi. «Sliktā nozīmē apbrīnoju tos cilvēkus, kuri saka: nu tikai savai meitai pateikšu! Kā viņi nesaprot, ka jaunā paaudze jau sen mūs ir pāraugusi, ka viņi ir gudrāki, pareizāki un visu dara atbilstoši mūsu laikmetam?! Kad mēs dzīvojām, tas biju mūsu, kara bērnu, laikmets - tad bērni un mazbērni apmēram vienādā tempā attīstījās. Progress bija lēns. Bet tagad - kā mēs ar savu veco pieredzi drīkstam stumdīt un grūstīt, un iejaukties? Pret savu meitu un znotu izturos ar pietāti, jo viņi ir ļoti gudri, visu savā dzīvē sakārtojuši, un viņiem nevajag vecu cilvēku iejaukšanos,» uzskata Laima un piebilst, «mūsu jaunatne ir kolosāla!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Laima Poga

Dzimusi 1944. gada
16. jūlijā Vānē
Pabeigusi Sabiles vidusskolu
Studējusi Taškentas Svešvalodu institūtā, Ļeņingradas Augstākajā kultūras skolā, Latvijas Universitātē ieguvusi pedagoģijas maģistra grādu
Par angļu valodas skolotāju Rīgas skolās nostrādājusi 31 gadu. Paralēli strādājusi par gidu, ir Latvijas Gidu asociācijas biedre
Grāmatu Cerību ceļš, Sirdsizglītība, Kristaps Keggi. Intervijas autore, līdzautore Aīdas Krūzes grāmatai par pedagoģijas profesori Ausmu Šponu Uzticība pedagoģijai
Ģimene: meita, znots un mazdēls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?